3 ínycsiklandó édesség eperből – glutén, laktóz, hozzáadott cukor és hiányérzet nélkül

Pásztor Rozi | 2023. Június 12.
Glutén, tej, tejtermékek, hozzáadott cukor és szójamentesen is olyan epres édességeket varázsolhatunk az asztalra, hogy az is emlegetni fogja, aki ódzkodik az úgynevezett „mentes” ételektől.

Van olyan desszertműfaj, amelyben ne volna jó ötlet az eper? Az eper, helyesebben szamóca egy olyan gyümölcs, aminek csak rövid ideig van itthon szezonja, de letarolta az élelmiszerpiacot. A csokiktól a fagylaltokon és jégrémeken át a tortákig, süteményekig vagy akár rágógumikig örök kedvenc az epres ízesítés.

Ha igazán finom gyümölcsre tettünk szert, érdemes egész egyszerűen elszemezgetni, hiszen a hazai szezonja csak néhány héten át tart. Epres édességeket persze egész évben készíthetünk fagyasztott eperből, a kiolvasztott gyümölcs azonban soha nem olyan feszes, friss és illatos, mint a kora nyári, valódi epertermés.

Frissen szedett eper / Fotó: Cavan Images, Getty Images

Négy olyan recept következik, amelyben az eper zamatát nem nyomja el a cukor, nincs benne búzaliszt (ezáltal glutén), tej, tejtermék, szója és hozzáadott fehér cukor. Így olyan alternatívákat nyújtunk, amit az ételallergiával, ételintoleranciával élők, a diétázók, vegetáriánusok és (részben) vegánok is fogyaszthatnak. Íme.

Felhőszerűen könnyű eperhab friss eperből

Mentességek: tej, tejtermék, szója, glutén, hozzáadott cukor
Tartalmaz: tojást, cukorpótlót

Ez most nem egy mousse, hanem egy igazi, könnyed hab. Egy gyümölcsös desszert fixálók, zselésítőanyagok nélkül, álomkönnyű kivitelben. Készülj fel rá, hogy pillanatok alatt elfogy, miután kiadagoltad őket.

Epermousse mentesen / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images

 

nlc. tipp: Ha van másfajta mentes sütid, ahhoz is zseniálisan finom az eperhab. Legyen az piskóta, muffin vagy akár egy sűrű csokis krém, amit az eperhabbal együtt kanalazhatsz.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Epres mandulás pite mentesen

Mentességek: tej, tejtermék, szója, glutén, hozzáadott cukor
Tartalmaz: tojást, cukorpótlót, opcionálisan mézet

Az eper és a mandula csodálatos páros, ebben a süteményben pedig a tésztaréteg alapja is mandulából készített liszt, és a végén szeletelt mandulával és friss eperrel borítjuk a pitét.

Epres-mandulás pite mentesen / Fotó: annata78, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Hagyományos epres piskóta mentesen

Mentességek: tej, tejtermék, szója, glutén, hozzáadott cukor
Tartalmaz: tojást, cukorpótlót

A piskóta idénygyümölcsökkel tökéletes. Most eper- és rebarbaraszezon van, de jön a cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, aztán a szilva, és persze a piros bogyós gyümölcsök is. Az epres piskóta egész eperszemekkel a legjobb, lássuk!

Házi epres piskóta / Fotó: saulgranda, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version