Hétvégi menü: vitamindózis 6 finom fogásban tél végi zöldségekből-gyümölcsökből

nlc | 2023. Március 03.
Naptár szerint már itt a tavasz, de a konyhában még váratnak magukra a tavasz terményei. Abból főzünk, amit a természet tél végén nyújt: az álmos március eleji szezon vitaminokban és tápanyagokban dús alapanyagai közül válogattunk!

Ez most nem az az időszak, amikor színpompás standokkal várnának a zöldségesek. Ládákban állnak a télálló gyümölcsök, zöldségek, és nagyböjt ide vagy oda, jól esnek ilyenkor a húsok és a nagy karéj kenyér a levesekhez.

Egy olyan hétvégi menüt állítottunk össze, amelyben tucatnyi szezonális zöldség szerepel, a két desszertben pedig egy-egy téli gyümölcs kapta a főszerepet. Babra, krumplira, édesburgonyára, káposztára fel!

Toszkán fehérbabos kelleves

A napfényes Toszkána levese a frankfurti leves távoli rokonának tűnik. Az olasz konyha nem erős a levesekben, de ez a kelkáposztaleves igazán jólesik az év ezen szakában. Egészséges fehérjeforrás benne a fehér bab, de a kolbásztól lesz igazán tartalmas. Vegák, vegánok és a nagyböjtöt tartók nyugodtan készítsék el kolbász nélkül, úgy könnyedebb és nem kevésbé finom.

nlc. tipp: A kelkáposzta torzsája is értékes

Ne dobjuk ki, főzzük bele a levesbe a káposzta torzsáját is a levesbe, jót fog tenni az ízének!

Kolbásszal vagy anélkül / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Triplán narancssárga krémleves

Csak ránézni is frissítő erre a kiváló krémlevesre. Összesen hatféle zöldség felhasználásával készül, és sült kolbászkarikákkal vagy szalonnacsíkokkal akár dögösebbé is tehetjük ezt az alapvetően vegetáriánus/vegán levest. A felhasznált zöldségeknek köszönhetően természetesen édes ízű, bababarát étel.

Készíthetjük hígabban és egészen krémesre is / Fotó: pepmiba, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Tepsis csirkecombok színes zöldségekkel

Ennek a végtelenségig variálható egyben sült ételnek az egyetlen nehézsége, hogy úgy adagoljuk a tepsibe fokozatosan a hozzávalókat, hogy semmi ne maradjon nyers és ne is süljön túl. A pecsenyelében sült fűszeres zöldségek íze utánozhatatlan!

Nem választhatunk rossz zöldséget! / Fotó: rudisill, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Szaftos C-vitamin bomba: rakott savanyú káposzta

A tepsis rakottas mindig jó ötlet, és évszakhoz igazíthatjuk, hogy mivel süljön a darált hús és rizs alapú fogás. Ebben a szezonban biztos befutó a savanyú káposzta, ami nem mellesleg a most elérhető egyik legegészségesebb hozzávaló. És micsoda isteni, szaftos és laktató egytálételt készíthetünk belőle! A nagy pohár tejföl le ne maradjon.

Tejfölt rá! / Fotó: nlc. archív, Belső Olga

Hozzávalók:

Elkészítése:

Panna cotta – téli kiadás: gránátalmával

Két sütés nélküli desszertet hoztunk el, amelyben egy-egy téli gyümölcs a főszereplő. A csodálatos gránátalma roppanós, fanyarkás ízű magjai és szép színe feldobja a hófehér panna cottát. A pohárdesszert mutatós és sokkal egyszerűbb az elkészítése, mint egy hagyományos süteményé. A panna cotta gluténmentes és cukorhelyettesítővel cukormentessé is tehetjük.

Akár sokkal több magot is halmozhatunk a panna cotta tetejére! / Fotó: elena_hramowa, Getty Images

Hozzávalók 6 pohárhoz:

Elkészítése:

Így pucold meg a gránátalmát, hogy ne öntsön el mindent a piros lé!

Két kedvenc egy desszertben: citrompite x sajttorta sütés nélkül

Egy igazi tél végi vitaminbombát hoztunk el egy fantasztikus nyers vegán desszert formájában. A citrompite és a sajttorta szerelemgyereke lisztmentes, nem csak laktóz-, hanem teljesen tejmentes, és finomított cukor sincsen benne. Az erejét az adja, hogy sütés nélkül készül, így megőrzi a gyümölcs(ök) vitamintartalmát. Igazi egészséges ínyencség.

nlc. tipp, hogy még vitamindúsabb legyen:

Friss vagy fagyasztott gyümölccsel díszíthetjük a citrompite formába öntött sajttortánkat. Ehhez fontos, hogy szépen megdermesszük hűtőben a desszertet. Ha fagyasztott gyümölcsöt teszünk rá, előtte teljesen csepegtessük le, hogy ne áztassa el a tortát. A citromhoz szinte minden gyümölcs illik, bátran kísérletezzünk!

Ha szeretjük, elrejthetünk a krémjében mazsolát vagy aszalt áfonyát / Fotó: manyakotic, Getty Images

Hozzávalók:

A „tésztaréteghez”:

A citromos töltelékhez:

Elkészítése:

Exit mobile version