Van egy nagy csokor petrezselymed? 5 zseniális recept friss petrezselyemből

Haranghy Orsi | 2023. Május 10.
A friss, illatos petrezselyem gyorsan hervadásnak indul, ezért használjuk fel mielőbb! Hoztunk receptet a petrezselyem ízét töményen kedvelőknek és a kevésbé intenzív petrezselyemízre vágyóknak is.

A petrezselyem halála a szárítás. Persze ha nincs friss, olykor kénytelenek vagyunk szárítottból dolgozni, de e kiváló fűszer aromáiból nem sok marad meg. Ha csak tudjuk, használjuk frissen, és legyünk résen, mert ha sárgulni, száradni kezdenek a levelei, azzal nemcsak a szépségét, hanem az ízeit, illatanyagait is elveszíti.

Az idei esős tavasz jót tett a kertekben zöldellő petrezselymeknek, és sok helyen egész nagy bokrocskák vannak tele méretes levelekkel. No de mit tegyünk a szép terméssel, ha már mindent jól megszórtunk petrezselyemmel?

Nincs az a tavaszi  zöldséges vagy raguleves, aminek nem állna a jól a petrezselyemszórás, de az újkrumplitól a rizses ételeken vagy rakottasokon át a sült húsokig szinte mindennel harmonizál. A tejfölös, joghurtos mártásoknak, szószoknak, dresszingeknek úgyszintén, és milyen finom a töltött húsok puha tölteléke is friss petrezselyemmel!

Mérgező gyomnövénypárja a mérges ádáz, avagy az ebzeller

Ilyen névvel mi más is lehetne, mint mérgező: a mérges ádáz, latin nevén Aethusa cynapium. További népies elnevezései az ádáz, hajas ádáz, ádázó bürök, ebzeller és kutyapetrezselyem. Gyomokkal benőtt részeken nő, és ha a kertünkben esetleg magunk is meghagyjuk a gyomnövényeket, vigyázzunk, hogy nehogy mérges ádázt is szedjünk a petrezselyem vagy szintén hasonló alakú levelű koriander mellett!

A mérges ádáz (Aethusa cynapium) / Illusztráció: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Németország (forrás: www.biolib.de / Wikipedia.org)

Öt receptet hoztunk, amelyekben nem csak mutatóban szerepel ez a friss fűszer. Ne feledjük, hogy a levél- és metélőpetrezselyem inkább csak díszítésre alkalmas. A fehérrépa, az úgynevezett gyökér zöldjéből dolgozzunk!

Szinte érezzük az illatát!/ Fotó: Ekaterina Savyolova, Getty Images

Olcsó zöldpesztó petrezselyemből

Ha kedveled az olasz konyha egyik ízbombáját, a pesztót, biztosan szembesültél már vele, milyen drága finomság. A bolti üveges pesztókért ma már akár több mint kétezer (!) forintot is elkérhetnek, de az otthoni változat sem olcsó a bazsalikom, a fenyőmag és az extraszűz olívaolaj miatt. Ezért is érdemes tenni egy próbát a jóval olcsóbban kihozható, petrezselyemből készül változattal. Ha ízlik, egy új kedvencet köszönthetünk a konyhánkban!

nlc. tipp: Így helyettesítsd a méregdrága fenyőmagot!

A fenyőmag kilójának ára manapság 15-20 ezer forint körül alakul. Egy kis pesztó trükk: dióval is ugyanolyan ízletes! Csak arra ügyeljünk, hogy ne megkeseredett, tavalyi diót tegyünk bele.

Petrezselyempesztó / Fotó: smirart, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Az izgalmas „argentin pesztó”: chimichurri szósz

Steakéttermekben itthon is találkozhatunk az étlapokon a hangzatos elnevezésű chimichurri szósszal. Egy argentin marhához mi más is passzolna, mint az argentinok leghíresebb szósza, ami alatt az olasz zöldpesztó kicsit vadabb, darabosabb, csípős verzióját képzeljük el. Bármilyen húshoz, akár egy szolid grillezett csirkemellhez is bomba választás a friss petrezselyemmel, fokhagymával, chilivel készülő kísérő.

Steak, sütőtökös rizottó és chimichurri szósz / Fotó: luchezar, Getty Images

Hozzávalók:

nlc. tipp: Dobjuk fel gyümölccsel!

Ízgazdagító ínyenc trükk, ha ananászt vagy mangót aprítunk a chimichurriba.

Elkészítése:

Mozsárban vagy csak késsel, esetleg aprítóban zúzzuk össze/vágjuk fel a hozzávalókat, majd ízesítsük a fűszerekkel, az olajjal és a vörösborecettel. Fogyasszuk frissen, illatosan!

Egy tányér tavasz: petrezselyem-krémleves

Az egyik legritkábban készített krémleves. Ha túl soknak érezzük benne a petrezselyemízt, készíthetjük vegyesen is. Remek párja a brokkoli, az eredmény egy szuperzöld krémleves lesz! Ízben tökéletesen harmonizál a zellerrel is egy selymes, csupa zöldség levesben.

Petrezselyem-krémleves / Fotó: Claudia Totir, Getty Images

Hozzávalók:

nlc. tipp: Csináld még krémesebbre!

Ha 2 deci tejszínt is adunk hozzá, még teltebb, még krémesebb lesz a leves. Laktózmentes diétát folytatók számára magas zsírtartalmú kókusztejjel is remek: így egy kicsit édesebb, de nagyon izgalmas ízvilágot kapunk.

Elkészítése:

Angol és finom: hagyományos angol petrezselyemmártás

Fehér húsok, halak és tengeri finomságok kiváló kísérője ez az egyszerű mártás, amely melegen tálalva a legízletesebb. Ha igazán rákattanunk, egyszerű héjában sült krumplinak vagy sütőben sült zöldségeknek is frissítő és krémes kísérője lehet.

Petrezselyemszósz / Fotó: wmaster890, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Zöld hummusz petrezselyemmel

A Közel-Keleten a hummusz olyan alapdarab a hűtőszekrényben, mint nálunk a tej vagy a vaj. Ízekben és színekben cifrázni is ér: zöld hummuszt többféle plusz hozzávalóval is készíthetünk. Avokádóval, mentával, zöldborsóval és petrezselyemmel is. Íme, a petrezselymes verzió.

Jól áll neki a zöld! / Fotó: Westend61, Getty Images

Hozzávalók:

nlc. tipp: Legyen még krémesebb!

Kis extraként tehetünk egy-két evőkanál görög joghurtot a hummuszhoz.

Elkészítése:

Exit mobile version