Ízparádé hat fogásban: hétvégi menü négy főre tízezer forintból!

nlc | 2023. Február 18.
Megmutatjuk, hogyan hozhatunk ki tízezer forintból hat fogást négy személyre. A hat fogásból három húst tartalmaz, mindegyik laktató és ízletes. Lesz dolgunk vele, de minden falat megéri.

A hétvégi hatfogásos menü árát egy jól felszerelt konyhába való bevásárláshoz számítottuk ki. Alapnak vettük tehát a só, bors és más fűszerek, az olaj, olívaolaj, zsír rendelkezésre állását otthon. Minden mást beleszámoltunk.

Ha hozzátennénk extrákat, azok természetesen további költséget jelentenek. Erre néhány példa: ha tennénk bacon feltétet a krémlevesre; ha kenyérrel esszük a frankfurti levest, ha parmezánnal ennénk rizottót csirkemájjal (nem igényli az étel!) vagy vaníliafagylaltot tennénk az almás süteményre.

Édes-fűszeres bemelegítés: édesburgonya-krémleves

A februárt a melegítő zöldségkrémleveseknek is címezhetnénk. Az édesburgonya egyszerre tápláló, tartalmas és izgalmasan ízesíthető: a gyökérzöldség természetes édes ízéhez jól passzol a szerecsendió és a chili. Ínyencek egy leheletnyi gyömbérrel is gazdagíthatják. Vétek lisztet tenni bele!

Az egyszerű, de nagyszerű édesburgonya-krémleves / Fotó: Cris Cantón Getty, Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Tejfölösen a legjobb: frankfurti leves

Jó minőségű juhbeles virslivel készítsük, és a szezon szeretett zöldségével, a tél- és fagytűrő kelkáposztával. Aki szereti, örül neki a vasárnapi asztalon is – tejfölösen különösen kellemes, selymes leves a frankfurti.

Még jobb külön pirított virslikarikákkal / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ha nem akarunk lisztes rántást a levesbe

Főzzük bele a kelkáposztalevesbe egyben a torzsát is. A megpuhult torzsát egy merőkanálnyi lével és egy kis káposztalevéllel turmixoljuk le. Egy lágy káposztakrémet kell kapnunk, ezt öntsük vissza a levesbe sűrítés gyanánt.

Mennyivel izgalmasabb, mint a mell: sült csirkecomb a legjobb téli tepsis körettel

A csirkecomb omlósabb, szaftosabb és ízletesebb, mint a mell, ez nem vitás. A sütőtökkel együtt sütött krumpli pedig a télen elkészíthető legjobb köretek egyike. Egyszerűnek tűnik, de próbáljuk csak ki!

Sütőtökös sült krumpli tökmaggal / Fotó: Andreas Steidlinger, Getty Images

Hozzávalók:

Fotó: Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

Miért jó az almát a csirkecombokkal együtt sütni?

Az almák a másfél órás sütés végére teljesen megpuhulnak. A funkciójuk, hogy egészen porhanyósra puhítsák a csirkecombok húsát. A szinte krémesre sült alma még így is finom a combokhoz!

Szaftos gombás rizottó csirkemájjal

Az olasz rizottók egészen minimalisták, mi most egy kicsit magyarosítottuk, azaz laktatóbbá tettük az olasz gombás risotto eredetijét. A magas keményítőtartalmú rizottórizs fontos hozzá, de a mi ízlésünk szerint nem kívánja meg feltétlenül a parmezánt.

Egyetlen serpenyőben a főétel / Fotó: haoliang, Getty Images

Rizottó hozzávalók:

Hozzávalók a csirkemájhoz:

Elkészítése:

Ideális süti kezdőknek is: almás cobbler

A crumble rokona a cobbler, de ez a sütemény zab hozzáadása nélkül készül. Nem kell olyan szépnek és kidolgozottnak lennie, mint egy látványos tortának vagy pitének, a lényege az ízekben és az alul szaftos almában rejlik. Egy kis extra: szokás rá vaníliafagylaltot is kanalazni.

nlc. tipp:

Bármilyen gyümölccsel működik! Használjuk, ami van otthon: alma, körte, szilva, cseresznye, meggy.

Tésztaréteg alatt a gyümölcs / Fotó: manyakotic, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

nlc tipp:

A tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.

Nem fog sokáig tartani / Fotó: loooby, Getty Images

A bármikor bevethető csokimousse

Egy pohárka könnyed csokoládéhabbal bármilyen vendégséget vagy lustálkodós délutánt meg lehet menteni. Nem kerül több időbe 10-15 percnél tálalásig, és az alap mousse-t tovább cifrázhatjuk tejszínhabbal, gyümölcsökkel, lekvárral, csokidarabokkal.

Alaprecept / Fotó: Cris Cantón, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version