nlc.hu
Gasztro

Fagyasztott csirke kiolvasztása

Fagyasztott csirke kiolvasztása: nem csak mikróban!

Elfelejtettük időben kiolvasztani a csirkét? Pánikra semmi gond, mutatjuk mi a megoldás! Figyeljünk, hogy a jövőben ne kövessük el az alábbi gyakori hibákat!

Az előzőleg lefagyasztott csirke főzése és elkészítése az egyik legvitatottabb a konyhákban. Mennyi ideig kell kiolvasztani a csirkét? Vissza lehet-e fagyasztani a már kiolvasztott csirkét? Rengeteg kérdés felmerült már, és mindig mást választ kaptunk arra, hogy mi a helyes. Most eláruljuk, hogyan kell biztonságosan kiolvasztani a fagyasztott csirkét, és elmondunk néhány hibát, amelyekre ezután mindig figyeljünk oda.

Kiolvaszthatjuk-e a csirkét a mikrohullámú sütőben? Igen, de nem mindig ez a legjobb módszer. „Nem szeretem a mikrohullámú sütős felolvasztást” – mondja Ashley Lonsdale, a ButcherBox séfje, bár elismeri, hogy ez egy népszerű megoldás. Szerinte a mikrohullámú sütő mindenféle nyers csirkéhez – csont nélküli, csontos vagy vágott csirkéhez – működik.

Hogyan kell kiolvasztani a csirkét a mikrohullámú sütőben

Ábra zacskóban tárolt csirkékről.

A mikrohullámú sütő gyors megoldást kínál

A csirkét mikrohullámú sütőben biztonságosan kiolvaszthatjuk, de felolvasztás után azonnal meg is kell főznünk. Ezt a módszert akkor használjuk, ha szorult helyzetben vagyunk, és gyorsan szükségünk van a csirkére.

A csirkehús mikrohullámú sütőben történő felolvasztásához tegyük át a csirkét az eredeti csomagolásából egy mikrohullámú sütőbe alkalmas edénybe. Ha a mikrohullámú sütőnk rendelkezik intelligens kiolvasztási funkcióval, csak adjuk meg az információt (általában a kiolvasztandó hús súlyát), és nyomjuk meg a start gombot. Jobb, ha alulbecsüljük a súlyt, hogy a csirke ne kezdjen el olvasztás közben főni.

Ha a mikrohullámú sütőnk régebbi, akkor állítsuk a teljesítményszintet 50 százalékra. Ezután mikrózzunk kilónként négy percig, félidőben megfordítva a csirkét. Kétperces intervallumokban is mikrózhatunk, hogy a csirke ne süljön meg túlságosan az első fordítás után.

Akkor tudjuk, hogy a csirke megfőtt, amikor elkezd kifehéredni.

Hogyan kell kiolvasztani a csirkét a hűtőszekrényben

A csirke hűtőszekrényben történő kiolvasztása egyszerű módszer, és biztonságos az ételkészítéshez. Ehhez vegyük ki a csirkét a fagyasztóból legalább 12 órával azelőtt, hogy elkészítenénk. Tegyük egy tányérra, vagy egy zacskóba, hogy a hűtőszekrényben ne csöpögjön le a folyadék, és hagyjuk, hogy a csirke lassan felolvadjon. Akár 48 órát is várhatunk a főzéssel. 

Hogyan kell kiolvasztani a csirkét vízben

Lonsdale séf kedvenc módszere a csirke gyors kiolvasztására a hideg vizes módszer. Ehhez helyezzük a csirkehúst az eredeti csomagolásában (vagy egy szivárgásmentes zacskóban, például szendvicszacskóban vagy szilikonos változatban) egy nagy tálba, amelyet töltsünk meg hideg vízzel.

A vizet 30 percenként cserélnünk kell, mivel a víz még hidegebb lesz. Ez azzal magyarázható, hogy a fagyasztott csirke úgy viselkedik, mint egy óriási jégkocka. A vízcserét addig kell folytatnunk, ameddig a csirke teljesen ki nem olvad. Körülbelül egy óra szükséges egy kiló csont nélküli, bőr nélküli csirkemell esetében. Az egész, csontos csirke esetében a procedúra akár 3 óráig is eltarthat.

„Ha nagyon szorít az idő, akkor leönthetjük a már beáztatott csirkét hideg vízzel, hogy felgyorsítsuk a folyamatot – javasolja Lonsdale. – Mindig meglep, milyen gyorsan kiolvad. A hideg vizes módszer előnye, hogy a csirkét sokkal valószínűbb, hogy 5 Celsius-fok alatt tartjuk. Ez kívül esik azon az intervallumon, amit az élelmiszeripari szakemberek veszélyes zónának neveznek.” Amikor az élelmiszerek belső hőmérséklete 5 Celsius-fok fölé emelkedik, az kedvezőbb környezetet teremt a baktériumok számára a szaporodáshoz, és ez mindenképpen elkerülendő.

Vissza lehet-e fagyasztani a kiolvasztott csirkét?

Zacskóban fagyasztott csirkehús.

Visszafagyasztáshoz tegyük speciális zacskóba a húst

A hűtőszekrényben felolvasztott csirke újra lefagyasztható, ha 48 órán belül nem főzzük meg. A mikrohullámú sütőben vagy vizes módszerrel felolvasztott csirkét biztonságos hőmérsékletre (70 Celsius-fok) kell főzni, mielőtt újra lefagyasztanánk. „A comb és a hát kiváló az újrafagyasztásra – mondja Lonsdale. – Ezeknek a részeknek a kötőszövete ellenállóbb az ismételt újramelegítéssel szemben, így továbbra is zsenge és szaftos húst élvezhetünk.”

Honnan tudjuk, hogy a csirke megfelelően kiolvadt-e?

„A húsnak rugalmasnak, jégkristályoktól mentesnek és egyenletes textúrájúnak kell lennie, ami azt jelzi, hogy teljesen kiolvadt – mondja Lonsdale. – Ha szilárd részeket érzünk, akkor a hús még részben fagyott lehet.”

Megfőzhetjük-e a még nem teljesen kiolvadt csirkét?

Igen, de a hús egyenetlenül sülhet meg. „Ha szükséges, javaslom, hogy a csirkét egy ízes folyadékban, például kókuszos curryben vagy aromás mártásban pároljuk meg – mondja Lonsdale. – A csirkecombok hosszabb főzési időt is kibírnak, és puhák maradnak.”

Ábra lezacskózott csirkecombokról.

A csirkecombok hosszabb főzési időt is kibírnak

Nem baj, ha a csirke felengedés közben főni kezd?

Igen is és nem is. „A cél mindig az, hogy a csirkét úgy olvasszuk ki, hogy a főzési folyamat ne kezdődjön meg – mondja Lonsdale. – Ha a felolvasztás közben egy kicsit megfő – ami gyakori, ha a mikrohullámú módszert használjuk –, az nem probléma. Tervezzük meg, hogy a felolvasztás után a lehető leghamarabb főzzük meg a csirkét, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását.”

(Forrás: Real Simple, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top