Süsd meg velünk a legkrémesebb almás pitét – remegős vaníliapudinggal béleltük!

Haranghy Orsi | 2023. Október 17.
A vaníliapudingos almás pite maga az őszi kényeztetés. Felejtsd el a pudingport, és készítsd el velünk igazi vaníliapudinggal!

Fahéjas almás pite nélkül az ősz csak hűvös és szomorú. A hirtelen beköszöntött hidegben különösen jólesnek a meleg fűszerek, az édes íz és a szezonális gyümölcsök. Egy alap almás pitét a sütésben kezdőknek is érdemes elsajátítaniuk, és ha megvan az alaprecept, íme egy kis extra a süteményhez.

Bár az almás pite egyébként sem egy száraz sütemény, ha pudinggal béleljük, eszményien krémes lesz a tölteléke. Az édes, finoman savanykás almának örök párja a fahéj, a vanília pedig egy kis további fűszeres melegséget ad a sütemény ízeinek.

Almás pite x vaníliapuding / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Néhány szó az almáról és a vaníliáról

Az alap jó tanácsunk, hogy tegyél olyan almát ebbe a süteménybe, amilyen van otthon! Ha szeretnéd azonban a legtöbbet kihozni belőle, válassz savanykásabb ízűt (mi az erdélyi Pónyik fajtával sütöttük). Így lesz igazán izgalmas az ízvilága: az édes komponenseket feldobja az alma savassága, a fűszerek pedig melegséget adnak neki.

A rusztikusan formázott pitetésztaalapon a vaníliás réteg / Fotó: bhofack2, Getty Images

Az igazi vaníliára érdemes áldozni a vanillin aromatartalmú kényelmi megoldások helyett. Ha nincs alkalmunk vagy kedvünk valódi vaníliarudat beszerezni, érdemes jó minőségű folyékony vaníliakivonatot vagy -őrleményt tartanunk otthon. Ezeket könnyű adagolni, és a valódi fűszerből készülnek. A vanillin és az etilvanillin valójában nem vanília, hanem mesterséges anyag, egy aromás aldehid.

Bár a vaníliapudingot külön meg kell főzni, egyáltalán nem nehéz az alábbi recept, csupán picit munkaigényes. De minden belefektetett perc megéri!

Egy másik változat: rácsos almás pite a közepén vaníliasodóval / Fotó: SGAPhoto, Getty Images

Vaníliapudingos almás pite recept

Sokféle változata létezik ennek a süteménynek, és puding helyett akár vaníliasodóval is elkészíthetjük. Mivel a sodó folyós, ezért azt csak külön tálaljuk (mint a fent látható képen!), különben eláztatja a pite tésztáját.

A pudingállag a megfelelő ehhez a párosításhoz, de porból készült pudingról szó sem lehet. Készítsd el velünk, nem fogod megbánni!

Almás pite x vaníliapuding / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

A pitealaphoz:

Az almás töltelékhez:

A vaníliapudinghoz:

Elkészítése:

Exit mobile version