Képtelenség olyan mélyre ásni a fánkok világhálózatában, hogy minden egyes új rokon felkutatásánál ne találnánk újabb leágazásokra. Fánkot persze egész évben sütünk a Föld minden pontján, de itt a farsangi szezon: most a tradíciókra hivatkozva, pusztán kulturális érdeklődésünktől vezérelve is tömhetjük magunkba a legkülönfélébb fajtákat.
Fánkok a nagyvilágból az egyszerűbb kelt tésztáktól a macerás égetett tésztákig, a töltöttektől a mártogatni valókig. Kattintsd végig a galériánkat!
Fánkok országhatárok nélkül: a londoni Camden Town utcai fánkárusa / Fotó: Alena Kravchenko, Getty Images
Puha belső nélkül, jó ropogósan: hagyományos magyar csörögefánk. / Fotó: Nemes Nóra - Dacota, Nosalty Ételfotó
A töltött fánk Németország kedvence is: berliner. / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images
Bombolonik. Az olasz töltött fánkokat hagyományosan vanília-, pisztácia- vagy mogyorókrémmel és lekvárral töltik. / Fotó: Saminaleo, Getty Images
Újlipótvárosban Szabadfi Szabi pék a bomboloni fánkoknak szánt egy kis üzletet: virágfánkokat formáz a klasszikus olasz töltött fánkból. / Fotó: Bomboloni
Lehet töltött és töltetlen is. A vaníliakrémmel töltött, égetett tésztás bigné a profiteroles alapja is. / Fotó: Creativ Studio Heinemann, Getty Images
Még egy olasz fánkféle: ricottás, túrószerű belsővel. / Fotó: larik_malasha, Getty Images
Az olaszok csörögefánkja a chiacchiere, más néven angyalszárnyak / Fotó: Francesco Riccardo Iacomino, Getty Images
Az egyik leghülyébb nevű étel a világon az apácafingocska, avagy pet de none. Vaníliakrémmel töltve. / Fotó: margouillatphotos, Getty Images
Az olasz bigné francia testvére a beignet töltetlenül, levegős belsővel készül. / Fotó: _laurent, Getty Images
Égetett tésztás francia fánkok: éclair és choux / Fotó: OceanProd, Getty Images
Spanyolországban churreria a fánkozóik neve. A Churreria Madrid 1883 immár 1884 óta nyitva tart. / Fotó: Carlos Alvarez/Getty Image
Az óriási churros spirálból is adagolják ki a spanyol fánkokat, amit kristálycukorszórással vagy csokiszósszal fogyasztanak. / Fotó: RED&CO, Getty Images
Méretes serpenyőkben sül a lokma Törökországban. / Fotó: Gökçen TUNÇ, Getty Images
Cukoraddikció: az Egyesült Államok fánkjai több cukrot tartalmaznak, mint hinnénk! / Fotó: Noman Akbar/500px, Getty Images
Hanuka ünnepén is kelendő az izraeli sufganiyot. Lekváros töltelékkel készül hagyományosan, ma pedig már mindenhogy. / Fotó: David Silverman, Getty Images
Felfűzve Marokkóban. / Fotó: luaeva, Getty Images
Közel-keleti ragacsosak mandulamasszával és datolyával töltve: mézes szivarok és mézes fánkocskák. / Fotó: nobtis, Getty Images
A gulab jamun tökéletesen hozza az indiai édességek világát: fűszeres, rózsavizes és cukormáz borítja. / Fotó: Eye Ubiquitous, Getty Images
A fánkok és a rágós japán mochi szerelemgyereke a mochifánk. A rizsliszt és tápiókakeményítő ebben is megteszi a hatását, ez nem az a légies harapnivaló! / Fotó: Boston Globe, Getty Images