nlc.hu
Gasztro

Farsangi fánk: 7 jó tanács, hogy tökéletesen sikerüljön

A jó házi fánk nem csöpög az olajtól: így ne rontsd el a szalagos fánkodat!

Aranybarna, belül levegős és pihe-puha, finom lekvárral, de csak porcukorral is – mi az? Megkezdődött a farsangi időszak, ami szalagos vagy csörögefánk nélkül olyan, mint a karácsony bejgli nélkül. Egy kis fánktörténelem után segítünk a sütésben!

Külföldi ismerősünk nagyot nézett, amikor ebédre a tejfölös bableves után – amihez persze kenyeret ettünk – a főétel egy nagy kupac farsangi fánk volt, amiből hagyományos jelleggel már sütés közben, ebéd előtt is elcsentünk egy-egyet, azon melegében. A kiadós levesek után főételként fogyasztott lekváros derelye, grízes tészta és vargabéles országában márpedig ez megszokott menet: külföldi szemmel viszont maga az egzotikum számos magyar szokás, köztük az édes tésztás főételek.

A fánk mellett egyetlen érv sem szól, ha a vonalainkra vigyáznánk, ráadásul rá kell fordítani az időt, energiát és bevállalni a masszív zsír-olajszagot egy ideig a lakásban. És mégis: a fánk puha és isteni, nosztalgikus, lélekmelengető, és a házilag sütött összetéveszthetetlen a bolti verziókkal.

Hagyományos farsangi fánk lekvárral

Hagyományos farsangi fánk / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

7 jó tanács, hogy tökéletesen sikerüljön a farsangi fánkunk

1. Meleg konyhában dolgozzunk, szobahőmérsékletű alapanyagokkal! Megdermedt hozzávalókból nem fog sikerülni a lágy tészta, és a tésztakelesztéshez is szükséges a „nyári klíma”.

2. A mi receptünkben rétesliszt szerepel, nekünk ez vált be, de a legtöbb farsangi fánk finomlisztből készül. Mindkettővel érdemes kísérletezni.

3. A rum. A fánkok legnagyobb hibája, ha a tésztája tocsog az olajban.

A rum nem csak opcionális hozzávaló, ez a titkos komponens, amitől nem szívja meg magát zsiradékkal a tészta.

4. A puha, de levegős fánkhoz egy rendkívül lágy tésztát kell készítenünk: egy fokkal maradjon „lustább, elnyúlósabb”, mint más kelt tészták. Így lesz az igazi!

5. Egy sokak által nem ismert, fontos lépés: a kiszaggatott fánkokat sütés előtt 10 percre tegyük félre letakarva, majd további 10 percig álljanak letakarás nélkül. A bőrösödés elkerülésére kell letakarni először, majd éppen emiatt kell szabad levegőn hagyni. Egy kis bőrösödés ugyanis jött tesz a tésztakorongoknak: szintén abban segít, hogy kevésbé szívják meg magukat olajjal.

6. A zsiradék hőmérséklete kulcskérdés. Érdemes hőmérővel mérnünk, ha nincsen nagy tapasztalatunk benne.

Szigorúan 180-185 °C-os zsiradékban kell kisütni a fánkokat!

7. A fánksütés két szakasza. A fánkok első felét fedő alatt kell sütnünk, fordítás után azonban fedő nélkül süssük! Ha olajban sütjük, úsznia kell a tésztakorongoknak a forró olaj felületén.

Hagyományos fánk

Hagyományos fánk / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

 

Honnan ered a szalagos fánk elnevezés?

A fánkok két oldalát sütjük meg zsírban vagy olajban, és körben egy világos szalag jelenik a fánk derekán. Egykor a Szerémségben, a mai Horvátország és Szerbia területén jegyajándék volt a fánk, éppen a gyűrűszerű szalag miatt.

A hagyományos szalagos fánk receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 6 tojássárgája
  • 60 g olvasztott, langyos vaj
  • 50 g porcukor
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál rum
  • 20 g friss élesztő
  • 1 csipet só
  • zsír vagy olaj a sütéshez
  • ízlés szerint baracklekvár
Farsangi fánk készül

Farsangi fánk készül / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

  • A fánkkészítés legnagyobb titka, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, így a fánk hozzávalóit a készítés előtt készítsük ki, és hagyjuk állni 2-3 óráig. Vagy tegyük a radiátorra, vagy a langyos sütőbe. Ezzel kicsit gyorsítunk a folyamaton.
  • Az élesztőt futtassuk fel langyos, picit cukros tejben.
  • A lisztbe keverjük bele a porcukrot és a csipet sót, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, a rumot és az olvasztott vajat, majd annyi langyos tejjel verjük fakanállal a tésztát, amíg fényes, lágy tésztát nem kapunk. Takarjuk le egy lábassal.
  • Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki lisztezett deszkán, és fánkszaggatóval szaggassuk ki, majd takarjuk le újra a tésztát, és hagyjuk a duplájára kelni, majd hagyjuk további 10 perce levegőn is.
  • Forrósítsuk fel a zsírt, annyit, hogy a fánkok tudjanak majd úszni, majd egyszerre csak 3-4 darabot tegyünk a lábasba sülni, hogy a zsír meleg maradjon, és ne hűljön le hirtelen.
  • Az első odalát fedő alatt süssük, majd 2-3 perc múlva fordítsuk meg, és most már fedő nélkül süssük meg a másik oldalát.
  • Van, aki a fánkokat benyomja a hüvelyk. és mutatóujjával, és tálaláskor ebbe a lyukba teszi a lekvárt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top