„Még gombócból is sok” – de túrógombócból?! Túrógombócból soha nem lehet elég sok. A tejfölös-porcukros ízesítés a klasszikus, de töltött, gyümölcsös, sőt sós változatai is léteznek, kaporral fűszerezve például. Túrógombóc lehet akár levesbetét is, de sós köretként is tálalhatjuk. A gombóc mérete sincsen kőbe vésve: sokan szeretik az apró gombócokat, más szakácsok-szakácsnők büszkeségei a kisebb tányérnyi, hatalmas, puha gombócok.
Mi is több receptet megosztottunk már veletek, mutattunk villámgyors készítési módot, valamint lisztmenteset is, csak búzadarával. Készültünk nektek cukormentes, zabpelyhes gombóc recepttel, nyáron pedig epressel, karácsonykor mákos, erdei gyümölcsös túrógombóccal. A teljes őrület viszont a nutellás túrógombóc, íme.
Ha te is is az eszményien puha, lágy szerkezetű gombóc híve vagy, neked is mindig csalódást okozhatnak a keményre főzött, túlzottan lisztes gombócok, amikben túró csak mutatóban van, vagy az is száraz, morzsalékos. Az évek alatt sok gombócot lefőztünk, sokféle recept alapján, és végül az alábbi tippek váltak be.
10 trükk, amit érdemes megtanulni a profiktól
- Ha rögös túrót vettünk, törjük át krumplinyomón. Ha a krémesebb kiszerelést vásároltuk, erre nem lesz gondunk, de a rögös túró az igazi.
- A masszát liszt helyett búzadarával keverjük be! A kőkemény gombócok elkerülésére a búzadara a barátunk. (Lisztre is lesz szükségünk, de csak a gombócok bevonására főzés előtt, hogy ne málljanak szét a főzővízben.)
- Kerüljön néhány csipet só a túrómasszába. Édes gombócot készítünk, de egy csipet só nélkül nincs ízletes édesség.
- Ne egyben tegyük bele a tojásokat! A villámreceptekben egyben kerülnek a tojások a masszába, a profik viszont szétválasztják őket. A tojássárgájákkal keverjük el a túrót, a fehérjét pedig verjük fel – nem túl kemény – habbá. Ezt keverjük bele a masszába.
- Az igazán mennyei állag eléréséhez a bekevert masszát hűtőben pihentetjük legalább 12, de akár 24 órát is. Akkor is lehet finom a túrógombócunk, ha nincs időnk a massza pihentetésére, de így lesz az igazi.
- Szakácstrükk a főzővíz ízesítése. Sózzuk és cukrozzuk a főzővizet, így lesz igazán ízes majd a gombócunk. Soknak tűnhet 2 evőkanál kristálycukor és egy evőkanál só mennyiség, de higgyetek nekünk!
- Kulcskérdés a főzés menete. A klasszikus receptek szerint lobogó vízbe helyezzük a gombócokat, majd ha feljöttek a víz tetejére a gombócok, 5 percig tovább főzzük, és kész. Ennél kifinomultabb módszer, ha a lobogó vízbe rakás után a víz felszínére emelkedő gombócokat lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és 20 percre állni hagyjuk. Ez idő alatt belül átfőnek a gombócok, de a belsejük lágy marad.
- Sokkal finomabb lesz az étel, ha a zsemlemorzsát és a tejfölt is cukrozzuk! Ne aggódjunk, nem lesz túl édes az összkép, mert a gombócok masszájába csak 3 deka cukor került. A pirított morzsában karamellizálódó cukor és a tejfölt édesítő porcukor is nagy trükk!
- Vétek olajon pirítani a zsemlemorzsát. Vajjal viszont remek!
- Egy kis citrom hozzáadásával lesz teljes az összhangzattan: a savas komponens egy kis frissességet ad neki, a többi ízből is kihozza a legtöbbet.