Egy jól bevált gofrirecept: aranybarna külső, könnyed belső – kezdőknek is ajánljuk!

Haranghy Orsi | 2023. Augusztus 06.
Amikor elővesszük a teflon bevonatú, praktikus kis gofrisütőnket, nem is gondolnánk, hogy egy ókori csemege modern kori verzióját készítjük el éppen.

Bár a gofri modern utcai ételként közismert, már az ókori Görögországban is sütöttek forró fémlapok között ostyaszerű édességeket. Később Európában már a honfoglalás előtti évszázadokban is ismert csemege volt a mai gofri középkori elődje. Az első feljegyzett waffle recept (a gofri rokona) az 1300-as évekből származik, és habár az ekkori higiéniai körülmények között valószínűleg nem sok kedvünk volna a sült ostya megkóstolásához, valójában nagyon is hasonló módon készült az őswaffle, mint a mai.

Forró vaslapok között, nyílt tűzön sütötték a tésztát, amelynek redőibe mézet csurgattak, és korabeli street foodként árulták. A több mint ezer éves elődökhöz képest napjainkra sokat nem is változott ez az étel, nem igaz?

Míves, kovácsoltvas gofrisütő-előd 1816-ból. A súlya közel 5 kiló, 95 centi hosszú. 290 euróért, kb. 114 ezer forintért árulja ez az antik kereskedő. / Kép forrása: Proantic.com

A tészta elkészítésére egy jó 15 percet számoljunk, utána pedig csak annyi a feladatunk, hogy ütemesen vegyük ki a frissen sült gofrikat, és adagoljuk be a következőt. Percek alatt megsül a mennyei illatokat árasztó, méhkaptárszerűen barázdált gofrink, amelynek egy igazán egyszerű, kezdőknek is ajánlott receptjét hoztuk el.

Tippek gofrisütéshez:

Fotó: GorynVD, Getty Images

Mi legyen a feltét?

Bátran kísérletezzünk-ötleteljünk, de íme, a jól bevált feltétek:

Gofri mézzel, csokiöntettel, friss áfonyával / Fotó: milla1974, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version