Gyerek tömegei utálják a spenótot, a tökfőzeléket és a paradicsomos káposztát. Sokuk keserűnek érzik a májat, furcsának tartják a gomba állagát, és menekülnek a kaportól. Az igazi válogatósok jól ismerik az érzést: ők gyakran maradnak éhen, ha közös étkezésről van szó, és nem a saját komfortzónájukon belül maradhatnak. Felnőttkorunkra kinőjük a gyerekkori finnyásságok legtöbbjét – már aki –, és ezt felválthatja az új ízek, alapanyagok felfedezésének öröme.
Számos külföldi listát átnéztünk, mely ételek örvendenek közutálatnak a nagyvilágban. A nemzetközi kitekintés miatt a tökfőzelék és a jó öreg paradicsomos káposzta kimarad az összesítésből. Hasonlóan a többi nemzeti specialitás is, így a sokak számára elrettentő nyers halas ételek, furcsa belsőségek, rovarevés és egyéb bizarr specialitásnak számító helyi csemegék a világ körül.
Jöjjenek a legszélesebb körben utált étkek – nézd meg a galériánkat!
Ez a kép csak úgy hemzseg az utálatos étel-alapanyagoktól. Kezdjük is! / Fotó: Carlo A, Getty Images
Kezdjük a fűszerekkel! Az utóbbi évek legtöbbet emlegetett megosztó fűszere a közép- és dél-amerikai konyhák alapfűszere, a koriander. / Fotó: Liudmila Chernetska, Getty Images
A köménynek is masszív ellentábora van. Sokan őrölve még megeszik, no de egészben ráharapni! / Fotó: Rizly, Getty Images
Az utálatos-imádatos kapor. A borscsleves és tökfőzelék örök társa. / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images
Kelbimbó nélkül nincs utálatos étel toplista! Pedig egy igazi csodazöldség, rendkívül egészséges. / Fotó: VO IMAGES, Getty Images
A kelbimbó zöld párja, a brokkoli a legegészségesebb zöldségek toplistáján is dobogós. / Fotó: Karl Tapales, Getty Images
Ásványaianyag-bomba, rendkívül egészséges. Sokak számára mégis elviselhetetlen a sokat méltatott, úgynevezett földes íz. / Fotó: Meighan Makarchuk, Getty Images
Ínyencfalat vagy az ételből kiturkálandó alapanyag? / Fotó: Owen Franken, Getty Images
Az erdő kincsei. Sokan a gombák puha állagát és szagát is utálják. / Fotó: Vaivirga, Getty Images
A paradicsom oké, no de a leve! Sokaknál kiveri a biztosítékot a gyakran meg is sózott, borsozott paradicsomlé. / Fotó: Irina Khabarova, Getty Images
A szójababsajt, avagy a tofu több mint utálatos étel. A húsmentes élet sokak számára különösen íztelen szimbóluma. / Fotó: Yagi Studio, Getty Images
A mazsolautálók szabályos lélekközösséget alkotnak. Mennyi süteményüket rontotta el már a mazsola! / Fotó: lacaosa, Getty Images
Elegánsan hangzik a nemespenész, de sokaknak elviselhetetlen az illata (szaga) és a kesernyés íze. Az érlelt, lágy sajtok nem az ő csemegéik. / Fotó: nicolamargaret, Getty Images
Tengeri puhatestűek: kagylók, rákok, homár, polip. Egyeseknek kincsek, mások menekülnek előlük. / Fotó: AlexRaths, Getty Images
Még az eredeti Cézár-salátának is alapanyaga, sokakat azonban menekülésre késztet a szardella / Fotó: Mario Marco, Getty Images
Érdekes módon nem egyéb halkonzervek, hanem kifejezetten a tonhal végez a negatív toplistákon. / Fotó: Kinga Krzeminska, Getty Images
A máj. Csodás ásványianyag-forrás, de sokan egy életre nem növik ki ezt az ellenérzésüket. A csirkemáj a legsemlegesebb ízű, a marhamáj egészen büdös tud lenni a készítéskor, a kacsa- és a libamáj pedig igazi luxustermék. / Fotó: istetiana, Getty Images
Itt valójában nincsenek kérdéseink. Emberi fogyasztásra nem igazán ajánlott a löncshúskonzerv. / Fotó: rubberball, Getty Images
Mindennapi alapélelmiszer vagy kénesen büdös kaja? / Fotó: fordeno, Getty Images
Meglepő, de a majonéz igen jól szerepel az utálatos ételek listáján. / Fotó: WEKWEK, Getty Images
Olvadó sajt, sonka és ananász. Listánk méltó lezárása a Hawaii pizza! / Fotó: VeselovaElena, Getty Images