nlc.hu
Gasztro

A tökéletes tavaszi köret: petrezselymes újkrumpli

Az újkrumpli nagy trükkje: így süsd pirosra, de belül vajpuhára az újburgonyát!

Néhány hozzávaló, egy méretes serpenyő, és készülhet is a tavasz egyik kedvenc körete. Csak egyre vigyázzunk, hogy el ne fogyjon még tálalás előtt.

Az apró szemű újburgonya megjelenése a piacokon a tavasz biztos jele. A foltokban feketedő, kicsírázott öreg krumplikat felváltják az újoncok: a kis méretű, feszes húsú, nedvességgel teli újburgonya.

A magyar étkezési kultúrában hagyományosan sült húsok mellé savanyúsággal fogyasztjuk a főtt és a sült krumplit. A rántott hús, petrezselymes krumpli és tejfölös uborkasaláta szentháromságát nem is szeretnénk megkérdőjelezni, de akár egy egyszerűbb fogás főszereplőjeként is gondolhatunk a laktató alapanyagra. Ékes példa erre a spanyol tapasbárok alaptétele, a patatas bravas, amit szimplán csak aiolival (fokhagymakrém) és paradicsomszósszal falatoznak. És milyen jól teszik.

Miért ízlik jobban az újburgonya?

A válasz egyszerű. A burgonyát hagyományosan egy magas keményítőtartalmú élelmiszerként tartjuk számon. A zsenge, tavaszi gumók ugyanakkor még nedvességgel telik és édesebb ízűek is, ugyanis a benne lévő cukor még nem teljesen alakult keményítővé. A kevésbé kötött textúrájú újburgonyát ennek köszönhetően könnyebb is elkészíteni, akár sütjük vagy főzzük, sőt az újkrumplit elegendő csak párolni is.

Újkrumpli snidlinggel

Piros újburgonya snidlinggel / Fotó: Nicholas Kostin, Getty Images

Vajas-petrezselymes újburgonya készítése 5 lépésben:

1. Felesleges hámozni. Mosd át alaposan, és ha földesek a burgonyaszemek, menj át rajtuk fémdörzsivel. Értelemszerűen csak olyan fém súrolót használj hozzá, amiben nem lehetnek mosószer-maradványok.

2. Ha aprók a szemek, maradhatnak egyben. Ízlés szerint fel is vághatod őket 2-3 centis cikkelyekre.

Egyben sütött újkrumplik

Egyben pirított újkrumplik / Fotó: Diana Sklarova, Getty Images

3. Vegyél elő egy akkora serpenyőt, amiben szépen át tudod forgatni az elkészítendő burgonyamennyiséget. Fontos, hogy olyan edényt válassz, amelyre van rá illő fedő. Továbbá azért fontos a méret, hogy ne halmozódjanak egymásra túl sok rétegben a szemek, hanem folyamatosan hőt kapjanak.

4. Minimális olívaolajon – vagy étolajon – nagy lángon kezdd átpirítani őket. Fél kilogramm krumplinként számolj egy evőkanál olajjal!

5. Ha szépen megpirult a külsejük, semmi más nem kell tenned, csak vedd le a lángot közepesre, és tegyél rá fedőt. Innentől nyer értelmet az újkrumpli nedvességtartalma: a fedő alatt a pára visszacsapódik a burgonyára, és belül megpuhítja azt.

Hiába a kísértés, ne tegyél alá vizet!

Ha vizet teszel hozzá, elkezdenek szétmállni a feszesre pirított szemek.

A krumpli mennyiségétől függően kb. 15 perc alatt elkészülsz vele (+/– 5-8 perc elképzelhető).

Pirított vajas-petrezselymes újburgonya

Pirított vajas-petrezselymes újburgonya / Fotó: nobtis, Getty Images

6. Végül forgasd bele annyi vajba és friss, aprított petrezselyembe, amennyit nem szégyellsz!

Jó étvágyat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top