A Ruinart francia pezsgőgyárban csütörtökön felbontották a márka legrégebbi ismert évjáratú, 1926-ban készült pezsgőjét, amely a 2018-ban meghalt Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből került elő.
Maxime Valery, a lyoni agglomerációban található Collonges-au-Mont-d’Or település Paul Bocuse-ről elnevezett éttermének vezető borszakértője 2021-ben a teljes borkészletet leltározta, ekkor bukkant a szúette ládákban heverő palackokra. Az 1926-os évjáratú címkét látva nem akart hinni a szemének. Óvatosan megtisztította a fekete portól és nedvességtől a palackokat, amelyeket a néhai mesterszakácsnak az étteremmel szomszédos háza – hajdanán a közeli Saone folyó által is elöntött – pincéjében talált.
A borszakértő értesítette a Ruinart házat, amely hitelesítette a palackokat. Valóságos kincset jelentett ez a honlapja szerint 1729-ben alapított, legrégibb pezsgőgyár számára, amelynek pincéjét a náci megszállás alatt kiürítették, megfosztva a céget az örökségétől.
„Ez a ház első évjárata” – hangsúlyozta Frédéric Panaiotis, a Ruinart pincemestere, amikor kinyitotta a 18 megtalált értékes palack egyikét. 1926-ban született a lyoni sztárséf is, aki előszeretettel gyűjtötte az akkori évjáratú nemes italokat.
A pincészet jegyzetei szerint az 1926-os évben jó volt a termés, a borok „kellőképpen elegánsak” voltak „különösebb feljavítás nélkül”. Az évek során az ital pezsgése szinte teljesen eltűnt.
Három palack a Bocuse étterem tulajdonában marad, a 14 másikat a pezsgőgyár pincéibe szállítják.
(MTI)