Készítsd el ezt a pesztót, és soha többé nem fogod kidobni a retek zöldjét!

Haranghy Orsi | 2023. Június 04.
A retek gazdag levélcsokra szinte kiabál, hogy nem dobjuk ki. Ne is tegyük!

A pesztóra (olaszul: pesto) szabályosan rá lehet kattanni. Meglepően sok ételt fel lehet dobni vele, legyen az egy egyszerű pirítós, egy tál saláta, sült krumpli vagy egy szelet natúr csirkemell. Kenhetjük, mártogathatjuk és a semlegesebb ízű ételeket emlékezetessé lehet tenni vele.

A pesztó ugyanis valóságos ízbomba, amelyben koncentrálódik a friss zöldek aromája, az umamiban (természetes ízfokozóban) bővelkedő parmezán, az intenzív fokhagyma és az olajos magvak egyedi ízkaraktere.

Frissen szedett retek / Fotó: Peter Essick : Aurora Photos, Getty Images

Az eredeti pesto genoveséhez, azaz az olasz zöld pesztóhoz friss bazsalikomot használunk, de pesztót valójában számos más alapanyagból is készíthetünk. A medvehagymapesztó klasszikus, de érdemes kísérletezni petrezselyemből, sőt a sárgarépa zöldjéből készült zöld krémmel is.

A sárgarépa zöldjéből, illetve a reteklevélből készített pesztó kipróbálása (és megszeretése!) azért is különösen ajánlott, mert rendszeresen értékes zöldeket dobunk ki a kukába. A retek levelei nem mindig szépek, a megbarnult, megsárgult leveleket dobjuk ki, de a többit bátran használjuk!

Csupa vitamin / Fotó: KucherAV, Getty Images

Így készíts olcsóbban kiváló ízű pesztót!

Ha nem termesztünk otthon bazsalikomot, egy új fűszernövényért ezer forint körüli összeget kell fizetnünk. A retek zöldje ezzel szemben szinte ingyen van, hiszen máskülönben csak eldobnánk.

Az eredeti, liguriai zöldpesztóban még két méregdrága hozzávaló szerepel, a parmezán és a fenyőmag. A parmezánra tökéletes alternatíva egy kis darabka Grana Padano, ami olcsóbb, mint az eredetvédett Parmigiano Reggiano, de egy pesztóban remekül funkcionál.

A fenyőmag helyett pedig bátran használjunk más olajos magvat, ami otthon van: a dió, mandula és pekándió is jó választás. A mogyoró, sós mogyoró ellenben nem.

A hónapos retek és a sörretek zöldje is megfelelő pesztóalapanyag.

Ha teljesen fertőtlenített üvegcsében tároljuk, egy kis olívaolaj-réteggel a tetején, hetekig eláll a hűtőben.

Szuperzöld / Fotó: Mariha-kitchen, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version