Aligha létezik „a” lecsó. Ahány tájegység, ahány család, annyi módon készítjük. Közmegegyezés szerint nincs ízletesebb a bográcsban főzöttnél, és az is örök vita tárgya, hogy sütni vagy főzni kell az imádott egytálételt.
Még a kolbászos-szalonnás lecsónál is tartalmasabb a jó sok csirkehúst tartalmazó cigány lecsó, de készítjük csak zöldségekből, húsmentesen, illetve tojásosan is. Habár elsőre meglepő lehet a főzőtök a lecsóban, kiváló a tökös megfejtés is, akárcsak a gombás lecsó és a cukkinis is.
Tálalhatjuk egytálételként, kenyérrel fogyasztva, vagy kiegészítőként húsok, halak, sült máj mellé köretként. Ínyencéttermekben szívesen kísérleteznek a séfek a lecsó textúrájával, készítenek lecsóhabot vagy lecsókrémet is a hús- és köretelemek mellé a tányéron. Szintén gourmet éttermekben előszeretettel készítik a tojásos lecsót posírozott tojással, amelynek a folyékony sárgája a fogyasztás során elegyedik a lecsóval.
De lecsózhatunk-e külföldön? Naná! Egy-egy országon belül is találunk akár többféle lecsószerű ételt, Spanyolországban, Olaszországban és a balkáni államokban is létezik többféle megközelítés.
Kattints a galériánkra!
A török lecsó hasonlít egy házias, jó magyar tojásos lecsóhoz: jó paradicsomosan, oregánóval és sok tojással készül. / Fotó: Esin Deniz, Getty Images
Déli szomszédunkban készül a sataraš. A szerb lecsót a magyar lecsó alapanyagaiból főzik, és gyakran petrezselyemszórással tálalják. / Fotó: Petar Milošević, Wikipedia
A gyuvecs (djuvec) egy kiadós balkáni egytálétel, rizses lecsó. Merőben más arányokkal és összetevőkkel készül a szerb, a horvát, a bolgár gyuvecs, és akár birkahús, sertés, csirke, krumpli, padlizsán, zöldbab és zöldborsó is kerülhet a különböző változatokba. / Fotó: Joachim Kietzmann, Getty Images
Kicsit kilóg a sorból, hiszen ez egy zöldségkrém, mégsem maradhat ki a világ lecsói közül az erdélyi zakuszka. A magyar lecsó alapanyagaiból plusz babból, padlizsánból készül, de akár erdei gombák is kerülhetnek bele. Az eredeti recept Örményországban vagy Grúziában születhetett meg. Krémként, befőttes üvegekben teszik el. / Fotó: Sebalos, Getty Images
Mich-mash (Миш-маш). A bolgár lecsó úgy készül, akár egy jó magyar tojásos lecsó, csak sirene (bolgár fetasajtféle) és petrezselyem is kerül bele. / Fotó: Ikonact., Собственная работа, Wikipedia
Menemen. A török lecsó hasonlít egy házias, jó magyar tojásos lecsóhoz: jó paradicsomosan, oregánóval és sok tojással készül. / Fotó: yalcinsonat1, Getty Images
A görög spetzofait jó sok vele sütött kolbásszal, kenyérrel tálalják./ Fotó: Jomerci, Getty Images
Shakshouka. A közel-keleti, más néven izraeli tojásos lecsó világszerte a brunch-ok sztárja az elmúlt évtizedben. / Fotó: Timotei Voicu 500px Getty Images-1487162930
Peperonata. A húsmentes olasz lecsó padlizsánnal, kapribogyóval, olajbogyóval és bazsalikommal készül. / Fotó: NelliSyr, Getty Images
Caponata. Szicíliának megannyi egyedi ételt köszönhetünk. Az ő caponata verziójukban mazsola és kapribogyó csavar még egyet (kettőt) az ízeken. / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images
Ratatouille. A híres francia attól izgalmas, hogy számos módon vágják fel és sütik, főzik vagy párolják hozzá a különböző hozzávalókat, köztük a padlizsánt és a cukkinit is. / Fotó: OksanaKiian, Getty Images
Ratatouille Remy, a patkány tálalásában a L'ecsó című meséből. Ezzel az alkotással nyűgözte le Anton Ego étteremkritikust. / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images
A spanyolok egyik lecsómegfejtése a pisto (vagy pisto manchego), ugyanis többféle lecsószerű ételt is készítenek. A pisto manchego Murcia, Castilla La Mancha és Extremadura régiókból származik. / Fotó: Eduardo1961, Getty Images
Baszkföld lecsója a piperade basquaise. A baszk lecsóba a kaliforniai paprikán kívül jalapeñót is tesznek. Készíthetik rántottán tálalva vagy rántottával bekeverve vagy spanyol sonkával. / Fotó: nobtis, Getty Images
A baszk csirke meglepően hasonlít a hazai cigány lecsóhoz, csak a piros fűszerpaprika hiányzik belőle, és olívabogyó is kerül bele. Csakis csontos csirkehúsból készülhet! / Fotó: larik_malasha, Getty Images
Természetesen nem csak a baszkoknak, a katalánoknak is van saját lecsófélesége. Az escalivadához (vagy escalibadához) a lecsózöldségek hamuval szórt faszénen sülnek, és kapnak egy enyhe savasságot egy kis ecettel vagy citromlével. / Fotó: bonchan, Getty Images
Az észak-afrikai régiónak köszönhetjük a matbuchát. A magyar lecsó alapanyagaiból készül, és salátaként vagy hideg köretként fogyasztják. / Fotó: Andrew Bossi, Wikipedia
A dél-afrikai chakalakába a lecsóalapanyagokon kívül sárgarépa, bab és gyömbér is kerül. Kíváncsiak lennénk az ízére! / Fotó: Aninka Bongers-Sutherland, Getty Images
Egy jó magyar virslis lecsóval búcsúzunk! / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images