nlc.hu
Gasztro

6 zöldség, aminek az ára az egekben

6 zöldség, ami rendkívül drága most – mivel helyettesítsük őket?

Egyes zöldségek egész évben drágák, gondoljunk csak az évek óta divatos avokádóra. Néhány zöldség ára azonban most van az egekben, jóllehet a konyhánk alapelemei egész évben. Miket kapunk most aránytalanul drágán, és hogyan helyettesíthetjük?

Tombolnak a mínuszok, az influenzaszezon nem kevésbé. Ilyenkor különösen fontos, hogy sok zöldséget-gyümölcsöt fogyasszunk, természetes vitaminforrásokból támogatva az immunrendszerünket. Nem úri huncutság tehát a téli időszakban a friss terményeket keresni, sőt nagyobb egészségügyi problémákat és anyagi kiadásokat előzhetünk meg azzal, ha tudatosan több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk ilyenkor.

Néhány alapélelmiszer azonban hihetetlenül drága jelenleg, ezeket érdemes helyettesíteni ilyenkor. Erre is hoztunk tippeket. Több hasznos weboldal, applikáció is a rendelkezésünkre áll, ilyen a Cashmap.hu, ahol egy regisztráció fejében még személyre is szabhatjuk az árfigyelő alkalmazást. A Shoppy.hu egy úgynevezett okos bevásárlólista, szintén folyamatosan frissülő árfigyelő rendszerrel, az arfigyelo.gvh.hu címen pedig az államtól kapunk segítséget ugyanebben.

Kígyóuborka, a télen pótolható

Egyetlen szál, átlagosan 30 deka súlyú kígyóuborka darabjának ára 300 forint körül alakul most, a vegyszermentes ökológiai termesztésből származó biotermény pedig ennek a duplája, 600-700 forint darabja. A kígyóuborka ára tehát jelenleg eléri az 1000 forint per kilós lélektani határt, de egy népszerű online élelmiszer-áruházban például 2024 év elején 1400 Ft/kg, a bio uborka pedig elképesztően drága, 2160 Ft/kg.

Mivel helyettesítsük? Savanyított termékekkel. Ha nem szeretnénk cukros-ecetes uborkát venni, ilyenkor is kapható cukormentes sós, illetve kovászos uborka.

Zöldséghalom

Sápadt paradicsom, megtermett sárgarépák: téli zöldséghalom / Fotó: Harshal S. Hirve, Unsplash.com

Fehérrépa, ami nélkül nincs húsleves és vadas

A fehérrépa, más néven petrezselyemgyökér ára évek óta télen-nyáron magas. Régen csak egy hétköznapi, olcsó gyökérzöldség volt, most ugyanúgy hétköznapi, hiszen számos recept alapja, de a legkevésbé sem olcsó. Jelenleg 1200-1400 forint körül kapjuk meg kilóját, és nem igazán helyettesíthető más zöldséggel egy jó húsleveshez, zöldségleveshez és vadashoz. Az egyik hazai tulajdonú boltlánc jelenleg 2150 forintért kínálja a fehérrépát, elképesztően drágán.

Érdekesség, hogy a hozzá hasonló (ám eltérő főzési tulajdonságokkal bíró paszternák, más néven pasztinák kilója most szintén 1200-1400 forint között kapható. Piacokon és egy-két nagyobb élelmiszerüzletben kapjuk meg a kevés helyen fellelhető paszternákot.

Mivel helyettesítsük? Inkább vegyünk kevesebbet belőle, de ne hagyjuk ki a szükséges ételekből.

Húsleves előkészületben, zöldséghámozás, előkészítés

Több zöldséggel sokkal finomabb: a bolti előkészített leveszöldségből nem lehet igazán ízes húslevest főzni / Fotó: Cleardesign1, Getty Images

Karfiol, te drága

A karfiol az egészséges étkezés alapeleme, az égetett karfiol pedig az elmúlt évek egyik sztárétele. Párolhatjuk, főzhetjük, süthetjük, mindenhogy kiváló tápanyagforrás – csak éppen nem mindegy, hogy mennyiért jutunk hozzá. A legtöbb üzletben darabra adják, és 1500-1700 forintot kérnek egy fejért. Kicsit becsapós zöldségféle, hiszen a takaróleveleit lefejtjük, a törzsét kivágjuk.

Mivel helyettesítsük? Érdemes figyelni a mélyfagyasztott termékek akcióit, leértékelve ugyanis jóval olcsóbban hozzájuthatunk. Ha megfelel a karfiolos vegyes fagyasztott zöldség is, még olcsóbban hozzájuthatunk. Ha olyan ételt főzünk, amiben brokkolival helyettesíthető – például egy krémlevesben – ajánljuk a januári akciókat, most több szupermarketlánc ugyanis jelentős engedménnyel kínálja a friss brokkolit, akár 1200 forintért kilóját.

Grillezett karfiol

Roston sült karfiol / Fotó: Karolina Kołodziejczak, Unsplash.com

Borsos áron a gomba

A gomba akár ingyenes élelmiszerünk lehet, ha magunk szedjük és (szigorúan!) bevizsgáltatjuk. Megannyi gombafaj, köztük olyan ínyencségek kerülhetnek az asztalunkra, mint a vargánya, laska, rókagomba, shimeji vagy shiitake, ezek egyike sem olcsó alapanyag. A boltokban legszélesebb körben elérhető gomba a csiperke – amelynek egyébként önmagában 300 faja létezik! –, aminek akár 2000 forintig is kúszhat most a kilónkénti ára.

Sokféle gomba

Akár hús helyett is: gombák / Fotó: Ulada, Getty Images

Mivel helyettesítsük? Keressük az olcsó termékeket, 1600 forint körül is kínálnak már termesztett fehér és barna csiperkét egyes szupermarketek.

Zöldpaprika és hegyes erős

Hiába kiváló C-vitamin-forrás, nincs szezonja. Az árakat tekintve nagy a szórás, de legyen az tv-paprika, kápia, kaliforniai paprika vagy hegyes erős, így januárban az előbbiek kilójáért 2000-2500 forintot is elkérnek. Az egyik országos üzletlánc most az (édes, piros) Palermo paprika kilóját több mint 3400 forint per kilós áron kínálja.

Ha szemfülesek vagyunk, megtaláljuk az olcsóbb kiszereléseket, és „csak” 1500-1700 forintot fizetünk a trikolór hármas csomagolásban kapható pritaminpaprikáért, tv-paprikáért vagy hegyes erősért.

Édes piros palermo paprika

Az édes piros palermo / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images

Mivel helyettesítsük? Nem lehet elegendő paprikát és paradicsomot elrakni nyaranta! Akár fagyasztjuk, akár lecsóalapként tesszük el, szó szerint kincset ér ilyenkor. Ha szükséges a főzéshez, keressük a másodosztályú, lédig termékeket, amely nem olyan roppanós és nem mutatnak szépen egy szendvicsen, de jó szolgálatot tesznek a téli levesekben és a pörköltalapban. Ha netán savanyítottunk paprikát a nyáron, tökéletes szendvicsbe, salátára.

Paradicsom, a messziről jött, sápadt

Szezonon kívül vagyunk, így is gondoljunk ilyenkor a paradicsomra. Nyáron akár csak sóval magában esszük, de januárban nem érdemes a legfőbb csemegeként gondolni a friss zöldségre. Ha környezettudatosak vagyunk, különösen nem.

Lédig fürtös paradicsomot most 1300-1500 forinttól vásárolhatunk kilónként, de ezért a legtöbb esetben vízízű, sápadt terményt kapunk. Az ízesebb, szebb áruért ennek az árnak a többszörösét is elkérhetik.

Otthoni növénytermesztés, paradicsom

Lakásban télen-nyáron megterem / Fotó: ridvan_celik, Getty Images

Mivel helyettesítsük? Jó hír, hogy lakásban ez a kultúrnövény egész évben termeszthető. A paradicsom az egyik legnagyobb tömegben és legszínesebb módokon tartósított élelmiszerünk. Nincs háztartás üveges vagy konzerv paradicsom nélkül, eltesszük befőtt, paradicsomlé, lecsó, zakuszka formájában, és igazi ínyencség az aszalt, szárított paradicsom is. Akár paradicsomlé, passata vagy paradicsomszósz áll rendelkezésünkre, több százféle ételt készíthetünk belőle. Ha szendvicset, salátát szeretnénk vele feldobni vele, próbáljuk idényterményekkel vagy nyáron eltett aszalt paradicsommal helyettesíteni. A most szezonális fekete retekkel, céklával, sárgarépával, kínai kellel és hagymákkal is remekül lehet szendvicseket, salátákat bélelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top