Az időn spóroltunk, nem az ízeken: chilis bab, amit napokig nem fogtok megunni

Haranghy Orsi | 2023. November 01.
Bár nehéz lesz megállni, hogy ne fogyjon el azonnal, ez az étel még finomabb egy-két naposan.

A chilis bab körül van egy kis félreértés, sokan ugyanis keverik a chili con carne nevű étellel. A chili con carne valójában egy csípős marharagu, amit a tex-mex konyhának köszönhetünk, vagyis Amerika déli államaiban született mexikói inspirációk által. A chili con carne jelentése szó szerint chili hússal, és eredetileg sem babot, sem kukoricát, sem paradicsomot nem tartalmaz. Az eredeti chili con carne recept feletti vitákat hagyjuk meg a cowboyoknak, és lássuk a magyar

Mi most nem a tex-mex receptet hoztuk el, hanem az itthon kedvelt chilis babét, ami jóval több, mint egy csípős húsos ragu. A chilis bab egy laktató egytálétel, amiből minden falat igazán jóleső a hűvősebb napokon.

Chilis bab gazdagon: kukoricával, tejföllel, friss zöldekkel / Fotó: Westend61, Getty Images

Nem csak a laktat, melegít is

A melegítő hatás nem véletlen. A nem csak energiában (értsd: kalóriákban), hanem tápanyagokban is gazdag hozzávalók mellett olyan fűszereket teszünk bele, amelyek a csípősségen túl a telt ízekért felelnek. Elsőre kicsit meglepő lehet néhány hozzávaló, de ilyen ez a Mexikó.

Ebben a receptben ugyanis merítünk a tex-mex konyhából, és a borson, chilin és római köményen kívül egy kis fahéj is kerül bele.

Az igazán bátrak pedig bízzanak bennünk: egy kis étcsokoládé is jöhet bele!

Nem, nem lesz süteményízű, nem lesz édesség jellegű tőle, sőt. A meleg fűszerek, mint a fahéj és a kakaó teltséget ad a chilis bab ízvilágának. Ha nincsen magas kakaótartalmú keserű csokoládénk otthon, 100%-os kakaóport is tehetünk bele. A kesernyés ízjegyek és a meleg fűszerek ki fogják kerekíteni az ízek összhangzattanát.

Akárcsak a barna cukor, ami nem fogja édessé tenni az egytálételt, ellenben természetes ízfokozóként hat. Fehér cukorral is működik a recept, de minél melaszosabb a cukor, annál dögösebb lesz a chilis babunk tőle.

A chilis babban az is remek, hogy minden étkezésnél egy kicsit máshogy fogyaszthatjuk. Tejföl nélkül is finom, tejföllel krémes és mennyei. (A tejföl savanyúsága plusz izgalmat ad neki.) A ráolvadó reszelt sajttal még gazdagabb, és a hozzávalók között felsorolt zöldfűszerek is igazán jót tesznek neki.

Fogyaszthatjuk mexikói stílusban tortillachipsszel, vagy magyar stílusban friss kenyérrel. Piríthatunk is hozzá kenyeret, de a párolt rizs is klasszikus párja. Még egy ötlet burgonyacsónakot sütni, és chilis babbal bélelni.

Burgonyacsónakban / Fotó: Westend61, Getty Images

nlc. tippek chilis bab készítéséhez:

Chilis bab alapanyagok / Fotó: Justin Paget, Getty Images

Az egyik titkos összetevő / Fotó: Joff Lee, Getty Images

Chilis bab recept

Hozzávalók:

Ízlés szerint:

Tunkolni ér! / Fotó: kabVisio, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version