Egy pizza vagy steak esetében nem is kérdés, hogy minél előbb kerül tányérra a frissen sült étel, annál magasabb az élvezeti értéke. Vannak azonban olyan fogások, amiknek kifejezetten jól áll egy kis pihentetés. Egyes ételek másnap, sőt vannak olyan sütemények, amelyek a készítés után három-négy nappal nyerik el a legjobb állagukat, és az ízeik is ekkorra érnek össze igazán.
Mindennek tudományos magyarázata is van. Az Australia’s Best Recipes magazin a Harvard School of Public Health cikkére hivatkozva arról ír, hogy a másnapos ételek molekuláris szerkezete megváltozik a pihentetés hatására. A tanulmány szerint a fehérjék tovább bomlanak az étel felmelegítésekor, így olyan új ízek keletkeznek, amelyek a friss ételben még nem voltak jelen. A legtöbb ételnek persze nem tesz jót a melegítés, ezért összegyűjtöttük a másnapra-harmadnapra beérő finomságokat.
Galériánkban 22 étel következik, amit érdemes előre lefőzni, másnap csak még finomabb lesz!
A húsleves ízének mélységet ad, ha nem azonnal merünk belőle. Viszont vigyázzunk, 2-3 napnál tovább ne tároljuk hűtőben! / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
Még az állaga is megváltozik, kellemesen besűrűsödik a gulyásleves másnapra. / Fotó: annavaczi, Getty Images
Nem csak a gulyás, mindenféle sűrű leves, ragulevesek, babgulyás is igazi „másnapos" leves / Fotó: rlat, Getty Images
Egy fél nap a hűtőben, és összeérnek az ízek a franciasalátában. / Fotó: Santiago Urquijo, Getty Images
A lasagne egy új szintre lép, ha hagyunk neki egy kis időd. A mártás beleivódik a tésztalapokba, és a húsos ragu is ízesebb lesz. Érdemes egy jó nagy tepsivel sütni! / Fotó: Creativ Studio Heinemann, Getty Images
A paprika jól beszívja a paradicsomos, hagymás szaftot egy nap alatt. / Fotó: doram, Getty Images
A chilis babot kötelező egy nappal előre megfőzni! / Fotó: DNY59, Getty Images
A töltött káposzta felmelegítve az igazi. 😉 / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images
A pizza csakis frissen, de a sós quiche-ek íze is összeérik: a tojásos-tejszínes francia pite több napig remek harapnivaló. / Fotó: StockSolutions, Getty Images
Hagyományos rakott krumpli / Fotó: Profimedia
Nem csak a krumpli, minden rakottas ízének jót tesz, ha összeérnek a rétegei. Disznótoros rakott káposzta. / Fotó: Kiki, Nosalty Ételfotó
Minden bográcsban, fazékban főtt pörköltfélének jót tesz legalább fél nap pihenő. Még a zöldségpörköltöknek is! / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images
Csakis a bolognai ragu jobb másnap, a tészta frissen főzve finom! / Fotó: Wirestock, Getty Images
Indiai curryk / Fotó: DigiPub, Getty Images
Naná, hogy a pogácsa párnaposan a legjobb! / Fotó: Emanuel David / 500px, Getty Images
A pitéknek minden formájukban jól áll egy kis öregség. / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó
Ha kihűlt, zárt dobozba tesszük a linzereket, hogy puhára érjenek. / Fotó: Anjelika Gretskaia, Getty Images
Sőt, minden keksznek hagyjunk pihenési időt fogyasztás előtt. / Fotó: Angela Kotsell , Getty Images
A répatorta szottyosan az igazi! / Fotó: Kriangkrai Thitimakorn, Getty Images
Az aszalt gyümölcsök, magvak és télies fűszerek találkozása a kekszszalámiban és datolyagolyókban. Hagyjunk időt nekik! / Fotó: jchizhe, Getty Images
A legjobb zserbó rétegei kicsit elmosódnak, ahogy összeér a lekvár a tésztával. / Fotó: Jana Milin, Getty Images
Friss bejglit nem eszünk. Ugye?! 🙂 / Fotó: topschool, Getty Images