nlc.hu
Horoszkóp

Egyetlen alma csodát tesz az egészségeddel

Téli csodafegyver: egyél minden nap egy almát, de nem csak az egészséged miatt

Az alma ősi szimbólum, talán a ti családotokban is szokás karácsony este elosztani egy szemet a családtagok között. De ennél sokkal több is, mert az egészséged kulcsa lehet.

Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró – minden bizonnyal az elmúlt karácsony kellékei voltak nálatok is. Az alma ősi szimbólumként kapcsolódik az ünnephez, a szeretetet jelképezi. Úgy tartották, ha egy család az ünnepi asztalnál megoszt egy szem almát, akkor a köztük lévő kötelék elszakíthatatlanná válik. De napi egy alma fogyasztása határozottan ajánlott a téli időszakban, mert már ennyi is nagy szerepet játszik az egészség megőrzésében.

alma karácsonyi hangulatban

Fotó: Unsplash

Napi egy alma, az orvost távol tartja

Így mondja a népi rigmus, és megerősíti ezt az ájurvéda is. Az ősi tudomány szerint (ami megfogalmazható a jóga külső egészségmegőrző rendszereként, hiszen előbbi a testtel dolgozik, az ájurvéda külső eszközökkel, étellel-itallal, gyógynövényekkel) a kora tél időszakában, november 15. és január 15. között kell igazán sokat tenni a szervezetünkért.
Az ilyenkor felkúszó néhány plusz kiló is a test melegítését szolgálja, de az alma az igazi nagyágyú. Különleges hatása, hogy a tüdőn keresztül a vérbe kerülő szennyeződéseket lesüllyeszti a tápcsatornába, amitől az ürítéssel megszabadulsz. 

Hagyományos téli védőételek

A nyáron eltett savanyúságok is természetes módon támogatnak, a lelassult emésztésen könnyítenek. Érdemes csíráztatni, vagy az országban termesztett csírákat fogyasztani – ez azért fontos, mert a mi szervezetünkhöz azok az anyagok állnak legközelebb, amik ezidőtájt természetes módon fellelhetők az éghajlatunkon.
A gyökérzöldségekből készült forró, fűszeres, kicsit csípős raguk szintén csodálatosan hatnak a szervezetre.

Inni is kötelező

A hidegben kevésbé kívánjuk a folyadékot, ezért érdemes nagy adag teát készíteni, amit mindig látsz, és emlékeztet rá, nem csak a melegben fontos eleget inni. A légúti betegségek távol tartója a gyömbértea, ami néhány centi aprított friss gyömbér, pár szem feketebors, és csipet kurkuma forrázata, amit lehűlve mézzel és citrommal érdemes dúsítani.
Fekete teát, kávét csak a reggeli órákban fogyassz, a zöld tea is nappali italod legyen. Fehér teát, rooibost, gyógynövény főzetet vagy visszahűtött forralt vizet (melegen, vagy langyosan) a nap folyamán bármikor ihatsz.

Plusz egy tipp

Ha az alma magában nem csúszik eléggé, az ájurvédának erre is van egy ötlete. Az almaszeletekre csorgass egy kis mézet, és szórd meg finoman fahéjjal. Miért ne édesítenéd meg ilyen egészségesen az életed?

(via bhatikutir)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top