nlc.hu
Gasztro

Sloppy Joe

Szaftos darált húsos csoda 20 perc alatt: Sloppy Joe

Szaftos, édes-fűszeres ragu darált húsból, hamburgerzsemlébe töltve. Hallottál már a Sloppy Joe-ról?

A csirkemell és a darált hús a két kedvenc alapanyagunk, és ez nem véletlen: mindkettő alkalmas arra a mutatványra, amit az elfoglalt háziasszonyok a legtöbbre tartanak, vagyis, hogy húsz perc alatt lehet belőlük értékelhető és komoly(nak látszó) ételt előállítani. Miért a kedvenc ételünk a chilis bab, azonkívül, hogy finom? Úgy van, alig tart tovább megcsinálni, mint amennyi idő alatt felbontjuk az összes konzervet és a tartalmukat beleöntjük a fazékba.

Persze lehet az ilyesmit órákig is főzni, attól biztos jobb lesz és a háziasszonyi ázsiónk is emelkedik általa, már ha vannak ilyen ambícióink, de dolgozó anyaként, úgy vacsoratájban az ilyesmi eltörpül az olyan igények mellett, hogy legyen kaja, de gyorsan.

Itthon még viszonylag kevéssé ismert a Sloppy Joe, ami egy hamburgerzsemlébe töltött, szaftos, édes-fűszeres ragu, egyenesen Amerikából, a Mississippi vidékéről.

Nyilvánvalóan a hamburger rokona, csak még sokkal egyszerűbb: nem bindzsizünk a húspogácsa megformázásával, nem szeletelünk bele külön zöldségeket, hanem minden a darált húsos raguba megy, a döbbenetes mennyiségű fűszerrel és ízesítővel együtt.

Mindent egybevetve sokkal-sokkal finomabb, mint a hamburger, egyben sokkal nehezebb kulturáltan elfogyasztani, na de az ilyesmit könnyű megoldani egy huszárvágással: tányért teszünk alá.

Sloppy Joe ragu

Szép, színes és illatos ragu készül a Sloppy Joe-ba. Pár perc és kész az étel (A szerző fotója)

A Sloppy Joe-nak rengeteg változata ismert, de alapvetően mindegyik sofritóval (vagy cajun barátjával, holy trinityvel indít). Oké, ezt a mondatot lefordítom. A sofrito a spanyol konyha egyik alapíze, és hagymát, fokhagymát, kockára vágott kaliforniai paprikát és paradicsompürét tartalmaz, amit olajon futtatnak meg. Innen már csak egy ugrás, habár jó nagy ugrás a cajun konyha, ami a New Orleans kikötőjébe sereglett európai népek gasztronómiájából fejlődött ki és leginkább arról ismert, hogy varázslatosan fűszeres. Ennek a cajun (ejtsd: kédzsön) konyhának az alapíze pedig az úgynevezett holy trinity, avagy szentháromság, ami hagymát, kaliforniai paprikát és szárzellert tartalmaz – ahogy például személyes kedvencem, a jambalaya, vagy a Sloppy Joe. Mármint ha teszünk bele, mert az sem olyan nagy baj, ha a szárzellert kihagyjuk.

Amit viszont semmiképpen se hagyjunk ki, az a félbevágott hamburgerzsemle megpirítása: kevés olajjal vagy vajjal kikent, forró serpenyőben egy-két percig, a vágásfelülettel lefelé pirítsuk a zsemlét, amitől nemcsak finomabb lesz, de azt is elkerülhetjük, hogy a szaftos szósz szétáztassa. A hamburgerzsemle egyébként kardinális kérdés, a sima zsemle nem jó, mert nehéz elharapni és amíg küzdünk vele, megszökik a lényeg, a ragu.

Sloppy Joe

Sloppy Joe

Szaftos, fűszeres, finom. Jegyezd meg a nevét: Sloppy Joe (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 50 dkg darált marhahús (de sertésből is el lehet készíteni)
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • fél kaliforniai paprika (legjobb a zöld, de végül is mindegy)
  • 1 szál szárzeller (elhagyható)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsomszósz (legjobb, ha a felbontott szószt jégkockatartóban kifagyasztjuk, így lesznek ekkora adagjaink)
  • 1,5 dl ketchup
  • 1,5 dl víz
  • 1 evőkanál mustár
  • fél teáskanál Worcestershire szósz
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál barna cukor (fehér is megteszi, de abból csak egy teáskanállal kell)
  • só, bors
  • 1 teáskanál tabasco szósz vagy más erős paprika, ha szereted. Igen, az Erős Pista is jó, de ne áruld el senkinek.

Elkészítés

  1. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel a vajat és az olajat, majd dobjuk rá a darált húst és kifehéredésig pirítsuk, időnként keverjük meg. Közben vágjuk apróra a hagymát, a kaliforniai paprikát és a szárzellert. Amikor a darált hús szétesett morzsáira, öntsük ki egy tálba.
  2. Ugyanabban a serpenyőben (nem kell kimosni) kezdjük el pirítani az előbb felvágott zöldségeket, nagyjából 2-3 percig. Dobjuk rá a zúzott fokhagymát, keverjük el, majd öntsük vissza a serpenyőbe a darált húst.
  3. Tegyük bele a paradicsompürét, a ketchupot és a többi ízesítőt a vízzel együtt, keverjük jól el, majd rotyogtassuk nagyjából 10-15 percig, amíg szószos állagot nem kap. Ezt onnan tudjuk, hogy amikor a fakanállal szétválasztjuk, mint Mózes a Vörös-tengert, akkor nem híg lé folyik vissza belőle kétoldalt, hanem lassan zárul össze. Ha nincs elég leve és nem zárul össze sehogy, akkor gyorsan öntsünk hozzá egy kis vizet.
  4. Lehet egyébként lefedve tovább is főzni, ha akarjuk, úgy 4-5 órán át, amitől sokkal lágyabb, krémesebb lesz, de ez egyáltalán nem követelmény.

Kész is vagyunk. Vágjuk félbe a hamburgerzsemléket, vágott felüket pirítsuk meg vajjal vagy olajjal kikent serpenyőben, majd töltsük meg a szósszal és jó étvágyat!

Hamburger is lehet különleges

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top