nlc.hu
Gasztro

Túródesszert sütés nélkül: epres pohárkrém

Habos eperdesszert sütés nélkül: epres-túrós pohárkrém

Könnyed, hűsítő, villámgyors epres desszert, és ne lepődjünk meg: pillanatok alatt a pohár fenekére fogunk nézni.

Ha nincs kedvünk ebben a hőségben bekapcsolni a sütőt, és még egy kis eprünk is van a lassan lecsengő szezonból, ezzel a pohárkrémmel nem tévedhetünk. Kezdőknek is kifejezetten ajánlott, mert nem igényel sütés-főzési tapasztalatot, a gyors siker pedig meghozhatja a kedvet a következő lépcsőfok megtételéhez is.

A recept előtt néhány pontban összeszedtük, hogy mire kell odafigyelni a készítésekor. Kezdjük!

  • Többféle túrótermék kapható ma már: ne az előre elkészített krémekből vegyünk, hanem készítsük el mi magunk! Az igazi ízek így lesznek garantáltak egy gyárilag készült, nagy eséllyel adalékanyagokkal dúsított kész, bolti krém helyett.
  • A túrókrémbe kerülő reszelt citromhéjhoz kizárólag kezeletlen héjú biocitromot használjunk! Ha nincs biocitromunk, csak facsarjuk bele a levét.
  • Ha kimarad belőle a habfixáló, össze fog esni a pohárkrém. Ha nem ragaszkodunk a habos textúrához, akár ki is hagyható. Így krémesebb, kanalazhatóbb lesz, és kevésbé lesz tartása. Az ízén nem változtat, egy finom pohárkrémet kapunk.
  • Ha nem szeretnénk vajjal, így további kalóriákkal gazdagítani a desszertet, összetört zabkeksz (vaj nélkül) is képezheti az alsó réteget.
  • Még finomabb, ha a friss eprek alá egy kis eperlekváros réteg kerül.
Epres-túrós pohárkrém

Epres-túrós pohárkrém / Fotó: badmanproduction, GettyImages

Hozzávalók (4 főre):

  • Eper ízlés szerinti mennyiségben

A krémhez:

  • 250 g rögös túró
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló vagy 1 teáskanál zselatinfix
  • 30 g porcukor vagy 1-2 evőkanál méz
  • 1 kiskanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • kezeletlen héjú (bio) citrom reszelt héja

Az alsó réteghez:

  • 10-12 dkg natúr zabkeksz
  • 15 g vaj
Epres-túrós pohárkrém

Epres-túrós pohárkrém / Fotó: Mizina, Getty Images

Elkészítése:

  1. A vajat megolvasztjuk, és az aprítógépben előtte megdolgozott keksszel elegyítjük.
  2. A krémhez kikeverjük a túrót a porcukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal és a vaníliával.
  3. A habtejszínt hűtőben lehűtjük, majd egy kis porcukorral habverővel vagy robotgéppel felverjük.
  4. A habfixálóport ezután óvatosan hozzáadagoljuk a tejszínhez, és tovább verjük.
  5. A túrókrémet egy spatulával összedolgozzuk a habtejszínnel, majd poharakba töltjük őket a következő sorrendben: zabkekszes réteg, túrókrém, friss eper.
  6. Egy kis zabkekszmorzsával vagy mentalevéllel díszíthetjük a tetejét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top