nlc.hu
Horoszkóp

Maradj egészséges jógával

5 jógatipp az erős immunrendszerért

A legegyszerűbben úgy veheted fel a harcot az őszi, téli megbetegedésekkel, ha megelőzöd őket. Néhány egyszerű és gyors jógatipp segít egészségesnek maradnod.

Még nincs késő, hogy elkezdd az immunrendszer megerősítését a hideg napokra. A C- és a D-vitamin alapkellék, de ha összeállítasz magadnak minden reggelre egy rövid jógagyakorlást, sokkal többet teszel a testi-lelki egészségért, mint sejtenéd. Kelj tíz perccel korábban, és hagyd ki az idei megfázást!

fa póz jóga

Fa póz egy csodálatos környezetben / Fotó: Unsplash

1. Fújtató légzés: erősen energetizál

A helyes légzésre egész napon át jó ügyelni, ugyanis az orron hosszan, mélyen belélegezve, majd még hosszabban kilélegezve már egy teljes napos jógagyakorlást végezhetünk. Az intenzív kilégzéssel járó kapalabhati gyakorlat erősít, méregtelenít, érdemes rendszeresen végezni.

2. Kobra póz: az emésztőrendszerért

A védelmi rendszerünk 70%-a az emésztőrendszerben található. A hason fekvésből kinyomott kobra póz, vagy bhujangasana az emésztőrendszerre és a hasban lévő hormonháztartásért felelős szervekre hat, de a veseműködést is serkenti.

3. Fa póz: a stressz ellen

A fa póz, avagy vrikshasana nagyon sok verzióban végezhető, akár párosan is, a belső karok tenyerét fej felett kinyújtva, a külső karokat pedig középen, namaskarban összeérintve. A legfőbb hatása, hogy nagyon jó stresszcsökkentő. Márpedig a stressz van a legnagyobb hatással az immunrendszerre, sokszor és észrevétlenül.

4. Félgyertya: az örök fiatalság titka

A félgyertya nem is egyszerűen jógapóz, hanem mudra – ami egy sajátos energiakör, ami ebben a tartásban a testben áramlik, felerősítve a benned lévő pozitív energiákat. Hosszasan tartható, bármeddig, a gyakorlás végén javasolt. Ez a viparíta-karani, amiről úgy tartják, ameddig benne vagy, annyival hosszabbítja meg az életet. Frissítő, javítja a keringést, harmonizálja a hormonrendszert, csillapítja az idegrendszert.

5. Prána mudra: a frissességért

Ez a prána mudra egy kéztartás, ami szintén egy energiapecsét, és bármikor, bárhol gyakorolható. Úgy tartsd a kezed, mintha jelentkeznél, és tedd lazán a test mellé, vagy ha ülsz, a combjaidra. Két és fél percig tartsd, vagy tovább, naponta többször végezd, amikor eszedbe jut. Frissíti a testet, elmét, fokozza a védekező képességét a szervezetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top