Lélekmelegítő levesek az esős májusra: 5 könnyű és gyors tavaszi leves a hétköznapokra

Haranghy Orsi | 2023. Május 14.
Egész héten esni fog, és hűvösnek ígérkezik az idő. Ilyenkor különösen jól esnek a melegítő levesek, de mégiscsak tavasz van: kapjanak főszerepet a zöldségek most!

Itt-ott már megjelentek a zsenge tavaszi termények a piacokon, de a hazai eper és a tök is fóliasátorból érkezik egyelőre. A zöldborsóból is még fagyasztottat vagyunk kénytelenek venni, de már apróbb fejű idei fokhagymát, friss petrezselymet tehetünk mellé.

Ilyenkor kívánja is az ember szervezete a vitamindús hozzávalókat, öt olyan levest hoztunk tehát, ami sok-sok zöldséggel készül. Ha a krémlevesekhez pirítunk kenyeret, egy könnyedebb főétkezéssel is felér. Levesezni egész évben jó!

Tavaszi zöldborsóleves sok-sok nokedlivel

Két ugyanolyan zöldborsólevessel még nemigen találkoztunk. Sok családban csirkeaprólékkal készül, vagy paradicsom is kerül bele. Mi most egy könnyed, tavaszias levesreceptet hoztunk, de ha ezt a nokedlimennyiséget tesszük bele, egy jócskán laktató ételt kapunk.

Zöldborslóleves nokedlivel / Fotó: Julia Nagy, Getty Images

 

nlc. tipp: Zöldborsóleves édes felhanggal

Sokaknak furcsán hangzik, de a zöldborsólevesnek nagyon jól áll egy kis édes íz. Sok helyen készítik édesen, de ha bizalmatlanok vagyunk az ötlettel, csak egy tányér levest édesítsünk meg egy mokkáskanál cukorral. Izgalmas ízt kapunk!

Hozzávalók:

A leveshez:

A nokedlihez:

Elkészítése:

Krémes gombaleves illatos kakukkfűvel

Egy tányérnyi erdő az asztalon. A gombák zamatos, földes, mély íze megosztó. Utálni és rajongani érte egyaránt lehet. Ha nem szeretnénk sokat bíbelődni, egyszerűen összeturmixolhatjuk, úgy is nagyon ízletes levest kapunk. Még izgalmasabb, ha harapható is benne a gomba, kisebb gombák esetében hagyhatjuk egyben őket. Nagyobb gombákat negyedelhetünk vagy szeletelhetünk is bele. Tejszínnel csodálatosan krémes és finom.

Gombakrémleves / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

 

nlc. tipp: A gombapucolásról

Sokan ragaszkodnak hozzá, pedig a gombákat nem kell megpucolni, a csiperkét sem, hiába lehúzható a héja. Ellenben fontos szépen átmosni, ha vannak beleragadt kis földdarabkák benne, akár kis kefével átmenni rajta. Ha alul a gomba tönkje nem szép, azt vágjuk le róla.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Titka a tejszín: brokkolikrémleves fűszervajas pirítóssal

A brokkolit minden rendes gyerek utálja, a legtöbben csak idővel barátkozunk meg vele. Felnőttként azonban igazán bensőséges viszonyt ápolhatunk vele: meglepően sokféleképpen elkészíthető a sajttal sütöttől a quiche-ig, kalóriát alig tartalmaz, és a mélyhűtőben lapuló brokkoli bármikor könnyen kisegíthet minket, ha nincs ötletünk. Mi a leggyakrabban tejföllel készített brokkolikrémleves helyett egy tejszínes receptet hoztunk. Így még behízelkedőbb e megosztó zöldség.

Brokkolikrémleves / Fotó: Natalie Comins, Getty Images

 

nlc. trükk: Így őrizd meg a brokkoli élénk zöld színét!

A szép zöld brokkoli oxidáció hatására mélyzöld színű lesz. Okos trükk, ha adunk egy késhegynyi szódabikarbónát a leveshez. Ugyanolyan finom lesz, és a színe is csábítóbb marad.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Az örök tárkonyos zöldségraguleves

Ennél a levesnél kifejezetten arra kérünk, hogy ne tartsd be az alábbi receptet! Dolgozz abból, ami otthon van, vagy vásárolj hozzá csupa olyan zöldségből, ami a legszebb a boltban vagy a piaci árusnál. Fontos persze, hogy ízvilágában illjen a tavaszi zöldségragulevesedbe, de tegyél bele bátran mindent, amitől még gazdagabb és még ízletesebb lesz. A végén frissítsd egy kis friss citromlével és tárkonnyal. Elronthatatlan!

Zöldségraguleves tárkonnyal és citrommal / Fotó: Simon Gábor, Fotó: Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Karfiolkrémleves sült karfiolrózsákkal

A sült karfiol óriási divat az elmúlt években, elsősorban a közel-keleti konyháknak népszerűségének köszönhetően. Nekik márpedig érdemes hitelt adnunk, igazán jó érzékkel nyúlnak a zöldségekhez. Ez most nem a trendi égetett karfiol receptje, de a pirosra grillezett karfiolrózsák ne maradjanak ki a krémleves betétjeként!

Karfiolkrémleves sült karfiolrózsákkal / Fotó: Arx0nt, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version