nlc.hu
Gasztro
Hét epres édesség, amit még az idei szezonban el kell készítened!

7 epres édesség, amiből muszáj választanod: epres tejberizs, epertorta, jégdesszert és a többiek

Mondjuk, hogyan jó az eper: magában, hidegen és még hidegebben, gyümölcslevesben, tortában, pitében, rétesben... Hét megfejtést hozunk eperre!

Az év első őrülete zöldség fronton a medvehagyma – és hol van már a medvehagyma-idény! Gyümölcsökből pedig az eper és a bodza az első befutó, a bodza virágjából szörpöt és limonádét is készítettünk már idén. Nyakig vagyunk az imádott eper – helyes elnevezése szerint szamóca –szezonjában, és miután megvoltak az első halom, szemenként elfalatozgatott eperbeszerzések, jöhetnek a receptek!

Bár nem lehetetlen sós előételekhez, főételekhez sem enni, az epret leginkább azért gyümölcslevesekben és édességekben szeretjük. Azért tegyetek egyszer egy próbát a spárgával-eperrel és az epres-kecskesajtos salátával balzsamecettel!

Hét recept következik a Nosalty ajánlásával, ami megédesíti ezt az esős, borús májust.

Tavaszi őrület: bodzás-epres fool

A fool egy itthon kevéssé ismert műfaj. Jelent őrültet és bolondot, de gyümölcskrémet is. Elsőre úgy tűnhet, mint egy epres granola joghurtszósszal, de egy igazi fool nem ennyire egészséges. Egy citromos vajas keksz az alapja, ami liszttel-porcukorral készül. Egy krémes, habtejszínes vaníliasodó borítja, bodza- (vagy eper-) szörp is kell bele, no és friss eper, bodzavirág és pisztáciatöret a tetejére. Kanalazhatod is az illatos tavaszt!

Tovább a bodzás-epres fool receptjére!

Bodzás-epres fool

Bodzás-epres fool / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

A legrózsaszínebb tejberizs: epres-bazsalikomos tejberizs

A tavasz tejberizsének is nevezhetjük ezt a szépséget. Az epret le kell turmixolni tejjel, majd ezt felfőzni a kerekszemű, tejberizsnek (és rizottónak, kásának) ideális rizzsel, íggy kapjuk meg ezt a szemet gyönyörködtető színt. A vaníliát sem érdemes kihagyni belőle, melegséget, illatot ad a főzetnek. Ez esetben kizárt a szárított bazsalikom használata! A zsenge bazsalikomlevelekkel lesz teljes ez a különlegesség.

Tovább az epres-bazsalikomos tejberizs receptjére!

Epres-bazsalikomos tejberizs

Epres-bazsalikomos tejberizs / Fotó: Nosalty Ételfotó

Felér egy desszerttel: hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal

Az eperleves egész évben jó ötlet, remekül lehet fagyasztott gyümölcsből is készíteni. Igazi manna persze idénygyümölcsből is: kár is főzni az isteni friss epret. Ennek a levesnek a különlegessége a könnyed, bazsalikomos-szegfűszeges-fahéjas lé, amit hőkezelnünk sem kell. A túrógombócokat pirított, karamellizált mandulába forgatjuk, és ha te is velünk tartasz, csak azon fogsz gondolkodni, hogy mikor készüljön legközelebb!

Tovább a hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal receptjére!

Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal

Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Egy sima, egy fordított: fordított epertorta

Helyes kockákban tálalhatjuk ezt a pihe-puha tésztájú tortát, amit karamellréteg fed, és egy-egy gombóc vaníliafagylalt emel éteri magaslatokba. Először is halvány borostyánszínű karamellt alkotunk, majd jöhet ez a szép sárga tészta, amit egy kis joghurt lazít, és a tojásokon kívül sáfránynak köszönhetően lesz ilyen élénk a színe. Egy igazi kuriózum ez a sütemény, nem éppen egy lejárt lemez!

Tovább a fordított epertorta receptjére!

Fordított epertorta

Fordított epertorta /
Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

A legizgalmasabb sajttorta: epres-rebarbarás sajttortakocka

Sajttortával nemigen tévedhetünk. Ha egyetlen érv mégis felmerülhetne ellene, az talán csak az lehetne, hogy nagyon édes és tömény ez az édesség. Ez a sajtkocka erre ad ötletes választ: az epernek is van egy kis fanyarsága, de a rebarbara kifejezetten savanykás – egyszóval a két gyümölcs együttese fantasztikusan feldobja ezt a krémes és édes tortát. További különlegessége, hogy zabból készül az alapja. Egy igazi kötelező darab.

Tovább az epres-rebarbarás sajttortakocka receptjére!

Epres-rebarbarás sajttortakocka

Epres-rebarbarás sajttortakocka / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Eper, tejszín, habcsók: eton mess

Egy angol recept következik. Az eton mess megszületése a híres-neves Eton College-hoz, Anglia elit fiúiskolájához köthető. Nem is csodálkozunk, maga az elegancia ez a desszert. A gyümölcsös alapra tejszínes réteg kerül, és hogy ne legyen túl folyós-puha a desszert egésze, tojásfehérjéből keményre sütött kis habcsókok koronázzák. Elegáns, hosszú szárú kanalat elő, textilszalvétát a nyakunkba kötni, és jó étvágyat az eton messhez!

Tovább az eton mess receptjére!

Epres eton mess

Eton mess / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Epres-joghurtos jégdesszert mandulás-kekszes morzsával

Bár a fenti epres-bodzás fool is egy őrület, ez a jégdesszert maga az őrület! Gyönyörű a színe, és első pillantásra arra csábít, hogy egy kiskanállal megkocogtatva meg akarjuk kezdeni az egész tálat. Gyakorlatilag egy mennyei házi fagylaltot készítünk friss eper, görög joghurt, sűrített tej, habtejszín, eperlekvár, mandulapehely felhasználásával. Ebből készül egy olyan jeges desszert, amit a hasonló bolti alkotások csak másolni tudnak!

Tovább az Epres-joghurtos jégdesszert mandulás-kekszes morzsával receptjére!

Epres-joghurtos jégdesszert mandulás-kekszes morzsával

Epres-joghurtos jégdesszert mandulás-kekszes morzsával / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top