Az apró szemű újburgonya megjelenése a piacokon a tavasz biztos jele. A foltokban feketedő, kicsírázott öreg krumplikat felváltják az újoncok: a kis méretű, feszes húsú, nedvességgel teli újburgonya.
A magyar étkezési kultúrában hagyományosan sült húsok mellé savanyúsággal fogyasztjuk a főtt és a sült krumplit. A rántott hús, petrezselymes krumpli és tejfölös uborkasaláta szentháromságát nem is szeretnénk megkérdőjelezni, de akár egy egyszerűbb fogás főszereplőjeként is gondolhatunk a laktató alapanyagra. Ékes példa erre a spanyol tapasbárok alaptétele, a patatas bravas, amit szimplán csak aiolival (fokhagymakrém) és paradicsomszósszal falatoznak. És milyen jól teszik.
Miért ízlik jobban az újburgonya?
A válasz egyszerű. A burgonyát hagyományosan egy magas keményítőtartalmú élelmiszerként tartjuk számon. A zsenge, tavaszi gumók ugyanakkor még nedvességgel telik és édesebb ízűek is, ugyanis a benne lévő cukor még nem teljesen alakult keményítővé. A kevésbé kötött textúrájú újburgonyát ennek köszönhetően könnyebb is elkészíteni, akár sütjük vagy főzzük, sőt az újkrumplit elegendő csak párolni is.
Vajas-petrezselymes újburgonya készítése 5 lépésben:
1. Felesleges hámozni. Mosd át alaposan, és ha földesek a burgonyaszemek, menj át rajtuk fémdörzsivel. Értelemszerűen csak olyan fém súrolót használj hozzá, amiben nem lehetnek mosószer-maradványok.
2. Ha aprók a szemek, maradhatnak egyben. Ízlés szerint fel is vághatod őket 2-3 centis cikkelyekre.
3. Vegyél elő egy akkora serpenyőt, amiben szépen át tudod forgatni az elkészítendő burgonyamennyiséget. Fontos, hogy olyan edényt válassz, amelyre van rá illő fedő. Továbbá azért fontos a méret, hogy ne halmozódjanak egymásra túl sok rétegben a szemek, hanem folyamatosan hőt kapjanak.
4. Minimális olívaolajon – vagy étolajon – nagy lángon kezdd átpirítani őket. Fél kilogramm krumplinként számolj egy evőkanál olajjal!
5. Ha szépen megpirult a külsejük, semmi más nem kell tenned, csak vedd le a lángot közepesre, és tegyél rá fedőt. Innentől nyer értelmet az újkrumpli nedvességtartalma: a fedő alatt a pára visszacsapódik a burgonyára, és belül megpuhítja azt.
Hiába a kísértés, ne tegyél alá vizet!
Ha vizet teszel hozzá, elkezdenek szétmállni a feszesre pirított szemek.
A krumpli mennyiségétől függően kb. 15 perc alatt elkészülsz vele (+/– 5-8 perc elképzelhető).
6. Végül forgasd bele annyi vajba és friss, aprított petrezselyembe, amennyit nem szégyellsz!
Jó étvágyat.