Igaz, az egy bevált módszer, ha éjszakára berakjuk a fagyasztott húst a hűtőbe, és akkor általában reggelre ki is olvad, de ez nemcsak szervezettséget, előrelátást, hanem időt is igényel. A Lifehacker most rámutat egy gyorsabb megoldásra, arra az esetre, ha váratlan vendégek toppannának be.
A legtöbben már hallottunk arról, hogy fagyasztott húst nem túl jó ötlet forró vízben kiengedni, mert ez baktériumok elszaporodásához vezethet, ráadásul a hús is egyenetlenül fog megfőni, ha így olvasztjuk ki. Egy amerikai kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy a vékonyabb szeletek, körülbelül egy 2,5 centi vastag steakhús, karaj vagy csirkemell minőségromlás nélkül olvasztható ki közel 10 perc alatt.
Az eredményekről a The New York Times is beszámolt: a kísérlet során 200 szelet hátszínsteaket olvasztottak ki különféle körülmények között a tudósok. Hűtőben 3-4 fokon, folyó vízben 20 fokon, forró vízbe téve körülbelül 39 fokon.
A kiolvasztás a hűtőben 18-20 óra, a szobahőmérsékletű folyó vízben 20 perc, a forró vízben pedig 11 perc volt, úgy, hogy a baktériumszaporulat az utóbbi két esetben is a biztonságos kereteken belül maradt.
A The New York Times-ban leírtak alapján a leghatásosabb módszer, ha a műanyag zacskóba csomagolt fagyasztott húst egy nagy edényben, körülbelül 50 fokos vízben engedjük fel. Érdemes többször megkevergetni, hogy a melegvíz egyenletes érje a hús minden egyes részét.
A szakemberek szerint azonban rendkívül fontos, hogy a már felolvasztott húst azonnal meg kell főzni, nem szabad újra lefagyasztani. Pulykafélékkel, sültekkel egyáltalán nem hatásos a módszer, csakis a vékonyabb szeletekre felvágott csirke, steak vagy karaj húsok esetében!