Ne gyomláld, szüreteld! A kövér porcsin ingyenes és remek alapanyag a konyhában

Haranghy Orsi | 2023. Július 26.
A kövér porcsin mindenfelé megterem. Ez a kétségtelenül mutatós gyomnövény azonban ehető. Miért is ne frissítsük vele a nyári receptjeinket?

A pozsgás növényeket, más néven szukkulenseket leginkább azért neveljük a kertben és cserepekben, hogy gyönyörködjünk bennük, gondoljunk csak a kövirózsára vagy a varjúhájra. Íme, egy vadon növő pozsgás, amit mi magunk is termeszthetünk, majd el is fogyaszthatunk. A kövér porcsin dicsérete.

Közép-Európában éppen mostanában, július-augusztusban zöldell a kövér porcsin, latin nevén Portulaca Oleracea. Ha a nevéről nem is ugrik be, a látványról mindenképp, a kerekded, illetve hosszúkás levelű növény nagy túlélő. Könnyen megkapaszkodik vékony talajon is, és igazán mostoha körülményeket is kibír. Ha vadon terem, laposan, kiterjedten burjánzik; termesztett formájában magasabbra nő. Ha magunk vetjük el a magjait, bízhatunk a sikeres termesztésben, különösebb gondozást nem igényel.

Ismerős? / Fotó: BZH22, Getty Images

Kövér porcsin a konyhában – milyen az íze egyáltalán?

A kövér porcsin az emberi kultúrákban mintegy 4000 éve megbecsült növény. Ma már az is bizonyított, hogy nem érdemtelenül: az Omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növényként tartjuk számon a kövér porcsint, sokan táplálékkiegészítőként szedik a létfontosságú zsírsavakat tartalmazó készítményeket.

Több más vitamin és nyomelem mellett kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz, Európában a középkor óta sebgyógyító és vízhajtó hatása miatt is termesztették, továbbá a zöld levelek elrágásával kezelhetjük a fogínyvérzést.

Burjánzó kövér porcsin / Fotó: temmuzcan, Getty Images

Gyógyító hatásai mellett emberi fogyasztásra is alkalmas tehát ez a növény, nyersen és főzve is. Elsősorban friss, nyári salátákban, zöld pesztókban, levesekben és főzelékekben lehet főszereplő. Különösebben karakteres aromára ne számítsunk, visszafogott, enyhén savanykás ízű, jól fűszerezhető alapanyag. Emlékeztethet a zsenge sóska ízére.

Éppúgy finom levest, mártást főzhetünk belőle, akár a sóskából, és zöldsaláták friss, roppanós alapanyaga is lehet. Két recept következik, ha szedtünk kövér porcsint, és szívesen megkóstolnánk.

A kövér porcsin nyersen különösen értékes alapanyag / Fotó: PaoloBis, Getty Images

Fetás porcsinsaláta meleg lencsével

Egy igazi superfood saláta, amely hús nélkül is kiváló fehérjeforrás a lencsének és fetának köszönhetően. Köretként is bevethetjük frissensültek mellé!

Hozzávalók:

Elkészítése:

Más sós lágysajttal is finom / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Porcsinkrémleves recept

Krémlevesek ideális alapanyaga is a porcsin. Ha szeretnénk hagyományos, sűrűbb levest kapni, főzhetünk bele krumplit vagy kukoricakeményítőt is adhatunk hozzá. Készíthetjük azonban könnyeden, nyáriasan is, mint az alábbi receptben.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version