Tejbegríz: így nem lesz csomós, sem folyós, sem betonkemény

Pásztor Rozi | 2023. December 05.
Tejbegríz és tejbedara néven is ismert ez az étel, amit egyáltalán nem csak fogfájás vagy betegségből való lábadozás idején érdemes fogyasztani!

Az Arcanum szótárában ezt olvashatjuk a tejbedara szócikkelynél: „tejben vagy tejes vízben megfőzött és édesített búzadara, különösen gyermekek, betegek táplálására; tejbegríz”. Vitatkoznánk a tejbegríz betegkoszt mivoltával, mi reggelire és vacsorára is szeretjük, vagy délutáni nassolásként.

A tejbegrízhez is kötődik napközis és menzás emlék. Nálunk vizesen folyós volt, így spóroltak a hozzávalókon, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy otthon is könnyű beleszaladni elrontott tejbegrízbe. Ez egy pofonegyszerű étel, de ha elbillen a tej és a búzadara aránya, vagy levesesen folyni fog, vagy belekeményedik az edénybe, és a legkevésbé sem lesz ízletes.

Kakaóporral vagy fahéjjal szereted? / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

5 tipp a tökéletes tejbegrízhez

Először is nem marad benne nyersen a búzadara, hanem a főzés során szépen megdagadnak és teltté válnak a szemek. De mivel ronthatjuk el ezt a hétköznapi ételt?

Egész nyugodtan spórolhatunk a vajon és a vanílián!

A séfek receptjeiben vaj és vaníliarúd kikapart magjai is kerülnek bele. Ezekkel persze még finomabb, de nekünk nem vanília és vaj nélkül is remekül sikerült a tejbegrízünk.

A habtejszíntől krémesebb lesz

Egyetlen extra a retró recepthez képest, amit érdemes bevetni, a habtejszín. Ha a tej mellett teszünk hozzá habtejszínt is (tehát nem a főzőtejszínt), könnyedebb és krémesebb lesz a tejbegrízünk állaga.

Ne hagyjuk magára!

Gyakran elkövetett hiba, hogy csomós lesz a tejbegríz. Ezt az ételt nem hagyhatjuk ott egy percre sem! Ha becsülettel folyamatosan kevergetjük, el tudjuk oszlatni a csomókat. Ha látunk benne összeállt búzadarát, az edény falán nyomkodjuk el a fakanállal.

Legyünk türelemmel, ne vegyük nagyobbra a lángot!

Ha közepesnél nagyobb lángon főzzük, a tej és a cukor miatt könnyen odakap az alja. Maximum közepes lángon főzzük.

Előbb vegyük le a lángról!

A tejbedara azután fogja felvenni a végső konzisztenciáját, miután hagytuk egy kicsit dermedni. Folyósabb állapotban vegyük le tehát a tűzről, mint amilyen állagúra szeretnénk készíteni, mert meg fog szilárdulni.

Csak annyit főzzünk, amennyi egyszerre elfogy

A legtöbb ételből érdemes többet készíteni, mint amennyit egy étkezésre megeszünk. A tejbegríz az egyik ellenpélda. Állottan nem túl izgalmas étel, megkeményedik és veszít az élvezeti értékéből.

Tejbegríz egyszerűen / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Tejbegríz recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version