Felmelegítve nem csak a töltött káposzta jó! 22 étel, ami másnap még finomabb

Haranghy Orsi | 2023. November 07.
Sok ételnek még az állaga is szemmel láthatóan megváltozik, ha hagyunk neki egy napot főzés-sütés után. De melyek azok a fogások, amiket érdemes előre lefőzni-megsütni?

Egy pizza vagy steak esetében nem is kérdés, hogy minél előbb kerül tányérra a frissen sült étel, annál magasabb az élvezeti értéke. Vannak azonban olyan fogások, amiknek kifejezetten jól áll egy kis pihentetés. Egyes ételek másnap, sőt vannak olyan sütemények, amelyek a készítés után három-négy nappal nyerik el a legjobb állagukat, és az ízeik is ekkorra érnek össze igazán.

Mindennek tudományos magyarázata is van. Az Australia’s Best Recipes magazin a Harvard School of Public Health cikkére hivatkozva arról ír, hogy a másnapos ételek molekuláris szerkezete megváltozik a pihentetés hatására. A tanulmány szerint a fehérjék tovább bomlanak az étel felmelegítésekor, így olyan új ízek keletkeznek, amelyek a friss ételben még nem voltak jelen. A legtöbb ételnek persze nem tesz jót a melegítés, ezért összegyűjtöttük a másnapra-harmadnapra beérő finomságokat.

Galériánkban 22 étel következik, amit érdemes előre lefőzni, másnap csak még finomabb lesz!

Házias húsleves

A húsleves ízének mélységet ad, ha nem azonnal merünk belőle. Viszont vigyázzunk, 2-3 napnál tovább ne tároljuk hűtőben! / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Gulyásleves

Még az állaga is megváltozik, kellemesen besűrűsödik a gulyásleves másnapra. / Fotó: annavaczi, Getty Images

Babgulyás

Nem csak a gulyás, mindenféle sűrű leves, ragulevesek, babgulyás is igazi „másnapos" leves / Fotó: rlat, Getty Images

Franciasaláta

Egy fél nap a hűtőben, és összeérnek az ízek a franciasalátában. / Fotó: Santiago Urquijo, Getty Images

Lasagne

A lasagne egy új szintre lép, ha hagyunk neki egy kis időd. A mártás beleivódik a tésztalapokba, és a húsos ragu is ízesebb lesz. Érdemes egy jó nagy tepsivel sütni! / Fotó: Creativ Studio Heinemann, Getty Images

Virslis lecsó

A paprika jól beszívja a paradicsomos, hagymás szaftot egy nap alatt. / Fotó: doram, Getty Images

Chilis bab

A chilis babot kötelező egy nappal előre megfőzni! / Fotó: DNY59, Getty Images

Töltött káposzta

A töltött káposzta felmelegítve az igazi. 😉 / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images

Sonkás-sajtos quiche

A pizza csakis frissen, de a sós quiche-ek íze is összeérik: a tojásos-tejszínes francia pite több napig remek harapnivaló. / Fotó: StockSolutions, Getty Images

Hagyományos rakott krumpli

Hagyományos rakott krumpli / Fotó: Profimedia

Disznótoros rakott káposzta

Nem csak a krumpli, minden rakottas ízének jót tesz, ha összeérnek a rétegei. Disznótoros rakott káposzta. / Fotó: Kiki, Nosalty Ételfotó

Marhapörkölt

Minden bográcsban, fazékban főtt pörköltfélének jót tesz legalább fél nap pihenő. Még a zöldségpörköltöknek is! / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images

Bolognai ragu tagliatellével

Csakis a bolognai ragu jobb másnap, a tészta frissen főzve finom! / Fotó: Wirestock, Getty Images

Indiai curryk /

Indiai curryk / Fotó: DigiPub, Getty Images

Pogácsa

Naná, hogy a pogácsa párnaposan a legjobb! / Fotó: Emanuel David / 500px, Getty Images

Retró almás pite

A pitéknek minden formájukban jól áll egy kis öregség. / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Lekváros linzerek

Ha kihűlt, zárt dobozba tesszük a linzereket, hogy puhára érjenek. / Fotó: Anjelika Gretskaia, Getty Images

Házilag sütött kekszek

Sőt, minden keksznek hagyjunk pihenési időt fogyasztás előtt. / Fotó: Angela Kotsell , Getty Images

Répatorta

A répatorta szottyosan az igazi! / Fotó: Kriangkrai Thitimakorn, Getty Images

Kekszszalámi és datolyagolyók

Az aszalt gyümölcsök, magvak és télies fűszerek találkozása a kekszszalámiban és datolyagolyókban. Hagyjunk időt nekik! / Fotó: jchizhe, Getty Images

Házilag sütött zserbó

A legjobb zserbó rétegei kicsit elmosódnak, ahogy összeér a lekvár a tésztával. / Fotó: Jana Milin, Getty Images

Diós bejgli

Friss bejglit nem eszünk. Ugye?! 🙂 / Fotó: topschool, Getty Images

Exit mobile version