Gasztro

A kör négyzetesítése: túrógombóc kocka tepsiben

Így sokkal egyszerűbb elkészíteni a túrógombócot, az íze pedig mesés.

A túrógombócot mindenki szereti, habár elég nehéz eldönteni, hogy édesség-e, vagy rendes étel. Rendes ételnek a közvélemény azt nevezi, amiben nincs értékelhető mennyiségű cukor – egy kicsi nem probléma, például a borsófőzelék is rendes ételnek számít, holott az update és paleó idők előtt még mindenki tett bele cukrot, finomabb is volt. Hiába, a főzés nem egy egzakt tudomány. Szerencsére.

A túrógombóc tehát rendes ételnek számít, mivel a fehérjetartalma meglehetős, cukrot viszont nem kell beletenni, ami egyébként egy hatalmas kamu, ha belegondolunk, hogy mivel esszük: naná, hogy cukros tejföllel. Méghozzá jó sok cukros-vaníliás tejföllel, mert attól lesz finom. Magában azért nem olyan nagy ász az íze, lássuk be.

A kör négyzetesítése: túrógombóc kocka tepsiben sütve

Süteménynek és főételnek is beválik a túrógombóc kocka (A szerző fotója)

Dolgozni viszont jó sokat kell vele. Oké, nem egy non plus ultra, de azért eleget kell állni a tűzhely mellett, mire az összes masszát meggömbölyítjük, forró vízben kifőzzük, és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Ráadásul még azt is kockáztatjuk ilyenkor, hogy ha valami hiba csúszott a számításunkba, a gombócok szétesnek, és elrettentő péppé folynak szét – ezzel az erővel ki se főztük volna akár, ugyanígy nézett ki előtte is.

Mint minden bonyolult dolognak, a túrógombócnak is van egyszerűbb módja, méghozzá az, ha tepsiben sütjük ki, a végén pedig felszeleteljük.

Gyerekkoromban apámból időnként előtört a punk, és amikor már nagyon unta a palacsintasütést, beintett az elvárásoknak és a maradék masszát belezuttyintotta egy tepsibe, majd egészben kisütötte. Én ezt akkoriban mindig a szabályokat vagányul áthágó öntörvényűségnek értékeltem, kellett hozzá vagy húsz év, mire rájöttem, hogy ez egy létező étel: a franciáknál fekete cseresznyével sütve clafoutis, itthon meg tejpite néven ismert.

Innen aztán már tényleg csak egy lépés volt, hogy valaki feltalálja a tepsis túrógombócot. Úgy képzelem el, hogy egy laza, mackónadrágos nagymama éppen túrógombóccal várta volna haza ebédre az unokáit az iskolából, már készen volt a massza, amikor hirtelen odatelefonáltak neki, hogy jóváhagyta a bank a Széchenyi-hitelt, és egy óra múlva legyen ott aláírni a szerződést. A nagyi meg gondolt egyet, ebéd nélkül nem maradhatnak az unokák, gyorsan tepsibe töltötte a masszát, és a biztonság kedvéért belekeverte a cukros tejfölt is. Amíg kisült a süti, dobott egy sminket és felöltözött, így minden lett egyszerre: Széchenyi-hitel, meg túrógombóc is ebédre.

Túrógombóc kocka

Hozzávalók

  • 4 dl tejföl
  • 1 dl búzadara
  • 25 dkg túró
  • 2 tojás (szétválasztva)
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl cukor
  • 1 citrom héja és leve (elhagyható, én például nem szeretem a túrógombócban)
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. Belekeverjük a tejfölbe a búzadarát, félretesszük, hogy megszívja magát, nagyjából fél órát adunk neki, amit igyekszünk hasznosan eltölteni, a következőképpen:
  2. Kibélelünk egy 20×30 centiméteres, vagy valami ehhez hasonló méretű tepsit sütőpapírral.
  3. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéket a sóval kemény habbá verjük.
  4. Áttörjük a túrót szitán (vagy késes robotgépben megforgatjuk), hozzákeverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, ha szeretnénk, belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét. Ha elég lassan dolgoztunk, el is telt a fél óra.
  5. Keverjük össze a három masszát: a cukros tojássárgáját a búzadarás tejföllel, majd óvatosan adjuk hozzá a fehérjehabot is: a harmadát törjük bele, a többit pedig óvatosan forgassuk hozzá. Öntsük a masszát a kibélelt tepsibe, és toljuk be a 170 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük 30-40 percig.

Szeletelés előtt hagyjuk kissé kihűlni, hogy ne essen szét. Adhatunk hozzá lekvárt, ha akarunk, de nem igazán igényli, mert úgy finom, ahogy van.

Túrógombócból sosem elég

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top