Nem elírás: kumpir, az egyik legjobb dolog, ami a krumplival történhet!

Haranghy Orsi | 2023. Március 09.
Alig van vele feladat, az eredmény pedig isteni: bemutatjuk a kumpirt.

Ha utazgattunk már Törökországban, ismerős lehet a nagy, töltött krumplik látványa, amit kis műanyag-evőeszközzel eszegetnek a turisták és a helyiek is az utcán és ételbárokban. A népszerű török street food neve kumpir, amit könnyen elkészíthetünk mi is otthon. Persze egyszer Törökországban is meg kell kóstolni!

Míg Budapestet meghódította a döner kebab – amit mi gyrosnak nevezünk –, Törökországban jóval többféle autentikus utcai étel dívik. A döner kebap, dürüm, tantuni, lahmacun, börek, balık ekmek, kokoreç csak néhány a tucatnyi nagy népszerűségnek örvendő street food közül.

Törökös töltelékkel / Fotó: Esin Deniz, Getty Images

A ma már törökként számon tartott kumpir valójában egy bevándorló, és meglepő módon az egykori Jugoszláviából érkezett. A töltött krumplit persze számos helyen „feltalálták” már a világban. Angliában a jacked potato megy, amit simán, öntettel és töltve is készítenek. A mexikói varációk babbal, akár chili con carnéval, csípősen, tejföllel készülnek, rásütött sajttal a tetején.

Mexikói stílusban / Fotó: zi3000 Getty Images

A török kumpir érdekessége, hogy a sütőből kivet burgonya belsejébe beleolvad a reszelt sajt a fokhagymás vajjal, és erre a puha, folyós belsőbe kerülnek a további zöldség- és húsfeltétek.

Isztambul Ortaköy városrészében óriási kultusza van a kumpirnak. Itt nem csak számos helyen ehetünk, hanem az étel törökösen teátrális elkészítését is megcsodálhatjuk.

Street foodos a törökországi Isztambul Beşiktaş kerületében, Ortaköy városrészben / Fotó: tekinturkdogan, Getty Images

Ha Törökország csak az ihletadó

Egy autentikus török receptet hoztunk el, de egy igazi utcai étel akkor a legjobb, ha a helyi ízlés szerint és lehetőleg helyi produktumokból készül. A törökök juhsajtot – kasserit, más néven kaşart – reszelnek rá, de mi egész nyugodtan tegyünk bele trappista vagy óvári sajtot. Ha nem magyart használunk, akkor jöhet az edami, cheddar, gouda vagy reszelhető mozzarella.

Ha idegenkednénk az olívabogyós, céklás, savanyúságos tölteléktől, eresszük el a fantáziánkat: jöhet bele paprika vagy sült paprika, kukorica, paradicsom, bab vagy más hüvelyes, gomba, a kolbász helyett más húsféle, tejföl, metélőhagyma.

nlc. tipp a krumpli kiválasztásához

C-típusú, „lisztes” burgonyát használjunk ehhez az ételhez. Az úgynevezett sütnivaló burgonya ideális krumplipüréhez, olajban és héjában sült krumplihoz is. A Vénusz Gold, Góliát, Lady Rosetta, Solara, White Lad, Lady Claire, Agria, Kuroda, Százszorszép fajták alkalmasak sütésre.

Törökös töltelékkel / Fotó: Esin Deniz, Getty Images

Kumpir alaprecept

Hozzávalók török stílusban:

Elkészítése:

Exit mobile version