Reszeltél már életedben csirkét? Egy őrült ötlet, tökéletes hatékonysággal!

Haranghy Orsi | 2023. Március 28.
Az egyik legmeghökkentőbb dolog, ami a lefagyasztott csirkemellel történhet, ha elkezdjük lereszelni. Vagy mégsem?

Az ötlet szokatlan, elsőre talán kicsit bizarr is, pedig valójában két legyet üthetünk egy csapásra. Nulla forintos innováció, ha valaki nem bízik a bolti darált húsokban, és annak is, akinek nincsen kedve-ideje a csirkemell kiolvasztásával bajlódni. De kezdjük az elején.

Az eredeti ötlet: főtt hús reszelés Gocktól

Mondanánk, hogy egy újabb TikTok-őrületről van szó, de nem a sokat vitatott platformról származik az ötlet. Egy receptben olvastunk először a csirkehús lereszelésének módszeréről, de ebben a leírásban főtt csirkéről volt szó.

A Gock szerint a gasztrovilág blog instrukciói szerint alaplében vagy alkoholos italban főzzük meg a csirkehúst, amit aztán a jól ismert sajtreszelő nagyobb lyukú oldalán reszelnek le. A recept szerzője csirke-, sertés- és marhahúshoz is ajánlja az általa ősi előkészítési technikának nevezett eljárást, amivel tulajdonképpen a bolti darált húst váltja ki.

Egy lehetséges eredmény: pulykamellfasírt zöldségekkel bekeverve / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Érdekes kérdés, hogy a már megfőzött, befűszerezett, puha hús lereszelése vajon valóban helyettesítheti-e a darált húst? Ezt kóstolás után könnyen eldönthetjük magunk.

Figyelem!

Tapasztalataink szerint a fagyott hús lereszelése kizárólag csirkemell- és pulykamellfilével működik könnyedén. Hagyjuk az inas, nem egyenletes felépítésű csirkecombot (filézve is), továbbá a vörös húsokat is. Erre a konyhai trükkre a lágyabb textúrájú csirke- és pulykamell alkalmas.

„Darált” hús, húsdaráló nélkül

Tény, hogy sokan nem bíznak a bolti darált húsok mócsing-, porc- és csontszilánkmentes mivoltában. Sőt, nem csak a bolti, előrecsomagolt darált húsok tiszta, 100%-os hústartalmában kételkednek. A sokat látott vásárlók (és volt eladók) gyakran a hentesekben sem bíznak meg – mondván, bármi lehet az ipari húsdaráló menetében, amikor a hentes beleteszi az általunk kiválasztott húst.

A reszeléssel tehát „darált” csirkehúst is egyszerűen készíthetünk,

macerás húsdaráló-mosogatás nélkül – vagy húsdaráló híján.

Más lesz így persze a húsdarabkák alakja: a darálóból kijövő helyes kis kukacok helyett kicsi, reszelt darabok keletkeznek. Fasírtba gyúrni, vagy sütőben sült rakott ételbe rétegezni azonban tökéletes hozzávaló, nem igaz?

Összegyúrhatjuk csirke kebabbá is / Fotó: istetiana, Getty Images

Fontos tehát, hogy valóban fagyos legyen a hús, amikor a kreatív barkácsmódszerrel lereszeljük. Ha olvadni kezd, annak trancsírozás lesz a vége. Amennyiben érzékeny a kezünk a hidegre, érdemes gumikesztyűt húznunk a művelethez, de kibírható puszta kézzel is.

Egy szép kis, levegős, reszelt csirkemell kupacot kell kapnunk, amit aztán kedvünk szerint gyúrhatunk, formázhatunk gombóccá, fasírttá, kebabbá, vagy használhatjuk darálthús-rétegként is.

Íme, videón is.

 

Exit mobile version