nlc.hu
Gasztro

Egyszerűsített tiramisù pohárban – kávé és alkohol nélküli, gyerekbarát recept

Klasszikus desszert gyerekbarát módon: epres tiramisù kávé, alkohol és nyers tojás nélkül

Így szelídítsd meg a tiramisùdat: kávé és likőr helyett eperszósszal!

Ez a tiramisù több lényeges elemében eltér az itáliai hagyományoktól. Mégis érdemes betáraznunk egy ilyen receptből is, hogy a gyerekek – és a kávét nem kedvelők – se maradjanak ki a világhírű olasz édesség adta örömökből. Még egy ok, hogy most készítsük el az epres finomságot: a zamatos hazai szamóca utolsó hetében vagyunk. Ha már nem egészen makulátlanok a szemek, az idei eper utolsó felvonása tökéletes lesz a házi eperszószunkba!

Olaszország dicsekedhet el a legtöbb étellel, amik mára mind nemzetközi kedvencek. A pizza, lasagne, bolognai, carbonara, gnocchi, a rizottó és a többiek meghódították a világot, de édességekben is hasonlóan erős az olasz konyha. Még a krémfagylalt, a gelato is Itália hírnevét öregbíti, a legnépszerűbb olasz desszertek közül pedig rendre a tiramisù végez a dobogó legfelső fokán.

Tiramisù grafika

Kép: Natsuki Yoshino, Getty Images

Afrodiziákumból világklasszis édesség

A legenda szerint egykor Veneto régió bordélyházaiban árulták a tiramisùt, mégpedig afrodiziákumként. Az édesség neve is magyarul annyit tesz: „dobj fel!”

A gazdag krémbe nyers tojások kerülnek, a sok cukor, az eszpresszó és a kakaópor pedig egyaránt élénkítő hatásúak. A régi receptek állítólag nem mascarponét írtak, hanem zabaglione alkotta a krémes rétegeket. Az olasz ünnepekkor menetrendszerűen előkerülő zabaglione tojássárgájából, cukorból és egy édes desszertborból, marsalából készül.

Szicília borkülönlegessége: a marsala

A marsala egy igen magas alkoholtartalmú szicíliai borspecialitás. A sherry  jellegű bort készítik likőrösített verzióban is, brandyvel. Ebből már könnyen kitalálható, hogy aperitifként, desszertborként és édességek alapanyagként is előszeretettel használja a karakteres ízvilágú szeszes italt az olasz konyha. A „fine” címkéjű marsala legalább 17%-os alkoholtartalommal bír, és innen csak tovább erősödnek a marsalák. Hosszabb érleléssel és még magasabb alkoholtartalommal sorrendben így következnek: superiore, superiore riserva, vergine és soleras. A legidősebb marsalák akár tíz évet is hordóban pihennek palackozás előtt.

Hogyan lehet gyerekbarát a tiramisù?

A mai tiramisùk már egyszerűbben, zabaglione krém helyett mascarponéból készülnek. Míg Olaszországban nem feltétlenül kerül szesz ebbe a desszertbe, itthon bevett szokás a a klasszikus kávés tiramisùhoz Amaretto likőrt, triple sec likőrt vagy rumot is adni, így az erős eszpresszó kávé mellett alkoholos felhangot is kap a desszert.

Elsősorban attól, hogy kávé és alkohol nélkül készítjük. Sokan nem preferálják ma már, hogy a gyerekek kakaót kapjanak, a kakaó teobromin-tartalma ugyanis a kávéhoz hasonlatosan élénkítő, pörgető hatású.

Karobpor, mellette maga a karob növény

Karobpor, mellette maga a karob növény / Fotó: CreatiVegan.net, Getty Images

Mit tehetünk? Kakaóporszórás helyett tegyünk karobot a gyerekbarát tiramisùba. A karob növényből kinyert por szintén barna színű, enyhén édeskés, és hasonlóan alkalmazzák a konyhában, mint a kakaót. Élénkítő hatással nem rendelkezik, ezért sokkal szerencsésebb karobból készült italt adni a gyerekeknek.

Ha teljesen biztosra akarunk menni, készítsük nyers tojások nélkül, így élelmiszer-biztonsági szempontból nyáron is 100 százalékig megbízható a recept. Cserébe pedig egyszerű – és a szezon csemegéje, az eper a főszereplő benne.

Epres tiramisù pohárban

Epres tiramisù pohárban / Fotó: yumehana, Getty Images

Epres gyerekbarát tiramisù recept

Receptünk nem tartalmaz nyers tojást. Adjunk helyette habtejszínt a mascarponéhoz a lágy, krémes állag eléréséhez. A cukor mennyisége már kényes kérdés, édesszájúságunktól függően eltérhetünk a megadott mennyiségtől.

Mivel nem kávéba, hanem a saját készítésű eperszószunkba mártogatjuk a babapiskótákat, érdemes 1-2 percre benne tartani, mert a sűrűbb eperszószt nehezebben veszi fel a piskóta.

Hozzávalók (kb. 6 adagra):

  • 50 dkg eper
  • 300 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 30 db babapiskóta
  • ~100 g kristálycukor: 50 g a krémbe + 50 g az eperszószba
  • fél citrom leve frissen facsarva
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • a tetejére karob- vagy kakaóporszórás
Epres tiramisù pohárban

Epres tiramisù pohárban / Fotó: yumehana, Getty Images

Elkészítése:

  • Elsőnek készítsük el az eperszószt. Finoman mossuk át és csumázzuk ki a szemeket. Néhány eperszemet vegyünk ki díszítésnek! Vágjuk ketté a többi szemet.
  • Egy lábasban keverjük össze az epret, facsarjuk rá fél citrom levét, adjuk hozzá az 50 g cukrot, majd hagyjuk egy kicsit összeérni őket, kb. 15-20 perc alatt.
  • Addig is a hűtőhideg tejszínhabot verjük kemény habbá!
  • Tegyük egy nagy keverőtálba a mascarponét, a vaníliaaromát és 50 g cukrot, és keverjük könnyed, krémes állagúvá. Fokozatosan adagoljuk hozzá és elegyítsük vele a keményre vert habtejszínt.
  • A lábasban forraljuk össze az eperszósz hozzávalóit folyamatos kevergetés mellett, majd botmixerrel menjünk át rajta az egyenletes állag eléréséhez.
  • Kóstoljuk meg, hogy elég cukros-e, vagy nem bírna még el egy kis citromlevet az elevenebb íz érdekében. Most még pótolhatjuk!
  • Hagyjuk kihűlni az eperszószt.
  • A babapiskótákat felezzük el vagy vágjuk el (vagy törjük el) akkora darabokra, hogy beleférjenek az üvegpoharakba. Mártogassuk a piskótákat az eperszószba, egy-két percig hagyjuk, hogy megszívják magukat.
  • Rétegezzük a piskótákat a poharakba: egy réteg epres piskóta, egy réteg mascarponés hab, egy réteg eperszósz, majd újra. Fontos, hogy ne forró/meleg szósszal dolgozzunk, mert azonnal eláztatja a desszertet. Ha van több szép eperszemünk, a félbevágott eprekkel látványosabbá tehetjük üvegpohárban a tálalást.
  • A végén karob- vagy kakaóporszórással és eperszemekkel díszítsük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top