Sokan szinte a függőjévé válnak az intenzív édes-sós ízeknek. Naná, hogy kihasználja ezt a modern élelmiszeripar is: egy felfokozott ingerek között élő társadalomban az ízérzékelésünket is bombázzák, egyetlen zacskó chipsben is különböző ízvilágokat ütköztetve.
De nem kell ahhoz junk foodhoz folyamodnunk, hogy kiélvezzük a só és cukor kölcsönhatását. Sőt. Érdemes is ehhez a trükkhöz folyamodni, ha természetes ízfokozás a cél, és ahogy az alábbi példákból is kitűnik, a cukrok és zsírok találkozására különösen intenzíven reagál az emberi agy, egyértelműen evolúciós okokból.
A cél persze nem a túlélés, ha pármai sonkába tekerjük a sárgadinnyét vagy karamellizált hagymával dúsítjuk a házi hamburgert, de az ízérzékelő receptoraink reagálni fognak, ez garantált. 22 imádott vagy éppen furcsa étel az édes-sós íztengelyről!
A sós karamellát senki nem tartja bizarrnak, pedig nem több, mint tömény cukor és só együttese / Fotó: mphillips007, Getty Images
Jellegzetes erdélyi vendégváró a cukros töpörtyűs pogácsa, ne lepődjünk meg rajta! / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó
A tepertős-szilvás papucs szilvalekvárral, liba- vagy sertészsírral és tepertővel készül, és a sűrű, cukrozatlan szilvalekvárhoz sokan adnak plusz cukrot is. / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó
Túrós csusza. Van, aki nem választ, hanem cukorral ÉS szalonnapörccel eszi. A káposztás cvekedlit szintén sokan szeretik sóval, cukorral és feketeborssal. / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó
A vadhúsok örökbecsű társai az édes kísérők, kiemelik a karakteres ízű húsok aromáit. Vaddisznó blansírozott körtével gyümölcsszószban, burgonyakrokettel. / Fotó: Sergio Amiti, Getty Images
Hagyma, fokhagyma, méz, lehetőleg dijoni mustár, bors és persze a csirke. A mézes-mustáros csirke pofonegyszerű és egy igazi íztalálkozó. / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó
Paradicsomos pizzaszósz, édes ananász, sós sonka, helló Hawaii pizza – bár nem a hawaiiaknak köszönhetjük. / Fotó: VeselovaElena, Getty Images
Két dolog is meglepő az idilli bajor ételképben: a fehér színű kolbász mellett a mustár cukros. Mégpedig nagyon cukros! / Fotó: Dar1930 ,Getty Images
Cheddar sajtos, fahéjas almáspite, Anglia. / Fotó: DebbiSmirnoff, Getty Images
Figyeljük csak meg, mennyire kedvelik a mediterráneumban az édes gyümölcsöket vagy épp az édes sütőtököt érlelt, sós sonkába tekerni. Nyáron sárgadinnye, télen tök lehet a párja. / Fotó: ArtCookStudio, Getty Images
Egy népi kedvenc Amerikából: juharszirupos palacsinta olvadó vajkockával a tetején, ropogósra sült baconnel. A juharszirupos-baconös muffin is közkedvenc a tengerentúlon. / Fotó: MikeyGen73, Getty Images
Só és csoki két jó barát. Egy New York-i pék a csokis kalácsokra sószemcséket szór. / Fotó: David Fuentes Prieto, Getty Images
Ízek a köbön: amerikai junk food és mozikísérő: sós-karamellás csokis popcorn / Fotó: Icy Macload, Getty Images
Ünnepi felhanggal: egyben sült sertés aszalt gyümölcsökkel. / Fotó: ALLEKO, Getty Images
A chutney-k hazai rokona: lilahagymalekvár sok fűszerrel – a húsok és burgerek jóbarátja. / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó
Kapaszkodjunk meg: számos BBQ szósz alapja a kóla. A pulled pork, vagyis a tépett sertés ízében is felfedezhetjük. / Fotó: jenifoto, Getty Images
Szintén a burger vonalon maradva: a marhahúspogácsa és cheddar sajt isteni kísérője a karamellizált hagyma. / Fotó: Muriel Caldas, Getty Images
McChoco Potato néven Japánban a McDonald'sban árultak csokiöntetes és szirupos sült krumplit / Fotó: mtreasure, Getty Images
A kólás ragacsos csirkeszárnyakat Amerikától Kínán át Japánig szeretik / Fotó: Nopadol Uengbunchoo, Getty Images
Ázsia ütőkártyája: édes chili szósz. / Fotó: takepicsforfun, Getty Images
A távol-keleti konyhák alapvetése az édes-savanyú. Ezekben az ételekben az édes a sós és savanyú ízekkel együtt érvényesül. / Fotó: Dukell, Getty Images
A sok furcsaság után egy széles körben kedvenc süti: karamellás muffin / Fotó: by Elena Veselova . Getty Images