Minden rugelach isteni, de legjobb a csokis! Íme, a recept lépésről lépésre

Pásztor Rozi | 2023. December 07.
Idén csütörtökre esik a hanuka kezdete. Az ünnep apropóján az egyik legkedveltebb zsidó édesség, a rugelach elkészítését mutatjuk be. Ha egyszer már benne van a kezünkben a recept, kezdhetünk variálni az ízesítésekkel is!

A kommersz pékáruk között is megtaláljuk a rugelach [ejtsd: rugeláh] gyári utánzatát, ami általában kevés töltelékkel és a hosszú álldogálás miatt nem ritkán kiszáradva kerül a papírzacskónkba. Az igazi rugelach azonban egy olyan finomság, amely bátran felveheti a versenyt a flódnival vagy a Hámán-táskával is. Csalódást egész biztosan nem fogunk okozni vele: a frissen kisült rugelachok illata igazán ínycsiklandó.

Az édes kis kifliknek nagy hagyománya van a magyar kultúrkörben is, pozsonyi kifli és hókifli nélkül sok családban elképzelhetetlen karácsony. Az édes kis tekercsek kínálatában akad egy askenázi zsidó eredetű finomság is, ami a most kezdődő hanuka kapcsán jutott eszünkbe: ez a rugelach.

Nincsen egyféle „igazi” rugelach. A sütemény különlegessége a tésztájában rejlik: a különösen gazdag, omlós vajas tészta titkos hozzávalója a krémsajt. Bizony, mégpedig nem is kevés, ettől lesz olyan eszményien omlós. A lengyel eredetiben egykor tejfölt kevertek a tésztába, és élesztővel gyúrták ki. Ma a jóval egyszerűbb élesztőmentes, krémsajtos készítési mód dívik, egyes receptek pedig mascarponét írnak, mindkettővel kivitelezhető a rugelach. Manapság az amerikai zsidóság körében rendkívül népszerű ez a sütemény, ezért a kötelező alapanyaga is egy igazi amerikai élelmiszer lett, a krémsajt (azon belül is a Philadelphia krémsajt). A Philadelphia krémsajt más amerikai édességeknek, például a sajttortának is alap hozzávalója.

Diós-lekváros rugelach készül / Fotó: Glasshouse Images, Getty Images

A rugelach többféle töltelékkel készülhet. Mi most a csokis-fahéjas receptjét mutatjuk be, de nagyon népszerű a diós-baracklekváros, mazsolás, sima cukor-fahéjas, sőt marcipános, mákos vagy vaníliás tölteléket is kaphat. New Yorkban hanuka előtt szabályosan ellepik a rugelachok a cukrászdák és pékségek pultjait, és már a sós ízesítések is hódítanak. A tengerentúli séfek szívesen kísérleteznek sós rugelachokkal is, készítik sajttal, lazaccal, csirkével és schmaltz-cal (liba- és csirke zsírjából készült élelmiszerrel) töltve.

Mi kerül az ünnepi asztalra hanuka idején?

Hanuka (chanuka) ünnepe kiszlév hó 24-én kezdődik, ami idén december 7-re esik. Csütörtök estétől nyolc napon át, december 15-ig tart a fények ünnepe, amiről találóan azt is mondhatjuk, hogy ez a legismertebb zsidó ünnep – a nem zsidók körében. Nyolc napon át minden este új gyertyát gyújtanak a hanukián, ami a menórára emlékeztet, de nem hét-, hanem egy nyolc plusz egy ágú gyertyatartó. A hagyomány szerint a görögök felett aratott győzelem után újjáavatott jeruzsálemi szentélyben csak egy napra elegendő olaj volt a lámpáshoz (akkor még nem gyertyát gyújtottak), ami csodálatos módon nyolc napon át égett. Ezért tart ennyi ideig hanuka ünnepe.

Erre emlékezve készítenek olajban sütött ételeket, mint az édes és a sajtos fánkot, a marokkói szfindzs nevezetű belül lyukas fánkot, lángost, latkeszt (tócsniszerű étel) vagy az édes latkeszt, a levivát. Hanukára a karácsonyhoz hasonlóan úgyszintén sok finomságot sütnek főznek, a már említett olajban sült tésztaételeken kívül sólet és flódni is kerül az asztalokra.

A rugelach készítésének trükkjei

A jiddis nyelvben a rugelach azt jelenti, hogy „kis csavartak”. „A Rugelach süteménynek rusztikusan kell kinéznie, és nem kell tökéletesen egyformának lenniük”mondja Kate Cavotti séf, a Culinary Institute of America oktatója.

Tojással lekenve / Fotó: jerrydeutsch, Getty Images

A csokis-fahéjas rugelach receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

A csokis tölteléket is dúsíthatjuk egy izgalmasabb ízű lekvárral, például málnalekvárral / Fotó: Hannah Clendening / FOAP, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version