nlc.hu
Gasztro

A zöldpesztó készítésének 10 trükkje

A 10 perc alatt elkészíthető zöldpesztó 10 trükkje – recepttel!

Az olasz pesto, magyarul írva pesztó egy olyan ízbomba, amivel ételek sorát dobhatjuk fel. Ha eddig csak kenyérre kente az isteni zöld krémet, adunk tippeket is, hogy még mi mindenre jó az olasz konyha egyik alappillére.

Létezik vörös és sárga pesztó is (illetve neveznek pesztónak akár olyan zöldségekből készült krémeket, mint a cukkini- vagy brokkolipesztó), de a nagy olasz klasszikus a bazsalikomalapú zöldpesztó. Lássunk is neki, sok gondunk nem lesz vele!

Elkészítési idő: 10 perc
A recept a 10 jótanács alatt olvasható

1. Friss, illatos bazsalikom

Egyes komponenseket kicserélhetünk könnyebben és olcsóbban elérhetőkre, de friss bazsalikomra mindenképpen szükségünk lesz. Ma már minden nagyobb élelmiszerboltban kapható cserepes növény, ami, ha ügyesen bánunk vele, tovább élhet a konyhánkban.

pesto pesztó zöldpesztó bazsalikom fokhagyma fenyőmag

Fotó: pexels/karolina grabowska

2. Parmezánnal az igazi, de nem szentségtörés helyettesíteni

A mély, intenzív ízű parmezán az érlelt sajtok királya. A Parmigiano Reggiano eredetvédett termék, kizárólag Olaszország Emilia-Romagna tartományában készíthetik, meghatározott alapanyagokból és módon. Az umamiban gazdag (az a bizonyos „ötödik íz”, ami felerősíti, kellemessé teszi az ízeket) élelmiszerért cserébe meg is kérik az árát, így ha éppen nem szeretnénk beruházni Parmigiano Reggianóra, válasszunk egy hosszan érlelt kemény sajtot, erőteljesebb ízvilággal.

3. Fokhagymakérdés

Sok külföldi recept ajánl fokhagymaport, de a friss fokhagyma aromái nélkül nem lesz az igazi. A rajongóknak se szaladjon viszont meg a keze! A nyers fokhagyma ütős benne, egy öregebb, téli fokhagyma akár csípőssé is teheti.

pesto pesztó zöldpesztó bazsalikom fokhagyma fenyőmag

Fotó: Getty Images

4. Fenyőmag, te drága

Az eredeti zöldpesztó fenyőmaggal készül. E magféle ára viszont napjainkban 20 ezer forint körül alakul, ezért bocsánatos bűn elérhetőbb árú magfélével kiváltani.

Két kipróbált tippünk van: dióval vagy kesudióval helyettesíthetjük. Egyik sem vont le az ízélményből!

pesto pesztó zöldpesztó bazsalikom fokhagyma fenyőmag

Fotó: pexels/elimira lotti

5. Olívaolaj és helyettesítői

Maradjunk olaszhűek, és ragaszkodjunk az olívaolajhoz, abból is az extraszűzhöz! Mivel nyersen fogyasztjuk, adjuk meg a módját és a minőségét. A nem híg, önmagában is jó ízű, aromákkal teli, hidegen sajtolt, extraszűz olívaolaj a pesztó egyik alappillére.

6. Pirítás

Úgy az igazi, ha serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagokat, és kap egy kis pörzsréteget. (A pörzsréteg hevítés hatására a nyersanyag felületén keletkező ízes réteg, jellemzően sárgás-barna színű.)

Ha expressz készül a pesztó, nem muszáj pirítanunk a fenyőmagot, nyersen is belekerülhet, úgy is finom lesz. A pörzsanyag egy kicsit dob az ízvilágán.

pesto pesztó zöldpesztó bazsalikom fokhagyma fenyőmag

Fotó: Getty Images

7. Krémesre vagy darabosra?

Sokan egyszerűen csak mozsárral törik össze a hozzávalókat, ami igényel némi fizikai munkát is, de tény, hogy így szabadulnak fel legszebben az íz- és illatanyagok. Géppel könnyebb dolgunk lesz, és így jobban tudjuk befolyásolni a krémességét is.

8. Mentőöv, ha elsóztuk

Könnyű elsózni a pesztót, mert a parmezán és más érlelt sajtok is önmagukban sósak. Legyünk óvatosak, és inkább utósózzuk (nem befolyásolja az eredményt), de ha túlszaladt a só, és van egy kis friss petrezselymünk otthon, dúsítsuk vele a zöldpesztót. Meglátjuk, hogy színben és ízben is tökéletesen illik hozzá, és tompítja a túlzott sóízt.

9. Ideális ételpárjai

  • Kenhetjük kenyérre, pirítósra.
  • Vaj, margarin helyett használhatjuk szendvicskrémként, egy igazi ízbomba.
  • Olasz pasták méltán népszerű szósza. A frissen főzött tésztát egyszerűen csak forgassuk bele a pesztóba!
  • Süthetjük tésztafélékbe, pl. sós pitékbe, leveles tésztákba, sós muffinba, babkába.
  • Saláták szósza is lehet. Bármilyen unalmas salátát feldobhatunk, ha pesztóba forgatjuk a zöldségeket.
  • Remekül illik szárnyas és soványabb sertéshúsokhoz. Töltelékbe is tehetjük, göngyölhetjük, vagy csurgathatunk is a sült húsra zöldpesztót.
  • Dobjuk fel vele a köretet. Héjában sült krumplira, édesburgonyára is tehetünk pesztót ízesítésként.
  • Az igazi pesztóőrültek pedig gyakorlatilag mindenre ráteszik, mert frissíti, megdobja az ételek ízét.
pesto pesztó zöldpesztó bazsalikom fokhagyma fenyőmag

Babka (Fotó: Getty Images)

10. Házi tartósítás

Ha szeretnénk tartósabbá tenni zöldpesztónkat, töltsük üvegbe, és öntsünk rá egy kis olívaolajat úgy, hogy a zöld krém tetején egy egybefüggő réteget képezzen az olaj. Ez mintegy lezárja a pesztót, és így akár egy hétig is eláll a friss pesztónk a hűtőben.

Figyelem, csakis úgy nem romlik meg a pesztó, ha fertőtlenített, kifőzött üvegbe öntjük a krémet.

Az alábbi recepttel azonban garantáljuk, hogy nem fog egy hétig a hűtőben állni ez az étel!

Hozzávalók:
  • 3 nagy marék friss bazsalikomlevél
  • 3 közepes nagyságú (vagy 2 nagy) fokhagymagerezd
  • 3 evőkanál parmezán lereszelve
  • 70 gramm fenyőmag
  • 2,5 dl extraszűz olívaolaj
  • Só ízlés szerint (A parmezán sótartalmát számoljuk bele!)
Elkészítése:
  • A fenyőmagot olaj hozzáadása nélkül egy teflon serpenyőben pirítsuk meg közepes lángon. Egy fél percre se hagyjuk magára, könnyen odakap. Ügyeljünk rá, hogy ne feketedjen meg a magok külseje.
  • Zöldségaprítóban, turmixgépben vagy botmixerrel daraboljuk, elegyítsük a pirított fenyőmagokat az összes többi hozzávalóval.
  • Ha megkaptuk a kívánt állagot, öntsük egy teljesen tiszta, lehetőleg kifőzött üvegbe a pesztót, vagy használjuk fel akár azonnal!
    Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top