Angolul n’ice cream néven hódít angolul ez a házi fagyi, amit ennek nyomán nevezhetünk kedveskrémnek is, akárcsak a budai fagylaltozót. Amikor először kipróbáltam ezt a (csúnya szóval élve) mindenmentes fagyit, valóságos mámor volt, hogy tejszín vagy tej nélkül is krémes, sőt tulajdonképpen csak gyümölcsöt eszem illatos fűszerekkel.
Ha nem ragaszkodsz a szirupos édességekhez, élvezni fogod a banán természetesen édes ízét. Ez a gyümölcs ráadásul igen jól szerepel lefagyasztva, majd leturmixolva, ugyanis igazán krémes állagot tudsz belőle varázsolni.
Nem lesz banánízű?
Ez a leggyakrabban felmerülő aggály a n’ice creammel szemben. Ez a „fagyi” azonban nem olyan, mint egy főzött banánfagylalt!
Érdekessége, hogy
- ha éretlen, zöld tövű banánból csinálod, felerősödik benne a banáníz;
- ha érett, akár már barnuló héjú banánból készíted, nem lesz banánízű;
- kicsit már kásás, bebarnult banánt is használhatsz hozzá!
Mind az alaprecept, mind az ízesített verziók szinte elronthatatlanok. Hacsak nem borul bele a só vagy valamilyen fűszer, mindig feljavítható. Minél több gyümölcs vagy más plusz hozzávaló kerül bele, annál dominánsabb lesz ez az íz. Ha például túl sok meggyet tettünk bele, emiatt túl fanyarkás lett, banán hozzáadásával visszabillenthetjük az ízegyensúlyt.
Túl sok n’ice cream pedig nem készülhet, hiszen csak be kell dobnunk a mélyhűtőbe, megvár!
Miért jolly joker nyáron a n’ice cream?
- Az alapot, vagyis a banándarabokat akár már napokkal, hetekkel, sőt egy-két hónappal korábban is bekészítheted a fagyasztóba.
- Az ízlésed és az aznapi kedved szerint készíthetsz lágyabb (soft ice) vagy klasszikus, fagylaltosabb állagot.
- Egyszerre hűsít és táplál cukorsokk nélkül.
- Nem csak desszert, hanem kiváló reggeli vagy uzsonna, hiszen csak gyümölcsöt tartalmaz.
- Remek kísérői a tört olajos magvak, a granolák, müzlik, gyümölcspelyhek, aszalt gyümölcsök, friss gyümölcsök, étcsokoládé-darabok vagy kakaóbabtöret.
- Ízesítheted a kedvenc fűszereddel, akár tonkababbal, szerecsendióval, kardamommal, vagy ami a szíved csücske.
- Glutén-, szója-, laktóz-, tejcukorfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják.
- Cukor hozzáadása nélkül is finom.
- Vegánok és nyers vegánok is fogyaszthatják.
Hozzávalók az alapfagyihoz:
- 5-6 közepes méretű, jól érett banán
- Fél teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 2 csipet só
Hozzávalók a különböző ízesítésekhez:
+ Áfonyás n’ice creamhez 125 g áfonya (bolti kis műanyagdobozos)
+ Pisztáciás n’ice cream: + negyed teáskanál vaníliakivonat + 2 evőkanál 100% pisztáciavaj – ez nem a cukrozott, tejes pisztáciakrém!
+ Piros gyümölcsös n’ice cream: 200 g (magozott) piros gyümölcs, ez lehet eper, cseresznye, meggy
Elkészítése:
- A banánokat kb. 5-6 centis darabokra vágd fel, és fagyaszd le.
- Vedd ki a fagyasztóból, és az összes hozzávalóval együtt töltsd a turmixgép kelyhébe, és egyszerűen csak elegyítsd.
- Ha nem elég nagy teljesítményű a turmixgéped a fagyos banán turmixolásához, minimális meleg vizet adj hozzá. Ne úsztasd el benne, tényleg kevés legyen, hogy megolvassza egy kicsit a banánt.
- Lefagyaszthatod a hozzáadott gyümölcsöket is, de ha nem minden eleme fagyos, körülbelül olyan lágy, krémes állaga lesz, mint a fenti epres-cseresznyés fagyinak.
- Ha kevésbé lágyan szeretnéd enni, az elkészült n’ice creamet fogyasztás előtt tedd be további fél órára a fagyasztóba.
- Ha szeretnéd krémesebbé tenni, adj hozzá olajos magból készített úgynevezett vajat. Izgalmas lehet a sós mogyoróvaj, a mandulavaj vagy a pisztáciavaj. Ha szeretnéd tartani a „mentességet”, csakis 100% magtartalmú terméket tegyél bele, és ne használj mogyorókrémet, pisztáciakrémet (stb.), mert ezek cukorral és tejszármazékokkal készülnek.
- Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kicsi kókuszvizet vagy kókusztejet! A kókuszvíztől nem lesz kókuszíze, a kókusztejtől inkább. (De egy kevés kókusztej még nem fogja nagyon elvinni az ízét.)