Kovászolj velünk uborkát kenyérrel vagy gluténmentesen!

Haranghy Orsi | 2023. Június 23.
Gyerekként még illik egy kicsit utálni a kovászos uborkát. A sokkal rosszabb minőségű, cukros-ecetes lében eltett, bolti csemegeuborka jobban csúszik a legtöbb gyereknek, aztán sokunknál megtörténik az áttörés, és a kovászos uborka az őt megillető helyre kerül: a savanyúságok egyik legjobbjaként.

Kovászos uborka. Az átlag fogyasztók savanyúságként eszik egy jó krumplis tészta, paprikás krumpli, pörkölt-nokedli vagy sült hús-krumplival, egyszóval főétel mellé. A rajongók életében azonban más szerepet tölt be: egyfajta nassolnivalóként magában is ropogtatják a hideg uborkákat, elfogytán pedig megisszák a levét is.

Az igazi koviubi-ultrák olyan letagadhatatlanul magyar specialitásokat készítenek belőle, mint a hideg kovászosuborka-krémleves vagy a duplán panírozott, rántott kovászos uborka. Ne feledkezzünk meg továbbá a legendás Ujházi-fröccsről sem, amelyben két deci fehérborhoz öntenek szóda helyett egy deci kovászosuborka-levet. A legenda szerint a savanyú lé semlegesíti a bor hatását, így még többet lehet belőle inni. Nem biztos, hogy a századfordulói életmódtanács betartása a legszerencsésebb, de eljött az uborka kovászolásának főszezonja: a napsütéses, forró napok ideálisak arra, hogy beizzítsuk a befőttes üvegeinket – a szó szoros értelmében.

Rántott kovászos uborka chilis majonézzel és még egy kis kovászos uborkával / Fotó: Hajnal Stefi (Stefánia), Bodor Tamás, Nosalty Ételfotó

Jó hír a gluténmentesen étkezőknek

Hagyományosan egy darab egyszerű fehér kenyérrel kovászoljuk az uborkát, de a gluténnel egyre több embernek vannak problémái. A jó hír az, hogy ők sem maradnak ki a jóból, és ezúttal nem is méregdrága a megoldás, mint a gluténmentes kenyerek és sütemények esetében például. Krumplival is tökéletesen tudjuk kovászolni az uborkát.

Az egyik legjobb nyári csemege végtelenül egyszerűen készül

Tisztíts ki egy nagy befőttes üveget (vagy több kicsit, nem számít). Szerezz be közepes nagyságú uborkákat: legyen az apró csemegeuborka-méretnél nagyobb, de a kígyóuborkánál jóval kisebb. A 7-15 centi hosszú darabokkal biztosra mehetsz. Nem baj, ha rücskös, és az sem baj, ha nem fűszerezed túl: ha van kaprod és fokhagymád, már bátran nekikezdhetsz.

Erősen fűszerezett kovászos uborka. Ennél kevesebb ízesítővel is finom lesz! / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Az elkészítését lásd lejjebb!

Kovászos uborka krumplival, gluténmentesen

Hozzávalók:

Belül zajlanak az események / Fotó: Simon Gábor, Ételfotó Nosalty

Elkészítése:

Exit mobile version