Az ősz és a tél mélyebb ízű, energiában gazdag terményei tökéletesen alkalmasak arra, hogy igazán ízes és tartalmas leveseket főzzünk belőlük.
A krémlevesekkel gyakorlatilag nem tévedhetünk: ha elsőre nem ízlik, addig tudjuk alakítani őket, míg elérjük a vágyott ízvilágot – vagy még annál is jobbat! A gazdag hús- és halleveseknek is eljött az ideje, szánjuk rá a főzési időt, na és a sok zöldséget, fűszert, amitől igazán ízesek lesznek.
11 receptet hoztunk el, ha szenteste vagy karácsony első és második napján szeretnénk olyan ünnepi levest tálalni, aminek csodájára jár a család.
A karácsonyi levesek királynője: fácánleves
Minden húsleves felett áll egy leves, aminek mélyebb az íze, a színe, hiszen egy fantasztikus húsból főzzük, és ez a fácánleves. Már az ókorban és a középkorban is jól tudták ezt, és bár manapság nincs különösebb divatja, ünnepekkor érdemes leporolni a régi receptet. A fácán szárnyas létére mégis vörös hús, ezért a belőle főzött leves megfőzésére hosszabb időt kell szánnunk, de minden perce megéri.
Tovább a fácánleves receptjére!
Pikáns ünnepi gesztenyekrémleves
A sült gesztenye illata maga a december. Csodálatos krémleves főzhető a szezon egyik legkülönlegesebb terméséből, ám nem ígérünk tízperces receptet. A gesztenyéket először egész éjszakára be kell áztatni, majd a sütés után is pihentetni, míg megpucolhatjuk. A belőle készült leves sűrű és krémes, a gesztenye utánozhatatlan ízével, almával és egy kis édes felhanggal, amit zöldfűszerek frissítenek.
Tovább az ünnepi gesztenyekrémleves receptjére!
A halászlé, ha skandináv: svéd lazacos leves
Mi a bográcsban főzött, jó paprikás halleveseken edződtünk, de érdemes körülnézni a világ hallevesei között is. A lohikeitto nevű eredeti finn lazacleveshez hasonló a svédek lazacos levese is, amiből nem hiányozhat a tejszín, a póréhagyma és a kapor. Ez egy végtelenül egyszerű leves, amit a rózsaszín húsú lazac dob fel. Ha szeretnénk sokkal zöldségesebb hallevest az asztalra tenni, válasszuk az említett finn verziót.
Tovább a svéd lazacos leves receptjére!
Haladóknak: selymes sültgomba-leves
Nem egy egyszerű gombalevest ajánlunk az ünnepi asztalra. Ehhez a leveshez komolyan kell venni a bevásárlólistát, és megcélozni a legközelebbi piacot, mert négyféle gomba – szárított rókagomba, csiperkegomba, laskagomba, shiitake – szükséges hozzá, és ezen kívül is több mint tucat további hozzávaló. Az erdő íze és illata sűrűsödik ebben a különleges levesben.
Tovább a selymes sültgomba-leves receptjére!
Az igéző színű borscs, a szláv kedvenc
A cékla is imádni való téli termény: olcsó, könnyen elérhető és széppé varázsolja az ételeket. Az íze megosztó, de ne feledjük, hogy mi savanyított céklán nőttünk fel. A cékla valójában más ízű: földes és egy kicsit édeskés. Az ukránok és oroszok nemzeti levese, a borscs tejföllel és kaporral az igazi!
Tovább a borscsleves receptjére!
Borscs után jöjjön a bor: ünnepi borleves
A borleves egy igazi régi vágású karácsonyi finomság. Édes és pikáns, igazán ünnepi. Meleg fűszerek, citrom- és narancshéj teszik izgalmassá, a tojássárgái és tejszín megkapóan krémessé, és a bor íze sem úgy hat benne, mintha csak innánk, hiszen összefőzzük a levessel. Csakis minőségi borral készítsük, és egy pohár fehérbor is következhet utána abból a palackból, amiből főztük!
Tovább az ünnepi borleves receptjére!
Francia klasszikus karácsonyi extrával: almaboros hagymaleves almás-sajtos pirítóssal
A hagymaleves is remek választás a karácsonyi menübe, de fokozhatunk is az élményen. Ebben a különlegességben alma és almabor a hagyma párja. Az almabor magába a levesbe, az alma pedig a levest kísérő sajtos pirítósra kerül. Egy igazi télies, ünnepi fogás egy kis csavarral. Az ízek eléréséhez fontos, hogy vajon indítsuk, és kakukkfű a francia hagymaleves örök fűszere.
Tovább az almaboros hagymaleves receptjére!
Tartalmas indítás: illatos kapros-petrezselymes raguleves
Ezzel a levessel az egyetlen „probléma” az lehet, hogy olyan jólesik kanalazni, hogy könnyen eltelünk vele. Valójában pulykából, csirkéből és borjúból is igazán finom, és attól válik ünnepivé, ha sok illatos, friss zöldfűszerrel kínáljuk. Felejtsük el most a szárított, őrölt fűszereket, és a kapron, petrezselymen túl akár egy kis kakukkfűvel vagy tárkonnyal tehetjük felejthetetlenné. Kenyeret tilos hozzá enni, jusson hely a bejglinek is.
Tovább a kapros-petrezselymes raguleves receptjére!
Háromféle sajtból: bazsalikomos sajtkrémleves
Kivételesen picit átírnánk a megadott receptet, a tömlős sajt helyett ugyanis bármilyen más, puha vagy félkemény minőségi sajttal sokkal finomabb ez a krémes leves. Ismerve a sajtárakat, ez nem egy olcsó fogás, ráadásul minél igényesebb a választásunk, annál drágább lesz. Érdemes három ízkarakterben gondolkodni, így igazán izgalmas lesz a leves összhangzattana. A sűrű levest bazsalikom és szerecsendió frissíti.
Tovább a bazsalikomos sajtkrémleves receptjére!
Almás-narancsos sütőtökkrémleves grillázzsal
A sütőtökkrémleves a hétköznapok mentsvára, de némi extrával ünnepivé varázsolhatjuk. A sütőtök köztudottan örök barátságot kötött a naranccsal és az almával, ebben a levesben is ők hárman a főszereplők. Az édes gyümölcsös együttest pedig dió dobja fel, amely grillázsként egy igazán rendhagyó és nagyon karácsonyi hangulatú levesbetét.
Tovább az almás-narancsos sütőtökkrémleves receptjére!
Nem kell a lencsével szilveszterig várni: gazdag karácsonyi lencseleves
Már karácsonykor elkezdhetünk lencsézni. Ha szeretjük, miért is ne? Ennek a levesnek a fűszerezés adja a sava-borsát: currypor, római kömény, chilipehely, koriandermag, babérlevél, újhagyma és friss petrezselyem ízesíti. Valójában ez egy könnyű és illatos csupazöldség leves – méltó nyitánya az ünnepi lakomának.
Tovább az ünnepi lencseleves receptjére!