Gasztro

Ez a legjobb almás pite!

Az egyik legjobb dolog az őszben egyértelműen a friss, még gőzölgő almás pite. Nem csoda, hogy épp ez az egyik első recept, amit a nagyitól ellestünk.

Van, aki a vastag tésztára esküszik, más a hatalmas adag töltelékre, vannak, akik kerek formában sütik, mások nagy tepsiben – de egy biztos: az almás pitét szinte mindenki szereti. Legjobban akkor ízlik, ha a nagymama süti, de persze mi magunk is elkészíthetjük, csak egy jó recept kell hozzá. Mi most a békebeli almás pite receptjét hoztuk el, mert szerintünk ez a legjobb!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg alma
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 nagy tojás
  • 4 ek. morzsa
  • 2 ek. tejföl
  • 2 tk. sütőpor
  • 2 tk. vaníliaaroma
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 citrom leve

Melegítsd elő a sütőt 185 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy szögletes tepsit. Az almát hámozd meg, nagyobb lyukú reszelőn reszeld le. Locsold meg a citromlével, hagyd kicsöpögni a levét, majd keverd hozzá a fahéjat. Mérd ki a lisztet, keverd bele a sót, a sütőport és a porcukrot. Add hozzá a puha vajat, a tejfölt, a tojássárgákat és a vaníliaaromát is. Alaposan gyúrd össze a tésztát, majd készíts belőle két azonos méretű cipót.

A tészta egyik felét egyenletesen simítsd az előkészített tepsibe. Szórd meg a morzsa felével, és terítsd el rajta a fahéjas almát. Fedd be a klasszikus almás pitét a tészta másik felével. A kissé felvert tojásfehérjével alaposan kenegesd át, majd villával kissé szurkáld meg.

Told a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd 35-40 percig, vagy amíg szépen megpirul. Az elkészült süteményt hagyd a tepsiben kihűlni, majd kockákra vágva, fahéjas porcukorral meghintve kínáld.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top