A levendula talán az egyik leginkább félreértett fűszernövény. Óvatosan kell mérni a mennyiségét, hogy üde, virágos, nyárias aromát kölcsönözzön egy ételnek, italnak. Ellenben, ha megszalad, túl dominánssá válik az íze: sokan kesernyésnek, mások kámforosnak, „szappanosnak” írják le az ízét. Nem ez utóbbi tehát a kívánatos az ízvilág: ha szinte parfümösen erős levendulás sütivel vagy limonádéval találkoztunk korábban, lehet, hogy csak egyszerűen nem jól találták el az arányokat.
Itt a szezon. Friss levendula kapható ilyenkor a piacokon, illetve sokan otthon, kertben is termesztik. A virágok ideális „szüretelési” ideje, amikor már kinyíltak, de el tudjuk csípni a teljes elnyílás előtti állapotot. Sütni azonban szárított levendulával is lehet.
Jó tanácsok kekszsütéshez:
- A tészta pihentetési idejét ne spóroljuk meg. Ekkor érik össze, a szilárd alapanyagoknak meg kell szívniuk magukat zsírral (a vajból), és így éri el a kekszekhez szükséges tömör állagot a tészta.
- Mivel rövid a sütési idő, kb. negyed óra, nagyon fontos, hogy forró sütőbe helyezzük a tepsiket.
- Ha kisültek a kekszek, várjunk 10 percet. Ha előbb akarnánk levenni a sütőpapírról, még ragadhatnak vagy eltörhetnek.
- A legideálisabb, ha a legvégén rácsra helyezzük a kekszeket, hogy alulról és felülről is kapjanak levegőt.
- Zárt fémdobozban hetekig is eláll.
Házi levendulás keksz recept
Amikor a frissen sült kekszek illatoznak a konyhában, megértjük, miért éri meg otthon sütni őket. Az alábbi recept ráadásul egyszerű, és ha nem szeretnénk szabályos egyenformákban kinyomkodni a kekszeket, csinálhatjuk igazán háziasan is, kézzel formázva a kekszeket. Egy-egy evőkanálnyi tésztát helyezzünk a sütőpapírra, körülbelül ugyanakkora adagokkal. Formázzuk őket kézzel kerekre, és nyomkodjuk le őket. 1 cm magasságnál ne legyenek vastagabbak! Így kedvesen szabálytalan alakú kekszeket kapunk.
Hedonistáknak: készítsd fehércsokival!
A levendula és a fehércsokoládé szeretik egymást. A tésztába törj bele fehércsokoládét vagy fehércsoki-pasztillákat. Selymesebb és édesebb lesz tőle a kekszed!
Hozzávalók kb. 25 db kekszhez:
- 30 dkg búzafinomliszt
- 150 g szobahőmérsékletű vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 1,5 evőkanál levendula
- 1 teáskanál sütőpor
- 1,5 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 2 nagy csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
Fentebb olvashatók jó tanácsok a tésztakészítéshez és sütéshez.
- A vajat vegyük ki előbb a hűtőből, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét.
- Készítsünk ki két keverőtálat. Az egyikben keverjünk össze három hozzávalót: a lisztet, sót, sütőport.
- A másik tálban verjük fel robotgéppel a vajat a cukorral, majd keverjük hozzá a levendulát, vaníliát, citromhéjat, majd elegyítsük az egészet a lisztes keverékkel.
- Gyúrjuk össze tésztává!
- Letakarva 1 órára mehet a hűtőbe pihenni a tészta.
- Készítsünk elő 2 nagy tepsit, amin elférnek a kekszek. Béleljük ki sütőpapírral.
- 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréses funkción 7-8 percig süssük.
- Ekkor cseréljük meg a tepsiket: amelyik eddig lent volt, mehet fel, és fordítva. További 7-8 perc sütés után elkészültünk.
- Hagyjuk a levegőn legalább 10 percig hűlni a kekszeket!