Gasztro

Sós ételek édes barátja: a füge

Végre egy gyümölcs, ami nemcsak magában és süteményekben finom, hanem a sós ételeket is feldobja. Fügés padlizsánlecsó, brie sajtos-fügés galette és kecskesatos-baconös füge következik.

Néhány évvel ezelőtt, a házunkkal együtt vettünk egy hatalmas fügefát is. Olyan büszke voltam rá, mintha legalábbis az én érdemem lenne, hogy életben tudok tartani egy mediterrán növényt, sőt, igazából meg voltam győződve róla, hogy az én kertészeti talentumomat hálálja meg mindig, amikor egész nyáron ontja a gyümölcsöt. Aztán, amikor időnként ismerősöknek meséltem róla nagy lelkesen, észrevettem, hogy kissé unottan válaszolgatnak: „Aham, nekünk is van, te mit csinálsz a fügével? Mert nálunk a darazsak eszik meg.

fügefa

Ez most nálunk a helyzet füge fronton (A szerző fotója)

Sajnos a rögvaló tényleg az, hogy a magyar konyha egyáltalán nem bővelkedik bevett fügés receptekben, ami, gondolom, annyira nem véletlen és összefüggésben áll azzal, hogy akinek viszont nincs fügefája, az darabonként száz forintért veszi meg a gyümölcsöt a szupermarketben.

Akinek viszont terem, annak tessék, itt a hiánypótló cikk: mire használhatjuk a fügét.

Hát először is megesszük. A füge akkor jó, amikor már kicsit szottyos, az ezt megelőző állapotaiban gyakorlatilag élvezhetetlen, semmi íze, de még csak nem is édes. A jó füge úgy néz ki, mint Matuzsálem herezacskója, ha lehetek ilyen profán ezen a szép, nyárvégi napon.

Aztán, nálunk naposabb tájakon aszalni is szokták a fügét, én ebbe nem mennék bele, ha valaki aszalt fügét akar enni, vegyen aszalt fügét, jobban jár. Felhasználása egyébként nagyjából megegyezik a mazsoláéval, minden ételbe jó, amibe kell egy kis extra textúra vagy édes íz, akár ellenpontnak a sósság mellé, akár kis meglepetésnek az ételben, amire olyan jó ráharapni.

Rendkívül jól mutat a füge a különböző sajt- és sonkatálakon. Jól megy a penészes bevonatú és a kékpenészes sajtokhoz, és a kecskesajtokhoz, akár lágy, akár érett. A füstölt vagy szárított sonkák ízét is nagyon jól kiemeli.

Tehetünk fügét salátákba is, simán elbírja a karakteresebb ízű leveleket, mint a rukkolát (aminek ismét itt az ideje, vessetek gyorsan, akár a balkonládába is!). De nemcsak zöldsalátába, hanem arab típusú kuszkusz vagy bulgur salátába is keverhetjük nyugodtan, megfelelő mennyiségű olívaolajjal, citromlével, gyömbérrel és chilivel együtt, meg persze valami mag is kerüljön bele, például kesu vagy mogyoró, attól lesz igazán harmonikus az étel. Húsok mellé is finom, a kacsával pedig különösen, süthetjük akár együtt is a kettőt.

Aztán, tehetjük a fügét pizzára is, a sütéstől csak még édesebb és krémesebb lesz, és elég vicces érzés, amikor az apró magvak szétpukkannak a fogunk alatt. Végül pedig természetesen tehetjük a fügét süteménybe is, ott vannak a gyümölcsös klasszikusok: a crumple, a clafoutis, a gyümölcsös piskóta, és a palacsinta – utóbbiba természetesen lekvár formájában is jól mutat a füge, még cukrot sem kell adni hozzá befőzéskor.

Három receptet is hoztunk, az egyik a fügés caponata, ami a szicíliai padlizsános lecsó megbolondított változata. A második recept, a brie sajtos-fügés galette Franciaországból érkezett, a harmadik pedig az örök klasszikus, a baconbe tekert és kecskesajttal töltve sütött füge.

Fügés caponata

A caponata a szicíliai lecsó, ami paprikát egyáltalán nem tartalmaz, padlizsánt és paradicsomot viszont igen. Meg most már fügét is.

Fügés caponata

Fügés caponata. A padlizsán és a füge szereti egymást. (Fotó: Getty Image)

Hozzávalók

  • 1 kg padlizsán
  • 1,5 dl passzírozott paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • olívaolaj
  • 1 db zellerszár
  • kb. 10 dkg sárgarépa
  • 3 db füge
  • 1 ek. sózott kapribogyó (ha van)
  • 3 ek. olajbogyó (lehet vegyesen fekete és zöld)
  • 2 ek. fehérborecet
  • 1 ek. cukor
  • bazsalikom

Elkészítés

  1. A padlizsánokat vágjuk félbe, a vágott felével lefelé tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre és toljuk be a 200 fokos sütőbe fél órára.
  2. Közben készítsük el az alapot: A hagymát vágjuk apróra, dinszteljük meg pár evőkanál olajon. Reszeljük bele a sárgarépát és a szárzellert is és addig süssük kevergetve, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor mehet bele a passzírozott paradicsom, a só és a bazsalikom, főzzük 20-25 percig.
  3. Az olajbogyót vágjuk apróra, a kaprit csepegtessük le, majd adjuk a paradicsomszószhoz. Mostanra bizonyára megsült a padlizsán is, kanalazzuk ki a héjából, vágjuk apróra és tegyük a paradicsomszószhoz. Daraboljuk fel a fügét és tegyük bele azt is.
  4. Ízesítsük az ecettel és a cukorral, főzzük még három percig és kész is az étel. Ha akarunk, tehetünk bele fenyőmagot is, de nem kötelező. Pirítóssal isteni eledel.

Fügés-brie sajtos galette

Rendkívül egyszerű, mégis nagyon finom és trendi sütemény, ami ráadásul édes és sós egyszerre, hozzáadott cukrot nem tartalmaz és még a liszt is teljes kiőrlésű benne.

Brie sajtos-fügés galette

Brie sajtos-fügés galette (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg vaj
  • fél tk. só
  • 60-70 ml hideg víz
  • 20 dkg brie sajt
  • kb. fél kg füge
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A lisztet, a sót és a hideg vajat morzsoljuk össze, vagy ha van kutter, abban is megpörgethetjük, amíg morzsássá nem válik. Hozzácsorgatunk a hideg vízből annyit, hogy összeálljon a tészta, összegyúrjuk gyorsan, majd fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe egy fél órára pihenni.
  2. Közben felszeleteljük a fügét és a brie sajtot.
  3. Amikor letelt a fél óra, bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, majd kinyújtjuk a tésztát egy kb. 30 centiméter átmérőjű kör formára. A szélén 5-6 centimétert kihagyunk, ezen belül pedig elrendezzük először a brie-t, majd ráfektetjük a fügeszeleteket.
  4. Felhajtjuk a tészta szélét a töltelékre, megkenjük tojással, majd betesszük a sütőbe. Nagyjából 50 perc alatt készre sütjük.

Baconbe csomagolt kecskesajtos füge

Ez egy akkora klasszikus, hogy mindenképpen ki kell rá térni. Természetesen lehet bacon nélkül is készíteni, de a sülés közben kicsorgó édes fügelétől annyira finom lesz a szalonna, hogy mégiscsak érdemes beletekerni a fügét. Ez így egy előétel.

Baconbe csomagolt, kecskesajttal sült füge

Baconbe csomagolt, kecskesajttal sült füge (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 6 db füge
  • 6 szelet bacon
  • 10 dkg friss kecskesajt

Elkészítés

  1. A fügék szárát levágjuk, majd kereszt alakban, jó mélyen bemetszést ejtünk a tetején.
  2. A gyümölcs oldalát három ujjal összenyomjuk, hogy kinyíljon a bemetszésnél és beletesszük a kecskesajtot, majd körbe tekerjük a baconnel.
  3. Betoljuk a 180 fokosra előmelegített sütőbe és addig sütjük, amíg a bacon ropogós nem lesz, a sajt pedig megfolyik.

Még néhány fügés recept

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top