A cukros-tepertős pogácsától a csokis sült krumpliig: 22 bizarr édes-sós étel, amit az emberiség imád

Haranghy Orsi | 2023. Január 18.
Egy kis fricska a természettől: az édes ízt felerősíti egy kis só. Rég rájött erre az emberiség, és nemcsak a csipet só kötelező minden süteménybe, hanem világszerte ezzel a határozott ízkontraszttal dobjuk fel ételek egész sorát. Mire is gondolunk pontosan?

Sokan szinte a függőjévé válnak az intenzív édes-sós ízeknek. Naná, hogy kihasználja ezt a modern élelmiszeripar is: egy felfokozott ingerek között élő társadalomban az ízérzékelésünket is bombázzák, egyetlen zacskó chipsben is különböző ízvilágokat ütköztetve.

De nem kell ahhoz junk foodhoz folyamodnunk, hogy kiélvezzük a só és cukor kölcsönhatását. Sőt. Érdemes is ehhez a trükkhöz folyamodni, ha természetes ízfokozás a cél, és ahogy az alábbi példákból is kitűnik, a cukrok és zsírok találkozására különösen intenzíven reagál az emberi agy, egyértelműen evolúciós okokból.

A cél persze nem a túlélés, ha pármai sonkába tekerjük a sárgadinnyét vagy karamellizált hagymával dúsítjuk a házi hamburgert, de az ízérzékelő receptoraink reagálni fognak, ez garantált. 22 imádott vagy éppen furcsa étel az édes-sós íztengelyről!

Sós karamella

A sós karamellát senki nem tartja bizarrnak, pedig nem több, mint tömény cukor és só együttese / Fotó: mphillips007, Getty Images

Hajtogatott töpörtyűs pogácsa

Jellegzetes erdélyi vendégváró a cukros töpörtyűs pogácsa, ne lepődjünk meg rajta! / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Tepertős-szilvalekváros papucs

A tepertős-szilvás papucs szilvalekvárral, liba- vagy sertészsírral és tepertővel készül, és a sűrű, cukrozatlan szilvalekvárhoz sokan adnak plusz cukrot is. / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Túrós csusza szalonnapörccel

Túrós csusza. Van, aki nem választ, hanem cukorral ÉS szalonnapörccel eszi. A káposztás cvekedlit szintén sokan szeretik sóval, cukorral és feketeborssal. / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó

Vaddisznó blansírozott körtével gyümölcsszószban, burgonyakrokettel

A vadhúsok örökbecsű társai az édes kísérők, kiemelik a karakteres ízű húsok aromáit. Vaddisznó blansírozott körtével gyümölcsszószban, burgonyakrokettel. / Fotó: Sergio Amiti, Getty Images

Mézes-mustáros csirke

Hagyma, fokhagyma, méz, lehetőleg dijoni mustár, bors és persze a csirke. A mézes-mustáros csirke pofonegyszerű és egy igazi íztalálkozó. / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hawaii pizza

Paradicsomos pizzaszósz, édes ananász, sós sonka, helló Hawaii pizza – bár nem a hawaiiaknak köszönhetjük. / Fotó: VeselovaElena, Getty Images

Bajor ételcsendélet: bajor fehérkolbász, sós perec, édes mustár, sör

Két dolog is meglepő az idilli bajor ételképben: a fehér színű kolbász mellett a mustár cukros. Mégpedig nagyon cukros! / Fotó: Dar1930 ,Getty Images

Almás pite cheddar sajttal

Cheddar sajtos, fahéjas almáspite, Anglia. / Fotó: DebbiSmirnoff, Getty Images

Pármai sonkába csavart sütőtökszeletek

Figyeljük csak meg, mennyire kedvelik a mediterráneumban az édes gyümölcsöket vagy épp az édes sütőtököt érlelt, sós sonkába tekerni. Nyáron sárgadinnye, télen tök lehet a párja. / Fotó: ArtCookStudio, Getty Images

Juharszirupos palacsinta baconnel

Egy népi kedvenc Amerikából: juharszirupos palacsinta olvadó vajkockával a tetején, ropogósra sült baconnel. A juharszirupos-baconös muffin is közkedvenc a tengerentúlon. / Fotó: MikeyGen73, Getty Images

Egy New York-i pék a csokis kalácsokra sószemcséket szór.

Só és csoki két jó barát. Egy New York-i pék a csokis kalácsokra sószemcséket szór. / Fotó: David Fuentes Prieto, Getty Images

ós-karamellás csokis popcorn

Ízek a köbön: amerikai junk food és mozikísérő: sós-karamellás csokis popcorn / Fotó: Icy Macload, Getty Images

Egyben sült sertés aszalt gyümölcsökkel

Ünnepi felhanggal: egyben sült sertés aszalt gyümölcsökkel. / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Lilahagymalekvár

A chutney-k hazai rokona: lilahagymalekvár sok fűszerrel – a húsok és burgerek jóbarátja. / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Pulled pork burger

Kapaszkodjunk meg: számos BBQ szósz alapja a kóla. A pulled pork, vagyis a tépett sertés ízében is felfedezhetjük. / Fotó: jenifoto, Getty Images

Kézműves hamburger karamellizált hagymával

Szintén a burger vonalon maradva: a marhahúspogácsa és cheddar sajt isteni kísérője a karamellizált hagyma. / Fotó: Muriel Caldas, Getty Images

Japán vívmány: csokiöntetes és cukorszirupos sült krumpli

McChoco Potato néven Japánban a McDonald'sban árultak csokiöntetes és szirupos sült krumplit / Fotó: mtreasure, Getty Images

Kólás ragacsos csirkeszárnyak

A kólás ragacsos csirkeszárnyakat Amerikától Kínán át Japánig szeretik / Fotó: Nopadol Uengbunchoo, Getty Images

Édes chili szósz tavaszi tekercsekkel

Ázsia ütőkártyája: édes chili szósz. / Fotó: takepicsforfun, Getty Images

Édes-savanyú csirke

A távol-keleti konyhák alapvetése az édes-savanyú. Ezekben az ételekben az édes a sós és savanyú ízekkel együtt érvényesül. / Fotó: Dukell, Getty Images

Karamellás muffin

A sok furcsaság után egy széles körben kedvenc süti: karamellás muffin / Fotó: by Elena Veselova . Getty Images

Exit mobile version