Gasztro

Gyors vacsora mindenkinek a kedve szerint: a burrito

Húsz perc alatt kész a vacsora, a tortillájába pedig mindenki azt tesz, amit szeret.

A mexikói – vagy nevezzük inkább úgy, hogy tex-mex – ételek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon, egyébként nagyon helyesen. Ma már szinte minden nagyobb élelmiszerüzlet állandó kínálatához tartozik a tortilla lap, erre alapozva pedig nagyjából húsz perc alatt olyan vacsorát tudunk az asztalra tenni, amit mindenki lelkesen megeszik. A burrito trükkje az, hogy mindenki azt tesz bele, amit szeret és kihagyhat bármit, amit nem. 

Két dolgot nem fogunk csinálni: beleszakadni a burrito-készítésbe, és eredetiségre törekedni, mégis nagyon finomat fogunk enni a végén.

A tortillát és a salsát megvesszük készen a burritóhoz

A burrito-vacsorához először is szükség lesz tortilla lapokra. Nyugodtan megcsinálhatod magad is, nem egy nagy kaland, liszt, víz, só, sütőpor kell hozzá, összegyúrjuk, kinyújtjuk, száraz serpenyőben megsütjük mind a két oldalát. Mondjuk, itt azért gyakorlott háziasszony már érzi, hogy ahol előkerül a gyúródeszka meg a sodrófa, ott egészen más szintre emelkedik a főzés utáni takarítás. Jó lesz az a tortilla zacskóból is inkább.

Aztán készíthetünk hozzá mindenféle remek szószokat, amit salsának neveznek. A legelterjedtebb a pico de gallo – ha eredetiek szeretnénk lenni, akkor magunk készítjük: paradicsomot forrázunk és hámozunk, teszünk hozzá lilahagymát, lime-ot, friss korianderzöldet (azt hiszem, sokunknál itt bicsaklik a történet, valljuk be, a legtöbben utálják) és jalapeño paprikát. Mit is mondhatnék, sok sikert hozzá, meg a Scoville-skálán 2500-10 000 egység közé eső csípősségéhez. Ha azt akarjuk, hogy csak a nagyon tökös férfiak egyenek belőle, de ők is csak brahiból, akkor tegyünk bele bátran jalapeñót recept szerint. Ellenkező esetben jó lesz a vásárlóbarátra belőtt csípősségű, bolti salsa is, már ha van olyan egyáltalán, amit szeretünk.

A guacamole, avagy avokádókrém jól jön a burritóhoz

Avokádókrémet viszont érdemes otthon készíteni (ha neked is erkölcsi fenntartásaid vannak a termelés körülményei miatt, akkor ne mexikóit, hanem izraelit vegyél). Sajnos az avokádó kényes gyümölcs, elég nehéz eltalálni azt a pillanatot, amikor pont megfelelő állapotban van ahhoz, hogy guacamole legyen belőle, mondhatni, keskeny a mezsgye a tök kemény és a rohadt avokádó között. Vegyél érettet, drágább, de rögtön fogyasztható. Meghámozzuk, szétnyomkodjuk, adunk hozzá fokhagymát, lime-levet, esetleg lilahagymát és sót, és már kész is vagyunk.

Az eredeti burrito, Európára optimalizálva

Ne legyenek illúzióink, a burrito nem mexikói étel. Valójában a Mexikóval határos, a dél-amerikai államok, pontosabban: Texas háziasszonyainak találmánya, akik a saját realitásukhoz alakították ezt a mexikói ihletésű fogást (innen ered a tex-mex név). Csak dicsérni tudom őket érte, járjunk bátran a nyomukban, és formáljuk mi is a helyi körülményekhez az ennivalónkat! Tudom, gasztrosznobok most zárják be a cikket, de a valóság attól még az, hogy mindenki azt eszi, amihez könnyen és olcsón hozzájut. Mégsem jó gyakorlat az, ha már tizenötödikén fejbe kell kólintani a malacperselyt, mert elettük a fizetést. Szóval, maradjunk abban, hogy a fekete bab nem annyira nélkülözhetetlen a burritóhoz, lehet viszont kapni mindenhol vörös bab konzervet, és a darált marhahúst is helyettesíthetjük bátran a sokkal hamarabb elkészülő (és jóval klímabarátabb) disznóhússal.

Burrito. Azt tegyél bele, amit szeretsz (Fotó: Getty Images)

Burrito. Azt tegyél bele, amit szeretsz (Fotó: Getty Images)

Végül pedig tegyünk ki mindent az asztalra és töltse meg mindenki kedvére a tortilláját azzal, amit a legjobban szeret.

Burrito

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 tortilla lap (nagyétkűeknek több)

A húshoz

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • só, bors
  • 1-2 evőkanál sűrített paradicsom

A guacamoléhoz

  • 1-2 avokádó
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • fél-egy lime leve
  • negyed fej lilahagyma apróra vágva

Az asztalra kerülhet még ízlés szerint

  • bolti salsa, ha van olyan, amit szeretünk
  • reszelt cheddar sajt (vagy más fajta)
  • tejföl
  • paradicsom
  • lila hagyma
  • darabolt kaliforniai paprika
  • konzerv vörös bab lecsepegtetve
  • morzsolt főtt kukorica (fagyasztottból főzve vagy konzerv)
  • koriander zöldje durvára vágva
  • csíkokra vágott jégsaláta
  • főtt rizs

Elkészítés

  1. Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a darált húst, kifehéredésig kevergetjük, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és fedő alatt pároljuk addig, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
  2. A guacamoléhoz villával összetörtjük az avokádó húsát, sózzuk, belezúzzuk a fokhagymát, belekeverjük a lime levét, megkóstoljuk, korrigáljuk az ízeket, ha elsőre nem találtuk el. Ha hiányzik, teszünk bele apróra vágott lilahagymát is. Ezzel jól megkenhetjük a tortillánkat, isteni lesz!
  3. A sajtot durvára reszeljük, tálba tesszük, ahogy a tejfölt, a lecsepegtetett babot és a kukoricát is.
  4. Száraz serpenyőben megmelegítjük a tortillák mindkét oldalát, és konyharuhával leborítjuk addig, amíg el nem kezdjük az étkezést.
  5. Fogyasztáskor mindenki maga elé tesz a tányérjára egy tortilla lapot, és azt halmoz rá egy csíkban, amihez kedve van. Amikor elégedettek vagyunk, a két szélét felhajtjuk, mint a rétesnek, és összegöngyöljük. Ha nem bízunk magunkban, becsomagolhatjuk az alsó felét alufóliába, de ha ügyesek voltunk, nem fog csepegni.

Ha pedig a terülj-terülj asztalkámról éppen semmit sem hajlandó megenni a gyerekünk, csináljunk neki egyszerű sajtos quesadillát: a serpenyőben lévő tortillára sajtot szórunk, hogy mindenhová jusson, majd leborítjuk egy másik tortillával. Pár perc múlva, amikor a sajt már megolvadt és nem fog kiszóródni, megfordítjuk, hogy a felső réteg is is átmelegedjen, majd felszeleteljük, mint a pizzát. Ilyenkor már a legválogatósabb gyerek is hajlandó ezt-azt mártogatni vele, de csak mert nem muszáj.

Forró, mexikói ízekre vágysz? Tessék!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top