Amikor az illatok és ízek kavalkádja betölti a konyhát, az egész otthonunk megtelik szeretettel és melegséggel. A sütésnek ez a különleges művészete arra emlékeztet minket, hogy az élet apró örömöket rejt, és ezeket megélni valódi boldogságot hozhat az egyszerű hétköznapokba is. Az almás süti egy olyan desszert, amely nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti el, hanem múltunk édes emlékeit idézi fel.
Az édességek receptjei generációról generációra öröklődnek, így minden szelet almás süti a nagymama által készített sütit juttatja eszünkbe. A fahéj, az alma és a pirított tészta tökéletes harmóniája távoli gyerekkorunkba repít vissza.
Az alma nem csak finom, egészséges is
Amellett, hogy az almás süti kiváló desszert, sokkal több is ennél. Az alma egészséges és tápláló gyümölcs, tele rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek elősegítik az emésztést és erősítik az immunrendszert. Így az almás sütemény nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, de a lelket is táplálja. Sütés közben nem kell hétköznapi problémáinkkal foglalkoznunk, elmerülhetünk a tevékenységben.
Mindenkinél lapul egy hagyományos almás süti recept. Ezeket saját ízlése és kreativitása szerint tökéletesítette. Új ízélményekért hozzáadhatunk diót vagy mazsolát a töltelékhez, de egyéb módon is kísérletezhetünk.
A sütemény nem kell feltétlenül hagyományos legyen. Egy dolog azonban biztos: az ínycsiklandó illat és az ízletes falatok mindig az örömöt okoznak. Elhoztuk egy kevésbé szokványos, azonban annál finomabb almás sütemény receptjét.
Így készül a nem szokványos almás süti
Kövessük Greens of Daisy videóját, hogy isteni almás sütivel örvendeztethessük meg családunk, barátaink. Azért szeretjük ezt a receptet, mert eltér a hagyományostól, ráadásul nem szab korlátokat a tepsi mérete. Annyi almakarikát készíthetünk, amennyit csak bírunk.
Az elkészítéshez hámozzuk meg, majd karikázzuk fel az almákat. Minden szelet közepéről távolítsuk el a torzsát, hogy egy csinos lyukat kaphassunk. Fogjuk a leveles tésztát, vágjuk csíkokra, majd a tekerjük be velük az almakarikákat. Indítsuk a középső lyukból a tekerést, így körbehaladva szépen be tudjuk pólyálni az almaszeletet.
A kész tekercseket kenjük be felvert tojással, majd cukrozzuk meg és hintsük be fahéjjal tetszés szerint. Mehet is a sütőbe. Süssük 180 fokon 20 percig. Tetszés szerint felszolgálhatjuk porcukorral vagy akár mézzel. Győződjünk meg róla, hogy kihűlt-e rendesen a süti, mielőtt beleharapunk, mert az almaszelet beül még nagyon forró lehet. Akinek van ideje és kedve, az otthon is elkészítheti a tésztát (használhatunk leveles tésztát vagy kelt tésztát).
Az almás sütemény egy egyszerű, de gazdag ízélmény, mely összeköti az embereket és felidézi a boldog pillanatokat. Hozzuk létre ezt a varázslatos élményt mindig, amikor meggyújtjuk a sütőt, és egy újabb adag almás ízekkel töltjük meg az otthonunkat.
(Fotó: Getty Images)