nlc.hu
Gasztro

3 fogásos menük gyorsan: kezdőknek is ajánljuk

Mit főzzek hétvégére? 3 fogásos gyors menü – hússal és hús nélkül

Hagyjuk most a sápadt paradicsomokat és egzotikus gyümölcsöket. A tél terményeiből süssünk-főzzünk: olyan egyszerű recepteket hoztunk, ami nem igényel fél nap munkát a konyhában, mégis háromfogásos ebédet tehetünk az asztalra. Szép színek és jó ízek januárban is!

Még hogy a január szürke és kietlen: dobjuk fel a rövid, esős nappalokat olyan ételekkel, amelyek színeket, őrületes jó illatokat hoznak a konyhánkba és vitaminokat a szervezetünkbe. Hétvégi menü szombatra és vasárnapra!

Sok hozzávaló, kevés munka: tárkonyos csirkeraguleves gazdagon

Ne ijesszen meg a számos alapanyag, nem lesz sok dolgunk vele – cserébe egy laktató, lélekmelegítő, sűrű levest kapunk.

Tárkonyos csirkeraguleves

Tárkonyos csirkeraguleves / Fotó:
Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 5 evőkanál olívaolaj vagy étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 25 dkg zöldborsó
  • 3 nagy szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 0,5 zellergumó
  • 1 citrom
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint só, feketebors, tárkony
  • ízlés szerint petrezselyem
  • esetleg természetes „Vegeta” (szárított zöldségkeverék)

Elkészítése:

  • Készítsük elő a zöldségeket és a hús. Vágjuk csíkokra vagy kockákra a csirkemellet, apróra a hagymákat, szeleteljük fel a gombát, és ízlés szerint karikákra vagy hasábokra a sárga- és fehérrépákat. A fél zeller maradhat egyben.
  • Az olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, majd dobjuk rá a csirkét és a fokhagymát.
  • Fehéredésig pirítsuk a húst, majd öntsük fel 3 liter vízzel. Fűszerezzük! Ha teszünk bele szárított zöldségkeveréket, most tegyük bele.
  • Tegyük bele a gyökérzöldségeket, és forraljuk össze.
  • Ezután vegyük le a lángot, tegyük bele a zöldborsót és gombát is, és fedő alatt főzzük össze 10-12 perc alatt.
  • Külön öntsük ki a tejszínt, szórjuk bele a lisztet, és keverjük ki. Merjünk rá egy merőkanál forró levest, és keverjük csomómentesre.
  • Adjuk a leveshez, és még egyszer forraljunk rajta egyet.
  • Tálaláskor csepegtessünk rá frissen facsart citromlevet, és szórjunk rá apróra vágott friss petrezselymet.

Selymes édesburgonya-krémleves hús nélkül, pofonegyszerűen

Az alábbiakban egy vegetáriánus receptet közlünk, de egy szuper tipp húsevőknek: ha alaplével öntjük fel a zöldségeket, még ízesebb lesz!

Édesburgonya-krémleves

Édesburgonya-krémleves / Fotó: Cris Cantón, Getty Images

Hozzávalók:

  • 80 dkg édesburgonya
  • 3 evőkanál olívaolaj vagy étolaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • annyiszor fél szelet kenyér, ahányan asztalhoz ülünk
  • ízlés szerint só, őrölt fehérbors (vagy feketebors), chili, gyömbér
  • esetleg természetes „Vegeta” (szárított zöldségkeverék)

Elkészítése:

  • Vágjuk apróra a hagymákat, és pucoljuk meg az édesburgonyákat, majd vágjuk nem túl kicsi kockákra.
  • Egy fazékban dinszteljük meg az olajon a vöröshagymát, kicsit később dobjuk rá a fokhagymát is.
  • Adjuk hozzá a felkockázott édesburgonyát, és adjuk hozzá a fűszereket, esetleg szárított zöldségkeveréket is.
  • Két liter vízzel öntsük fel, és főzzük puhára a zöldségeket. Botmixerrel vagy turmixgép kelyhében mixeljük simára, és kész is a leves.
  • Pirítsuk meg a kenyereket, és fejenként fél szelet pirítóst kockázzunk fel, és tálaláskor – ne előbb! – szórjuk a leves tetejére. Chilipehellyel és egy pici joghurttal is díszíthetjük – lásd a képen!

Imádni fogja kicsi és nagy: bolognai spagetti torta

Ki ne szeretné a bolognait és ki ne szeretné a tortát? Mint tudjuk, a bolognai ragu párja tradicionálisan nem a spagetti, de egy kis formabontást elbír az eredeti olasz recept.

Bolognai spagetti torta

Bolognai spagetti torta cikkelyekben / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 1 csomag spagetti
  • 15 dkg félzsíros sajt, pl. trappista, cheddar, gruyère
  • 40 dkg darált marhahús (vagy sertéshús)
  • 3 tojás
  • 300 g hámozott paradicsom vagy paradicsomszósz (nem sűrítmény!)
  • 10 dkg sertésszalonna
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 3 db szárzeller
  • 3 nagy vöröshagyma
  • 1,5 dl tej vagy főzőtejszín
  • fél pohár száraz fehérbor vagy száraz vörösbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • vaj a tortaforma kivajazásához
  • ízlés szerint só, őrölt fekete bors, bazsalikom, oregánó
  • ha van otthon: néhány dl alaplé

Elkészítése:

  • A szalonnát apróra vágjuk, vastag falú, nagyobb fazékban hevíteni kezdjük, és hozzáadjuk az olívaolajat.
  • Az apró kockákra vágott zöldségeket vele pirítjuk.
  • Több részre osztva hozzáadjuk a darált marha- vagy sertéshúst, és pirítsuk. Ha a hús már nem nyers, adjuk hozzá a fehér- vagy vörösbort.
  • A bor elpárolgása után jöhet a paradicsom, fedjük le és hagyjuk főni minimális lángon legalább egy órát.
  • Ha elfő a leve, öntsük fel egy kis alaplével vagy vízzel, de ne ússzon benne.
  • Adjuk hozzá a végén a tejet vagy a tejszínt, és ízesítsük sóval, borssal.
  • Sós vízben főzzük meg a spagettit.
  • Mikor odatettük főni a tésztát, már fel is verhetjük a tojásokat, és lereszelhetjük a sajtot.
  • A főtt spagettit leöblítjük, és a bolognai ragucval együtt hűlni hagyjuk. Forrón nem dolgozhatunk vele tovább, mert akkor rántotta lesz a tojásokból.
  • Hozzáadjuk a serpenyőben a tésztát a bolognai raguhoz, végül ráöntjük a felvert tojásokat. Alaposan összekeverjük a három komponenst úgy, hogy nem törjük össze a spagettitésztát.
  • Egy kb. 30 centis tortaformát kivajazunk, és óvatosan beleöntjük a bolognai ragus tésztát.
  • Megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percen át sütjük borítás nélkül. Az utolsó pár percben átállíthatjuk 200 °C-ra, és bekapcsolhatjuk a grillfunkciót, hogy aranybarnára süljön a sajt.

Színes zöldségekkel töltött padlizsán fetával

Nagyon jól fog esni a sokféle zöldség egyetlen fogásban, a frissen sült padlizsánok tejföllel megkenve pedig még finomabbak!

Vega töltött padlizsán fetával

Imádni fgjuk! / Fotó: nerudol, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű padlizsán
  • 150 g bulgur vagy rizs
  • 200 g feta sajt
  • 2 bögrényi zöldség, többféléből válogatva: bab, kukorica, csicseriborsó, kápia paprika, sárgarépa, lilahagyma (amit szeretünk)
  • 2 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál majoranna
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 dl olívaolaj vagy étolaj
  • néhány szál petrezselyem díszítéshez

Elkészítése:

  • Tegyük fel főni a rizst vagy a bulgurt.
  • A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, a közepüket kivájjuk, a kivágott részeket ne dobjuk ki!
  • A padlizsáncsónakokat besózzuk és állni hagyjuk.
  • Vágjuk fel apróra a vöröshagymát, fokhagymát és a kivájt padlizsánbelsőket.
  • Egy nagy serpenyőben az olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, később adjuk hozzá a fokhagymát és az aprított padlizsánt, végül a fűszereket, és a paradicsomsűrítményt.
  • A megfőtt rizst vagy bulgurt öntsük a serpenyőbe, és keverjük össze az előbbiekkel, továbbá adjuk hozzá a zöldségeket, legalább három-négyfélét!
  • Felezzük meg a fetát, és a felét kézzel összemorzsolva adjuk a töltelékhez.
  • Konyhai papírtörlővel töröljük át a levet eresztett padlizsáncsónakokat, amiket töltsünk meg a rizses/bulguros zöldséges töltelékkel.
  • Kiolajozott tepsibe helyezzük a megtöltött padlizsánokat, minimális vizet öntünk alá, és 200 °C-ra előmelegített sütőben légkeveréses üzemmódban, alufólia alatt 20-25 percig párolva sütjük.
  • 20 perc után vegyük ki a sütőből, és nézzük meg, igényel-e még további 5 percet a sütőben!
  • Ha már átsültek, szórjuk meg a maradék fetával. A sajtot kézzel összemorzsolva szórjuk a padlizsánok tetejére, arányosan elosztva négyfelé.
  • Süssünk rá még 5 percet alufólia nélkül, de már csak 180 °C-on. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.

A világ legegyszerűbb bögrés meggyes-túrós sütije

Elő egy kis meggyet a fagyasztóból, ruházzunk be a jelenleg legkevésbé sem olcsó túróból és vajból, és készülhet is bonyolítás nélküli meggyes-túrós!

Meggyes túrós süti

Meggyes túrós süti / Fotó: peredniankina, Getty Images

Hozzávalók:

1 bögre = 2,5 dl

  • 3/4 bögre (fehér finom) liszt
  • bő fél bögre kristálycukor
  • 50 dkg zsíros (tehén) túró
  • 1 nagy doboz (330 g) 20%-os tejföl
  • 6 tojás
  • 1 kocka (10 dkg) puha vaj
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 bögre fagyasztott meggy

Elkészítése:

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A hozzávalókat csomómentesre keverjük, és már mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (nálam 23×28 centiméteres a tepsi). Nyomkodjuk bele a masszába a meggyeket.
  • Ezután tűpróbáig sütjük, kiemeljük papírostól a tepsiből, öt perc múlva porcukorral jól meghintjük, és már szeleteljük is. Ki ne hagyjuk forrón, vétek lenne!

Ki kell próbálni: pufi almás palacsinták

Ezt a receptet tényleg ki kell próbálni: az édes-savanykás ízű reszelt alma olyan sokat dob a palacsintatésztán, hogy meglátjuk, még önmagában is ízletes.

Palacsinták almagerezdekkel

Az alma mehet a tésztába és mellé is! / Fotó: Vy Truong, EyeEm, Getty Images

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 mokkáskanál élesztőpor
  • 2 közepes méretű, édes alma
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • csipetnyi só
  • sütéshez: vaj vagy étolaj
  • Ízlés szerint lekvár vagy almaszósz

Elkészítése:

  • A lisztet keverőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat.
  • A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk.
  • A meghámozott almák húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk.
  • Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk a serpenyőben egyszerre). Melegen cukorral megszórva tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top