nlc.hu
Gasztro

Olcsó karácsonyi menü 10 ezer forint alatt – 12 recept

Karácsonyi menü 10 ezer forint alatt – 12 recepttel segítünk

Karácsony közeledtével egyre több beszélgetésben vagy éppen Facebook-csoportban merül fel a kérdés: hogyan tudunk hajmeresztő kiadások nélkül szép ünnepi asztalt varázsolni? 12 ételötletet hoztunk a menütervezéshez.

A karácsonyi asztal ideális esetben roskadozik a finomságoktól. Ezen az ünnepen még azok a családok is bőségesen sütnek-főznek, ahol egyébként nem a többfelvonásos trakták adják meg az együttlét örömét. A karácsony a család, a szeretet – és az evés ünnepe.

De milyen karácsonyra készülhetünk a rekordinfláció évében? Az összképet több meghatározó tendencia határozza meg: 2021 és 2022 az elszálló élelmiszer- és energiaárak határozták meg, 2023 szomorú jelszava pedig az infláció volt. Bár az infláció kétségtelenül kihat az árak alakulására minden területen, idén mégis mérséklődni látszanak az élelmiszerárak, sőt, számos fontos ételalapanyag ára jelentősen csökkent az elmúlt év csúcsai után.

Tafelspitz

Egy igazi 2:1 recept: marhahúsleves és Tafelspitz / Fotó: Westend61, Getty Images

40 százalékkal olcsóbb a trappista, 25 százalékkal a tojás – biztató ármozgások

A Központi Statisztikai Hivatal a legkeresettebb élelmiszerek fogyasztói átlagáráról vezetett listája bárki számára elérhető. Emlékezzünk csak az elmúlt évek legdurvább drágulásaira, és vessünk egy pillantást az árváltozásokra.

100 gramm vaj ára 2020-21-ben 330-350 forint körül mozgott, a negatív csúcsot pedig 2022 decembere hozta el, amikor is három hónapon át majdnem 800 forintot fizettünk egy kis darabka tíz dekás vajért. Ez az ár a legutolsó, novemberi adat szerint 571 forint volt.

A tömbös trappista sajt kilónkénti átlagára év elején 4650 forint volt, most 2960, amit több mint 40 százalékos csökkenést mutat. Egy tízdarabos kiszerelésű tojásért tavaly novemberben közel ezer forintot (984 Ft), ma átlagosan 750 forintot fizetünk, vagyis közel 25 százalékot csökkent az ára.

Összességében igaz, hogy ugyanazért a bevásárlásért idén decemberben kevesebbet fizetünk, mint a minden korábbi mutatót meghaladó tavaly karácsonykor. A családok helyzete összességében ugyanakkor nem könnyebb, ezért sokat számít, hogy okos menüt tervezünk-e az ünnepekre.

Vegyük alapnak:

nem muszáj bélszínnek és libamájjal töltött fácánnak kerülnie az asztalra, hogy választékos, bőséges és ünnepi hangulatú legyen a karácsonyi menü.

Tervezzünk előre. Találjuk ki, hogy egy főzésből miként hozhatunk ki több fogást is, illetve milyen alapanyagokkal válthatjuk ki a drágábbakat. Erre hoztunk 20 ötletet, hogy kevesebb pénzből is roskadozhasson az asztal.

Fűszeres céklás töltött tojás

Egy színes és feltűnő előétellel is indíthatunk: a cékla szezonális és olcsó, és szerencsére a tojás is visszaesett az ezer forintot közelítő árról. Természetesen a tojás sárgája sem megy pocsékba, a tölteléket a sárgákkal keverjük be. Az alábbi receptben írtakon kívül bátran tegyünk a töltelékbe még reszelt fokhagymát, snidlinget, bármilyen általunk kedvelt friss vagy száraz zöldfűszert.

Tovább a céklás töltött tojás receptre!

Céklás töltött tojások

Tojássárgájával, fűszerekkel, céklával kikevert töltelékkel / Fotó: OlgaLepeshkina, Getty Images

Grátánalmás csirkemáj

A csirkemáj igen, a gránátalma viszont nem olcsó, de mindössze egy fél gyümölcs szükséges ehhez a recepthez. Ez a magával ragadó ízesítésű étel a közel-keleti konyhákból ismert mezzék (kis tálakban felszolgált fogások) egyike, egyszerre édeskés és fűszeres. Extra tipp: csak emiatt ne vegyetek gránátalmaszirupot, ha a szirupot mézzel váltjátok ki, úgy is fantasztikus.

Tovább a grátánalmás csirkemáj receptjére!

Gránátalmás csirkemáj

Gránátalmás csirkemáj / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Tokaji aszú helyett kedvenc fehérborunkkal: borleves

A borlevest is lehet cifrázni, de teljesen felesleges. Egyes receptek drága aszúval ajánlják, de úgy is tökéletes, ha egyszerűen csak a kedvenc fehérborunkból főzzük. A selymes textúrájú, különleges levest jóformán csak karácsonykor készítjük, és olyan kísérők nélkül is ünnepi hangulatú, mint a borhab vagy a tejes kalács. Sőt, jobb nem is eltelni vele a többi fogás előtt!

Tovább az egyszerű karácsonyi borleves receptjére!

Almás-narancsos sütőtökkrémleves grillázzsal

Nem véletlenül a zöldséglevesek egyik sztárja a sütőtökkrémleves. Ha veszünk egy kanadai – más néven narancs- vagy sonkatököt – a máris kezünkben van több alapanyag, mint ami a leveshez szükséges. Kifejezetten olcsó, százféle módon felhasználható, és éppen most szezonális. Szépen harmonizál vele a narancs és az alma íze, és ha ránk hallgattok, az alábbi receptből először ne tegyétek bele a cukrot, mert anélkül is kellemesen édes lesz. Ha mégis megszavazza a család, utána is nyugodtan cukrozhatjátok!

Tovább a sütőtökkrémleves receptjére!

A húsleves legjava

A halászlé nem kötelező karácsonykor. Egy tisztességesen megfőzött húsleves azért is kiváló, mert a benne főtt húsból és zöldségekből csodálatos főfogást alkothatunk. Az asztal közepén gőzölgő leves a kedvenc tésztafajtánkkal pedig egy igazi klasszikus. Aranyló, ízletes, illatos.

Hortobágyi palacsinta

Főzzünk tyúk- vagy csirkehúslevest, csontos húsrészekkel, és ne spóroljunk az idővel! Így a levesünkbe kifő a csontokból és porcokból a jótékony kollagén és persze a zamatos zöldségekből is. A hortobágyi húsos palacsinta legjobb alapanyaga a csirkecomb, a húslevesből kivéve főzzük belőle a paprikás pörköltalapot tejföllel, a sós palacsinták kisütése hozzá pedig már tényleg filléres tétel.

Tovább a hortobágyi palacsinta receptjére!

Hortobágyi palacsinta-alap

Hortobágyi palacsinta-alap / Fotó: Nemes Nóra, Nosalty Ételfotó

Tafelspitz

A magyar ünnepi asztalokon egyáltalán nem megszokott fogás a Tafelspitz. Ausztriában viszont nemzeti szokás, amit érdemes ellesnünk tőlük. A marhahúslevesből kivesszük a zöldségeket és vékony szeletekre vágjuk a húst. Főtt krumplival és tormaszósszal vagy almaszósszal tálaljuk. Egyszerű, mégis ötletes és tulajdonképpen alig igényel pluszmunkát a levesfőzésen kívül.

Tovább a Tafelspitz receptjére!

Tafelspitz: marhahússal és tormamártással

Tafelspitz: osztrák vívmány marhahússal és tormamártással / Fotó: pixura, Getty Images

Vadas marha

Ha tényleg számítanak a költségek, az egyik legeslegolcsóbb megoldás lehet egy isteni marhahúsleves, majd a vadas marha, amihez a zsemlegombóc szintén egy rendkívül olcsó köret. A receptünk háromnapos készítést ír, de nyugodtan egyszerűsítsetek, és teljesen felesleges fehérpecsenye, felsál vagy hátszín. Egy elérhető árú oldallapockából remek vadas marha készíthető!

Tovább a vadas marha receptjére!

Vadas marha ünnepi tálalásban

Vadas marha zsemlegombóccal – ünnepi tálalásban / Fotó: richardschramm, Getty Images

Stefániavagdalt-speciál: tésztában sült vagdalt

Első pillantásra úgy hat, mintha Stefánia-vagdalt lenne, pedig ez a tésztaburokban, a belsejében főtt tojásban sült vagdalt több szempontból is extra. Éppen azért is, mert a húslevesbe belefőzött húsokból és zöldségekből keverhetjük ki a vagdalt töltelékét, majd hengerré formázva tésztába burkolva egy új fogást alkothatunk belőle. Mégpedig milyen mutatósat!

Tovább a tésztában sült vagdalt receptjére!

Speciális Stefánia-vagdalt

A hagyományos Stefánia-vagdalt nem kap tésztakérget és sima darált húsból készül / Fotó: MarynaVoronova, Getty Images

Egyszerű ünnepi pulykacomb

Ki az, aki rendszeresen süt pulykacombot? A csirkecomb gyakori fogás az asztalokon, a pulykamell szintén népszerű, pedig a pulyka combja is remek fogás. Ráadásul igazán olcsón hozzájuthatunk, attól függően, hogy alsó- vagy felsőcomb, csontos vagy filézett, már 1300 forintnál indul a kilónkénti ára. Ha szeretnénk egy nem mindennapi, de egészséges húst tenni az ünnepi asztalra, a pulyka mindig jó ötlet. Akár különösebben bonyolult töltelékek nélkül is.

Tovább az egyszerű ünnepi pulykacomb receptjére!

Egyszerű ünnepi pulykacomb

Egy biztos választás: egyszerű ünnepi pulykacomb / Fotó: Nosalty Ételfotó

Szűzpecsenye áfonyaöntettel

A receptben szereplő fél kiló szűzpecsenye már 1300 forinttól elérhető. A szűz a sertés legomlósabb, legjobbnak tartott része, a sertés bélszínjének is nevezik. A tiszta, sovány hús tökéletes választás a karácsonyi asztalra, könnyű vele bánni, egyedül arra ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki a sütés során. A savanykás-édeskés áfonyaöntet teszi ínyenccé, főtt vagy sült burgonya az ideális párja.

Tovább az áfonyaöntetes szűzpecsenye receptjére!

Retró kókuszos keksztekercs

„A kókuszgolyónál kifinomultabb, a bejglinél egyszerűbb” – írja a recept, és valóban. Nem a keksztekercs a karácsonyi desszertek császárnője, mégis szinte mindenki örül neki és ennek megfelelően remekül is fogy. A hozzávalók listája csupa elérhető árú alapanyagot sorol: sima kekszet, kókuszreszeléket, kakaóport, porcukrot. Kókuszos-kakaós tekercs nélkül nincs nosztalgikus karácsony!

Tovább a retró kókuszos keksztekercs receptjére!

Kókusztekercs

Pár hozzávaló a nosztalgia: kókuszos keksztekercs / Fotó: NLC archív

Citromos pöfeteg keksz

Az év ezen szakaszában akciósan már 6-700 forintért is megvehetjük a citrom kilóját. A citromos pöfeteg pedig nem citrompótlótól finom, hanem a friss citrom levétől és reszelt héjától. Sütőporos, kezdőknek is ajánlható recept – meglátjátok, hogy sokkal izgalmasabb, mint egy bolti citromoskeksz-utánzat, amit csak aromák dúsítanak.

Tovább a citromos pöfeteg keksz receptjére!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top