nlc.hu
Gasztro

Három villámgyors recept a mikróból

Gyors és olcsó: ínycsiklandó ételek a mikróból

Felejtsd el a boltban vásárolt készételeket, inkább tudd meg, hogyan készíthetsz gyors, olcsó és egészséges ételeket a mikróban!

Kár volna tagadni, a készétel az egyik létező legvonzóbb termék a boltok polcain, hiszen sokszor szabályosan megmenti az embert az éhhaláltól, amikor rohanásban van, vagy épp akkor, amikor semmi kedve hosszú órákat a konyhában állni. Ennek ellenére jó lenne ellenállni a csábításnak, és a készételek helyett a gyorsan elkészíthető receptek mellett letenni a voksot. Alább olyan sebesen előállítható és megfizethető recepteket gyűjtöttünk össze, amelyekhez az alapanyagokon kívül nincs másra szükség, mint egy mikrohullámú sütőre.

Sajtos tészta, avagy Mac ‘n’ Cheese a mikrohullámú sütőből

Bár sokan úgy hiszik, hogy a mikrohullámú sütőben elkészített tészta ragadós lesz, a mikrós sajtos tészta a bizonyíték arra, hogy ez nincs így. A tésztát nemcsak otthon, de a munkahelyen is gyorsan elkészíthetjük: csomagoljuk be a hozzávalókat, majd ebéd előtt tegyük be a mikróba.

Frissen sült, szaftos sajtos tészta a mikróból porcelán tálkában

A sajtos tészta titka, hogy nem lehet elég sajtot tenni bele (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 75 g tetszőleges tészta
  • 250 ml hideg csirke alaplé, tej vagy víz
  • 2 tk vaj
  • 50 g reszelt cheddar
  • egy marék spenót 

Elkészítés: Vegyünk egy lefedhető, de nyílással ellátott mikróbiztos edényt, aminek térfogata kétszer akkora, mint a tészta mennyisége. Az edény alá biztonságból tegyünk egy tálat is, hogy a felforrt lé ne a mikrohullámú sütőbe fusson ki. Tegyük bele a tésztát, adjuk hozzá a választott folyadékot, és magas fokozaton főzzük 2 percig, majd hagyjuk állni 1 percig. Mindezt ismételjük meg kétszer-háromszor, amíg a tészta megpuhul. Amikor a tészta már tökéletes, keverjük hozzá a vajat, a sajtot és a spenótot, várjunk egy keveset, hogy a tészta hője megolvassza a hozzáadott összetevőket, majd fogyasszuk el.

Biriáni a mikróból

Az indiai eredetű rizses egytálétel sokak nagy kedvence, ugyanis azon túl, hogy percek alatt elkészíthető, a hűtőszekrényben lapuló zöldségmaradékokat is megmenti. Készülhet köménnyel, fahéjjal és kardamommal, hússal vagy nélkül, a tűzhelyen és a mikróban egyaránt. 

Zöldséges biriáni karfiollal, kesudióval

A mikróban elkészített biriániba szinte minden megmaradt zöldség felhasználható (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 2 szál újhagyma, finomra aprítva
  • 1 gerezd fokhagyma összetörve
  • vaj
  • 1 szem kardamom
  • ¼ tk chili
  • 140 g rizs
  • 400 ml zöldség vagy csirke alaplé
  • ¼ tk kurkuma
  • ¼ tk őrölt kömény
  • csipet fahéj
  • 1 evőkanál mazsola
  • 200 g tetszőleges zöldség apróra vágva vagy lereszelve
  • kis marék koriander vagy mentalevél a tálaláshoz

Elkészítés: Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a vajat, a kardamommagot és a chilit egy nagy, a mikrohullámú sütőben is bevethető tálba, majd a keveréket főzzük 30 másodpercig magas fokozaton. Adjuk hozzá a rizst és az alaplevet, valamint a kurkumát, a köményt, a fahéjat és a mazsolát. Jól keverjük össze, fedjük le és magas fokozaton főzzük 2 percig. Amint ezzel megvagyunk, keverjük meg, hagyjuk állni 1 percig. Ezt a lépést ismételjük meg 2-3 alkalommal, hogy a rizs alaposan megfőhessen! Utolsó körben adjuk hozzá a finomra vágott zöldségeket is, keverjük jól át, és tegyük vissza pár percre a mikróba! Tálaláskor díszítsük friss korianderrel vagy mentával.

Vega chilis bab a mikrohullámú sütőből

Ez a mikrós chilis bab kiadós, finom, vegetáriánus, és mindössze 15 perc alatt elkészül. Akinek hiányzik belőle a hús, adjon hozzá apróra vágott szalámit vagy chorizót!

Sajttal, telföllel és erős paprikával tálalt vega chilis bab

A chilis bab tejföllel és reszelt sajttal az igazi (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • ½ apróra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevéske vaj
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál paprika (ízlés szerint édes vagy füstölt)
  • csipet chilipehely vagy chilipor
  • 400 g konzerv apróra vágott paradicsom
  • 400g kozervbab lecsepegtetve, leöblítve
  • ½ zöldségleves kocka
  • 2 négyzet étcsokoládé
  • tejföl és sajt a tálaláshoz
  • koriander a tálaláshoz

Elkészítés: Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a vajat és a fűszereket egy edénybe, keverjük össze, majd maximális fokozaton melegítsük 30-40 másodpercig. Hagyjuk állni 1 percig, majd adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a babot, a leveskockát és a csokoládét. Az edényt fedjük le, majd 2 percig főzzük magas fokozaton! Alaposan keverjük össze, hagyjuk állni 1 percig. Amennyiben a chilis bab elkezdene kiszáradni, adjunk hozzá a paradicsom levéből. Főzzük újabb 2 percig, majd keverjük össze, és tálaljuk tejföllel, korianderrel.

Forrás: Bbcgoodfood Fotók: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top