Okos menü hétvégére: így főzz egyszerre „mentesen” és hagyományosan!

Haranghy Orsi | 2023. Február 11.
Lélekmelegítő téli menü hétvégére úgy, hogy az ételallergiával vagy -intoleranciával élő családtag is jól lakhasson. Kezdjük is!

Tucatnyi szempont szerint készülhetnek az úgynevezett mentes ételek. Mindenféle allergiára, intoleranciára nem lehet felkészülni, így az alábbi menüben a hagyományos készítési módok mellett gluténmentes, laktózmentes, szójamentes és cukormentes recepteket mutatunk a levestől egészen a desszertig.

Mindezek ötvözete is megalkotható, ha valaki tejet például fogyaszt, de glutént nem (vagy fordítva vagy ezek kombinációi). A szezon terményeire, ízeire koncentráltunk: a fűszeres almaleves például egy klasszikus karácsonyi fogás, de miért is nem készítjük ilyenkor is?

Nem mindegy, milyen növényi tejjel pótoljuk a tejszínt

A zsírszegényebb zabtejjel vagy mandulatejjel soha nem lesz olyan ízletes a tejszín pótlása, mint egy magas zsírtartalmú kókusztejjel vagy zabtejszínnel. Ne féljünk a kókuszos felhangtól, nagyon jól illik a tárkonyos raguleveshez és a rizskoch-hoz is! A szintén jó választásnak számító zabtejszín semlegesebb ízű.

Lélekmelegítő: tárkonyos csirkeraguleves tejszínnel vagy kókusztejjel

A tárkonyos raguleves készülhet pulykából és sertésből is. Valójában nem lehet elég zöldséggel megpakolni – csak finomabb lesz tőle! –, a leves teltségét pedig tejszín vagy növényi tej adja. Rántással sűrűbb, laktatóbb lesz a leves, nélküle viszont egészségesebb és garantáltan gluténmentes.

Tárkonyos csirkeraguleves Gerzsenyi Flórától / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Édes indítás: fűszeres almaleves

A nyári, hűsítő gyümölcslevesek téli verzióit se feledjük! Minden gyümölcs közül ilyentájt leginkább kézre álló az alma, amiből nem csak remek köreteket és persze édességeket süthetünk, hanem levest is főzhetünk belőle. Nem csak karácsonykor!

Fűszeres almaleves / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Brassói aprópecsenye kockakrumplival vagy édesburgonyával

A brassói amilyen egyszerű, olyan nagyszerű húsétel. Ha nincs kedvünk bonyolult beszerzőkörúthoz, a brassói örök jolly joker. Ha a diétánk nem engedné a krumpli fogyasztását, az édeskrumpli és/vagy sütőtökkockák is illenek a húshoz. Arra kell csak vigyázni, hogy a sütőtökkockák sokkal gyorsabban puhulnak és esnek szét, mint a burgonyák.

Szaftos brassói aprópecsenye / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Télen-nyáron rakottas: szaftos rakott kel

A rakott savanyú káposzta és rakott karfiol mellett méltán nagy kedvenc a rakott kel is. A téltűrő kelkáposzta adja magát ilyenkor, és a szaftos húsraguval, jó tejfölösen egyszerűen mennyei fogás. Könnyű eltenni a hétköznapokra is belőle: vágjuk kockákra és hűtsük vagy mélyhűtsük is akár.

Rakott kel / Fotó: Sós Borbála, Central Archív

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ilyenkor legolcsóbb a citrom, jöhet a habos citrompite

Édesség mindenevőknek. Egy francia klasszikus, ami üdeségével, egyszerre édes és savanykás ízvilágával télen-nyáron jóleső desszert. Elsőre talán bonyolultnak tűnik, de ha követjük lépésről lépésre a receptet, sikerülni fog. Bátran fogjunk hozzá!

Egy szelet nyár: citrompite / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók a tésztához:

Citrompite / Fotó: Max Claux Freitas / 500px, Getty Images

Elkészítése:

Karácsonyillat februárban: házi mézes puszedli

Szintén mindenevők számára hoztuk el ezt az édességet. Egy egészen puha puszedli, amitől készítés közben is karácsonyillat lesz a lakásban. Ha megy már az alap puszedli, legközelebb jöhet az aszalt szilvás extra is!

Pihe-puha mézes puszedli / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Fahéjas-diós „mindenmentes”, vegán puding

Egy fantasztikus nyers vegán recept puding liszt, tej, hozzáadott cukor nélkül, sőt még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni. Annyira egyszerű és finom, hogy igazán jó ötlet akár hétköznapi reggelinek is elkészíteni.

„Mindenmentes” vegán diós puding / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

 Elkészítése:

Egy édes főétellel felér: a Nosalty „mindenmentes”, vegán rizskochja

A Nosalty receptje tökéletes, hiszen mindenkinek kedvez, egyszerre vegán és „mentes”. A piros bogyós lekvárhoz kevert gránátalmamagokkal pedig nagyot dobhatunk a rizskochon.

Szuperegyszerű mentes rizskoch / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version