Gasztro

Legvidámabb reggeli: „állatos”, gyümölcsös tejbegríz

Vannak a hétköznap hajnali villámgyors reggelik: a joghurtok, a tejjel nyakon öntött gabonapelyhek vagy a felvágottas-vajas kenyerek. És vannak a vasárnap délelőtt 10-kor kezdődő és egészen az ebédig elhúzódó deluxe finomságok. Ilyen ez a gyümölcsös tejbegríz is.

A tejbegríz, gyerekkori menzás élményeink alapján felidézve, nem tartozik éppen a luxusreggelik kategóriájába, mégis, ha odafigyeléssel és megfelelő kiegészítőkkel ellátva készítjük el, akkor még akár az is lehet. A gyümölcsökkel pedig addig trükközhetünk, míg sikerül kirakni egy maci- vagy egy cicafejet, így a legkisebbeknek is vidáman indul a reggel.

Tejbegríz kisokos

A gyümölcsös tejbegríz az alapkonyhai ismeretek része, mégis könnyebb elrontani, mint gondolnánk. Persze ha betartjuk a tejbegríz készítésének alapszabályait, tutira nem lesz csomós, és oda sem ég. Fontos, hogy akkor lesz tökéletesen csomómentes a tejbegrízünk, ha még a hideg tejbe tesszük a darát, és együtt melegítjük kevergetve. A másik fontos tudnivaló, hogy a cukrot már melegítés nélkül adjuk a tejbegrízhez, így biztosan nem kozmál oda.

Gyümölcsös tejbegríz hozzávalói

  • 0,5 liter tej
  • 10-15 dkg dara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 dkg cukor
  • áfonya, málna (akár fagyasztott is)
  • szilva, alma, mogyorókrém

A gyümölcsös tejbegríz elkészítése

  • A tejhez hozzáadjuk a darát, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk.
  • Addig kevergetjük így melegítve, míg teljesen be nem sűrűsödik.
  • Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is, jól elkeverjük.
  • A gyümölcsöket feldaraboljuk és egy tálkába rétegezzük a még meleg tejbegrízzel.
  • A tetejét pedig díszíthetjük bogyós gyümölcsökkel, mogyorókrémmel úgy, hogy állatfejet rakunk ki belőlük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top